Rețelele de socializare pot afecta starea emoțională a tinerilor. ”În spital, inima mi-a cedat de două ori”
După scandalul privind modul în care platforma Instagram afectează starea emoțională a adolescenților, tot mai multe tinere din întreaga lume au ales să-și facă publice poveștile.
Adolescentele au vorbit despre felul în care le-a fost afectată stima de sine din cauza conținutului de pe rețelele de socializare.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Aflați sub un val de critici, oficialii companiei au anunțat luni că vor aduce modificări pe Instagram, pentru a-i proteja pe tineri de postările nocive.
O tânără din Australia, de doar 14 ani, a avut o cădere nervoasă, iar părinții ei o rugau din răsputeri să încerce să mănânce.
"Haide, deschide gura și încearcă să mănânci" .
Adolescenta suferea cumplit din cauza anorexiei și a avut nevoie de tratamente îndelungate pentru a-și reveni fizic și mintal.
Ashlee Thomas, adolescentă: "Când am fost internată în spital, medicii mi-au spus că nu înțeleg cum de mai sunt aici. Puteam să fiu moartă. De fapt, în spital, inima mi-a cedat de două ori" .
”Voiam să fiu plăcută și iubită”
Fata povestește că totul a început cu consumul excesiv al conținutului de pe Instagram, în care se vorbea despre diete miraculoase de slăbit. Așa a ajuns să fie obsedată de ceea ce ea credea că este o formă perfectă a siluetei.
”Ashlee Thomas: Când îi vedeam pe toți acei influenceri, cu toate aprecierile pe care le primeau și toți următorii, am vrut și eu să văd cum este. Voiam să fiu plăcută și iubită.
- Poți să spui că erai dependentă de Instagram?
- Da, eram dependentă".
La celălalt capăt de lume, în Statele Unite, o altă adolescență vorbește despre o experiență similară.
Anastasia Vlasov, adolescentă: ”Eram bombardată cu toate aceste mesaje de genul: "trebuie să faci exerciții în fiecare zi sau trebuie să faci acest gen de exerciții sau să încerci această dietă".
Și cu cât urmărea mai mult acest gen de postări, cu atât se adâncea mai tare în depresie și i se agravau problemele de alimentație.
Dr. Delaney Ruston, medic și regizor de film: "Adolescenții vor avea aceste micro-emoții pozitive, date de faptul că atrag atenția, dar și emoții negative, de genul: "sunt gelos pe acea persoană". Ceea ce ar trebui să ne îngrijoreze cel mai tare este că creierul adolescenților este mai predispus să asimileze trăirile negative" .
Ce vrea să facă Facebook pentru a-i proteja pe tineri
Specialiștii mai atrag atenția că toate aceste probleme de deteriorare a imaginii de sine, anxietate și depresie, sunt cauzate atât de conținutul postărilor, cât și de timpul prea mare petrecut de adolesceți pe rețelele de socializare.
Frances Haugen, avertizor de integritate: "Copiii sunt hărțuiți pe Instagram și duc această hărțuire cu ei acasă. Este exact ca în cazul țigărilor. Adolescenții nu au o bună capacitate de reglare a emoțiilor. Ei spun clar: "Nu mă simt bine când folosesc Instagram și cu toate acestea nu mă pot opri". Trebuie sa-i protejăm pe copii".
Săptămâna trecută, o fostă angajată a Facebook a vorbit în fața Congresului american despre problemele pe care le provoacă rețelele de socializare adolescenților.
După un val imens de critici, luni, oficiali ai Facebook și Instagram au anunțat că vor aduce modificări prin care să încerce să-i ţină pe adolescenţii departe de conţinutul care nu le face bine, și să le trimită tinerilor notificări dacă petrec prea mult timp pe aceste rețele.
Practic, Facebook va analiza postările și paginile pe care adolescenții le urmăresc cel mai des și, în cazul în care acestea vin cu mesaje nesănătoase, le vor afișa tinerilor alte imagini şi clipuri video în locul lor.