Riscuri alimentare de Crăciun. Cum să prelungim valabilitatea preparatelor festive
Oricât de ispititoare ar fi, nu lăsați ore în șir toată mâncarea pe masa de Crăciun. Toba de casă, caltaboșii, salata de boeuf și sarmalele pierd jumătate din durata recomandată pentru consum odată ce stau pe platouri, afară.
Avertismentul este dat de specialiștii din industria alimentară, care ne spun și cum trebuie păstrate preparatele în frigider. Ne putem bucura mai mult timp de bunătățile de Crăciun dacă știm cum să le păstrăm.
Specialistii din industria alimentară spun că pe mesele de sărbători ar trebui să așezăm doar porțiile invitaților, nu și platourile sau vasele în care ținem preparatele.
Petru Alexe, Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor Galați: „Orice staționare pe mesele de sărbătoare va aduce un risc suplimentar, mai ales în produsele foarte perisabile, cum ar fi salata de boeuf sau alte tipuri de produse proaspete, la care durata de viață este destul de scurtă, până în 72 de ore. Ea se poate diminua la 50%."
Așadar, o salată care a stat câteva ore în fața invitaților ar trebui mâncată în 24, până la cel mult 36 de ore, pentru a nu risca să ne îmbolnăvim.
La fel se întâmplă și în cazul tobei de casă sau al lebărului. În condiții de păstrare la frigider, între 2 și 4 grade Celsius, acestea pot fi consumate o perioadă mai îndelungată.
Cristian Dima, decan Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor Galați: „Vorbim de o perioadă de două, până la maximum patru zile. Evident, această perioadă poate fi influențată de o serie de factori. Binecunoscutele sarmale, friptura, închidem masa cu cozonacul, alte prăjituri – acestea au o valabilitate de până la 7 zile, dacă sunt depozitate în condiții corespunzătoare."
Vidarea anumitor produse cu aparate speciale poate, de asemenea, să prelungească perioada recomandată de consum. Pe de altă parte, cu toții facem greșeli care ne pot pune sănătatea în pericol: de exemplu, umplem prea mult frigiderul. Durata recomandată de consum pentru alimente depinde foarte mult de condițiile de păstrare.
De aceea e important ca într-un frigider să punem lactatele în partea de sus, produsele din carne și ciorbele aici, în partea de jos, și jos de tot legumele. Ouăle trebuie păstrate de obicei pe ușă și se recomandă să fie într-un ambalaj din carton. Iar frigiderul, foarte important, trebuie să fie umplut la cel mult 70% din capacitate, în așa fel încât aerul să poată circula.
Unele produse specifice sărbătorilor de iarnă pot fi și congelate, însă o dată dezghețate, ele trebuie consumate integral.
Cazurile de indigestii și de toxiinfecții alimentare cresc semnificativ în perioada sărbătorilor.