România ocupă locul 24 în topul celor mai fericite țări din lume. „Probabil și perioada pandemică a avut un cuvânt de spus”
Românii sunt mai fericiți ca niciodată, potrivit unui studiu realizat în 137 de țări și publicat, luni, cu ocazia Zilei Internaţionale a Fericirii.
România ocupă locul 24, după ce, în anii trecuți, eram printre cei mai nefericiți din Uniunea Europeană. După ce am trecut prin perioade complicate ca pandemia și războiul, ne-am schimbat perspectiva asupra vieții și a ceea ce ne face fericiți.
România ocupă locul 24 în topul celor mai fericite țări din lume
100.000 de oamenii din 137 de țări au fost chestionați despre diferite aspecte ale vieții, care îi fac sau nu fericiți. Șase criterii cu mai multe întrebări de tipul 'Ai pe cine să te bazezi atunci când ai probleme?', 'Cum este sănătatea ta fizică și mentală?', 'Ai donat bani pentru cauze caritabile în ultima lună sau ai libertatea de a alege ce să faci cu viața ta?', 'Este corupția răspândită în țara ta?'. Răspunsurile au fost coroborate și cu situația economică a țării. La final, punctajele adunate au arătat că românii sunt mai fericiți față de anii anteriori.
În topul realizat de World Happiness Report, România ocupă locul 24. Națiunea cu cei mai fericiți oameni este Finlanda, urmată de Danemarca și Islanda. Față de anul 2019, România a urcat în clasament 24 de poziții, și este una dintre țările care a înregistrat cele mai mari progrese. Psihologii au și o explicație.
Psiholog: „Probabil că și perioada pandemică a avut un cuvânt de spus, pentru că întorcându-ne într-un mediu limitat, familiar, unde nevoile noastre au fost mai ușor de îndeplinit și nu am mai trăit acestă concurență fictivă dată de social media, toată lumea postează cele mai frumoase vacanțe, cele mai frumoase poze, cele mai frumoase case și este o iluzie, asta ne-a dus într-o concurență cu noi înșine. După perioada pandemică am reușit să ne așezăm puțin cu noi, și se și vede acest lucru”.
Până și conceptul de fericire a suferit modificări de la o generație la alta. De exemplu, tinerii de azi, adică generația Z, este într-o permanență căutare a fericirii care nu ține de material, așa cum se întâmplă cu generațiile anterioare. Tinerii își leagă fericirea mai mult de verbele a fi și a simți, pe când cei mai în vârstă își legau fericirea și satisfacția de verbele a avea și a putea.
Gelu Duminică, sociolog: „Mulți confundăm fericirea cu bucuriile de moment. Suntem fericiți când ne-am cumpărat o casă, când ne căsătorim, dar astea sunt doar bucurii de moment. Fericirea este lucrul ăla pentru care alergăm toată viața, dar nu știm dacă o să-l atingem. Ce atingem sunt doar sinonime imperfecte”.
Român: „Timpul petrecut cu prietenii, serialele și, în general, timpul petrecut afară cu cei dragi”.
Româncă: „Mă face fericită că am o fetiță și o familie minunată”.
Reporter: Astăzi sunteți fericită?
Româncă: „Da, foarte fericită datorită lor și datorită faptului că e vreme bună și suntem sănătoși cu toții”.
Român: „Jobul meu mă face fericită”.
Româncă: „Mama mea, pentru că este alături de mine și iubitul meu. Cel mai fericit cred că a fost atunci când am reușit în cariera pe care o am”.
Român: „Pe mine, personal, mâncarea”.
Român: „Pe mine mă face fericită muzica”.
Cei care își caută fericirea trec tot mai des și pe la librării, în rafturile cărora pot găsi indicii despre cum să fie mai împliniți. Asta ne-o confirmă creșterile la vânzările pentru cărțile de dezvoltare personală și cărți tematice despre fericire.