România a început să exporte vinuri premium. Secretele dezvăluite de producătorii din țară

×
Codul embed a fost copiat

Viticultorii românii fac bani frumoși în străinătate. Doar anul trecut au vândut de 34 de milioane de euro în țări din toată lumea.

Partea bună este ca nu mai punem accent pe cantitate. Mai nou, ducem peste graniță în special vin premium, pregătit în crame mici, cu producție atent urmărită, așa-numitele boutique winery.

Paul Fulea administrează o cramă cu 12 hectare de viță de vie la câțiva kilometri de cetatea Histria, în județul Constanța. Produce vinuri din soiuri nobile apreciate pe piața externă. Are succes cu un roze căutat în special Polonia și Germania. Trei medalii de aur și două de argint au câștigat până acum soiurile de lângă Histria.

Paul Fulea, proprietar cramă: „Roze este de fapt cel mai cunoscut vin al nostru și el reprezintă plantația cramei, este un cupaj de trei soiuri Fetească Neagră, Cabernet și Pinot Noir. Miroase a fructe a fructe roșii, a căpșuni, a cireșe, miroase un pic și a petale de trandafir."

Mare parte din cele 50 de mii de sticle ajung și în Canada, Statele Unite, Germania, Anglia sau Belgia. Prețul unei sticle de vin care pleacă la export este 5 euro.

Citește și
oameni mall
Inteligența artificială a devenit ajutorul lui Moș Crăciun. Există riscul să ne luăm nouă, de fapt, un cadou

Paul Fulea, proprietar cramă: „Noi suntem o cramă foarte mică, suntem un boutique winnery, încercăm să acordăm maximum de atenție fiecărui vin pe care în producem și credem în producția de vinuri de calitate superioară. Lucrez vinurile doar cu drojdii sălbatice, sunt și vinurile care ne-au adus cele mai multe aprecieri internaționale."

Într-o cramă din Iași, sticlele sunt numerotate cu mare atenție mai ales că producția nu este mare. Aici sunt produse anual 133.000 de sticle de vin, din care aproximativ 5.000 pleacă la export în Japonia, Olanda si Germania. Cele mai căutate soiuri în străinătate sunt Feteasca Alba si Aligote, un vin alb cu aromele proaspete ale unei ploi de vară."

Cristi Iliuță, somelier: „Un vin de calitate trebue să fie un vin cu echilibru, să fie plăcut. Dacă ne referim la un vin roșu pe care îl avem în pahar trebuie să avem un echilibru între tanin, alcool și arome."

Marian Olteanu, fondator cramă: „Partenerii noștrii din Japonia spun că l-au ales pentru că are două atribute interesante: aciditate ridicată și mineralitate și aromele mai fine, nu foarte agresive, ceea ce îl fac să fie foarte bun pentru gastronomia japoneză, în special cu sushi și tot felul de preparate pe bază de pește."

Într-o cramă de pe Valea Târnavelor, Iicoarea este maturată 24 luni în butoaie de stejar franțuzesc și apoi încă un an în sticlă.

Mircea Matei, administrator cramă: „Vinul premium începe din vie. Toate lucrările se fac manual și se face o selecție atentă a strugurilor la intrarea în cramă."

Articol recomandat de sport.ro
Georgina, logodnica lui CR7, postare de 5 stele pe rețelele social media: ”BOOM! / Preciosa”
Georgina, logodnica lui CR7, postare de 5 stele pe rețelele social media: ”BOOM! / Preciosa”
Citește și...
Inteligența artificială a devenit ajutorul lui Moș Crăciun. Există riscul să ne luăm nouă, de fapt, un cadou
Inteligența artificială a devenit ajutorul lui Moș Crăciun. Există riscul să ne luăm nouă, de fapt, un cadou

Mai în glumă, mai în serios, aplicațiile care folosesc inteligența artificială sunt în această perioadă un soi de ajutoare pentru Moș Crăciun.

Horoscop Lună Nouă în Săgetător 20 decembrie 2025. Influențe pentru toate zodiile. Se încheie un ciclu important
Horoscop Lună Nouă în Săgetător 20 decembrie 2025. Influențe pentru toate zodiile. Se încheie un ciclu important

Luna Nouă în Săgetător din 20 decembrie 2025 aduce noi începuturi și oportunități pentru toate zodiile. În acest horoscop, energia astrală influențează relațiile, cariera, finanțele și dezvoltarea personală în următoarea perioadă.  

Borș - din ce se face și de ce este atât de sănătos pentru digestie și imunitate
Borș - din ce se face și de ce este atât de sănătos pentru digestie și imunitate

Orice ciorbă reușită se încheie cu borș, o zeamă acrișoară făcută din tărâțe care dă ciorbelor un gust ideal.

Recomandări
Crăciunul din New York. Contrastul dintre magia de pe Instagram și realitatea aglomerată și intensă din oraș
Crăciunul din New York. Contrastul dintre magia de pe Instagram și realitatea aglomerată și intensă din oraș

Crăciunul din New York pare desprins dintr-un film atunci când îl vedem pe Instagram: lumini strălucitoare, decor de film, zâmbete și reclame spectaculoase. Dar realitatea e mult mai intensă.

”Circul anual al lui Putin”. Minciuni, dispreț și amenințări furioase de război – ”cadoul” de Crăciun al Rusiei pentru Europa
”Circul anual al lui Putin”. Minciuni, dispreț și amenințări furioase de război – ”cadoul” de Crăciun al Rusiei pentru Europa

„Circul anual al lui Putin a dus pe noi culmi distorsionarea adevărului”. Așa rezumă comentatorii occidentali tradiționala conferință de presă susținută de președintele rus.  

Noua tradiție ”Elf on the shelf” din America devine modă și la români. Ce reprezintă și cât de sănătoasă este pentru copii
Noua tradiție ”Elf on the shelf” din America devine modă și la români. Ce reprezintă și cât de sănătoasă este pentru copii

Moda lansată de vestici, ”Elf on the shelf” - pe românește, ”spiridușul de pe raft” - ia amploare și la noi în țară. Tradiția vine de peste Ocean, unde părinții mută o jucărie-spiriduș prin casă, pe timpul nopții.