Reguli de circulație în Serbia. Ce amenzi riști dacă mergi cu mașina în vacanță și nu respecți indicatoarele

serbia drum
Shutterstock

Serbia atrage turiștii cu peisajele sale idilice și capitala sa vibrantă, Belgrad, fiind o destinație din ce în ce mai populară. Dar, ca să te bucuri pe deplin de această țară, cel mai bine ar fi să mergi cu mașina.

Sunt o mulțime de locuri de vizitat în Serbia pe care altfel nu le-ai putea vedea cu ajutorul transportului în comun. Cu toate acestea, înainte de a porni la drum trebuie să fii conștient de câteva reguli de circulație în Serbia, pentru că amenzile pot fi usturătoare în cazul în care nu respecți indicatoarele.

Reguli de circulație în Serbia

Dacă vizitezi Serbia cu mașina dintr-o altă țară, există câteva reguli de trafic care ar trebui să le urmezi. La fel ca în majoritatea țărilor europene, vei conduce pe partea dreaptă a drumului în Serbia.

Documentație necesară pentru condus în Serbia

Ai nevoie de un permis de conducere complet și valabil în România. Asigură-te că ai întotdeauna o poliță de asigurare valabilă pentru mașina ta atunci când călătorești în Serbia.

Consumul de alcool

Limita legală de alcool în sânge este de 0,03% pentru șoferii obișnuiți. Există o politică de toleranță zero pentru șoferii de vehicule grele, pentru cei cu permis de conducere provizoriu și pentru șoferii profesioniști. Sancțiunile pentru conducerea sub influența alcoolului în Serbia pot fi severe.

Citește și
vacanta cu trenul
Analiză: În Europa, vacanţele s-au scumpit cu o medie de 4%. În România, Serbia şi Croaţia creșterile au fost de 8%
Detalii terifiante. Soția unui preot din Vaslui a făcut autostopul, iar a doua zi Maricela a fost găsită moartă

• Toată lumea din mașină trebuie să poarte centura de siguranță în orice moment, atât în față, cât și în spate.

• Copiii sub 12 ani nu pot călători pe scaunul din față.

• Folosește farurile atât ziua, cât și noaptea, precum și în condiții de vizibilitate redusă.

• Vei primi o amendă pe loc dacă ești prins comițând o infracțiune rutieră în Serbia. Aceste amenzi pot fi destul de mari, așa că asigură-te că respecți limitele de viteză și regulile de circulație.

• Este interzis să vorbești la telefon și să conduci în același timp în Serbia. Cu toate acestea, telefoanele pot fi utilizate cu un sistem hands-free, la fel ca în România.

Limitele de viteză în Serbia

În Serbia, limitele de viteză variază. În zonele urbane, limita generală de viteză este de 50 km/h, în timp ce în afara zonelor urbane și pe drumurile regionale, limita este de 80 km/h.

Pe autostrăzile din Serbia, limita generală de viteză este de 130 km/h.

Condițiile drumurilor în Serbia

Majoritatea drumurilor principale din Serbia sunt în stare bună, iar condusul aici ar trebui să fie foarte ușor dacă ești deja obișnuit să șofezi. Țara are o rețea extinsă de drumuri bine întreținute, variind de la rute rurale mici la autostrăzi.

Cu toate acestea, unele drumuri secundare din Serbia ar putea fi mai puțin bune. Dacă plănuiești să vizitezi atracții naturale în zone izolate, ar trebui să știi că drumurile care duc la aceste destinații nu sunt întotdeauna perfecte.

Pe de altă parte, vizitatorii orașelor mari din Serbia, precum Belgrad, Subotica, Novi Sad și Nis, vor petrece majoritatea timpului conducând pe autostrăzi bine pavate.

Informații despre autostrăzi și taxe în Serbia

Serbia are aproape 1.000 km de autostrăzi. Autostrada A1 este principala autostradă din țară și cea pe care cei mai mulți turiști trebuie să o utilizeze când vizitează Serbia pentru prima dată.

Aceasta trece pe lângă destinații populare precum Subotica, Novi Sad și Nis și se termină la granița cu Macedonia de Nord.

Nu ai nevoie de vignetă când conduci în Serbia. Taxele de drum în Serbia sunt colectate la porțile de taxare de pe autostrăzi. Aceste porți de taxare sunt situate în principal lângă granițele cu țările vecine. Poți plăti fie în numerar, fie cu cardul.

Vestea bună este că, pe 30 decembrie 2022, Întreprinderea Publică „Drumurile Serbiei” a pus în funcțiune un serviciu web de colectare electronică a taxelor (ETC).

Dacă închiriezi o mașină, unii furnizori pot oferi mașini care au inclusă eticheta ETC, astfel încât nu va trebui să te oprești și să plătești taxele manual.

Dacă vrei să economisești bani, poți alege întotdeauna un drum fără taxe sugerat de GPS-ul tău.

Parcare în Serbia

Condusul în Serbia ca străin sau turist este o experiență plăcută, dar la fel ca în marile orașe, parcarea poate fi o problemă. Lucrurile devin și mai complicate când încerci să găsești parcare în orașe precum Belgrad și Novi Sad.

Problema parcării în Serbia este că plata se face aproape în totalitate prin mesaje SMS. Adică, majoritatea orașelor au un sistem de parcare care folosește mesaje SMS pentru a plăti parcarea pe stradă. Așadar, dacă nu ai un card SIM național, plata pentru parcare poate fi o bătaie de cap.

De asemenea, orașele din Serbia au trei zone de parcare pentru parcarea pe stradă: roșie, verde și galbenă. Diferența între ele este durata maximă permisă și costul pe oră.

Parcarea poate varia mult de la un oraș la altul în această țară balcanică. Nu vei avea probleme să găsești un loc de parcare gratuit pe stradă în orașele și satele mai mici din Serbia. Pe de altă parte, găsirea unui loc de parcare pe stradă în timpul orelor de lucru în zonele centrale din Belgrad poate părea o misiune imposibilă.

Majoritatea turiștilor care conduc în Serbia vor dori să viziteze capitala țării, Belgrad. Ca multe alte capitale europene, Belgradul are probleme atât cu parcarea, cât și cu ambuteiajele în timpul orelor de vârf.

Deși drumurile din oraș sunt în general bune, traficul dimineața și după-amiaza, când oamenii se întorc de la muncă, poate fi haotic. 

Majoritatea atracțiilor turistice populare din Belgrad sunt la distanță de mers pe jos sau ușor accesibile cu tramvaiul și autobuzul. Taxiurile sunt, de asemenea, la prețuri rezonabile și poți folosi aplicația Car.Go, similară cu Uber și Bolt, pentru a găsi un taxi.

Dacă intenționezi să rămâi doar în Belgrad, nu are sens să închiriezi o mașină. Dar dacă te gândești să călătorești prin diferite părți ale Serbiei, mașina este mai mult decât necesară.

Încălcări ale regulilor de trafic și amenzi în Serbia

Încălcarea regulilor de trafic în Serbia și prinderea în flagrant înseamnă că va trebui să plătești o amendă.

Iată o listă cu amenzile comune pentru încălcarea regulilor de trafic în Serbia:

• Trecerea pe roșu: 170 EUR

• Diverse încălcări ale parcării: 40 EUR

• Depășirea vitezei: 25 până la 1.000 EUR

• Conducerea fără centură de siguranță: 85 EUR

• Folosirea telefonului mobil în timpul conducerii: 50 EUR

• Conducerea sub influența alcoolului: 85 până la 1.000 EUR

• Conducerea copiilor fără scaune auto în mașină: 85 EUR

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Kosovo l-a descris în două cuvinte pe Mircea Lucescu, după meciul de la Priștina
Presa din Kosovo l-a descris în două cuvinte pe Mircea Lucescu, după meciul de la Priștina
Citește și...
Țara care nu are ieșire la mare, dar unde poți practica sporturi nautice. Ajungi în câteva ore din România
Țara care nu are ieșire la mare, dar unde poți practica sporturi nautice. Ajungi în câteva ore din România

Ungaria este o țară fără ieșire la mare în Europa Centrală, având granițe cu Slovacia și Austria la nord, Ucraina și România la est, Slovenia la vest și Croația și Serbia la sud.

Analiză: În Europa, vacanţele s-au scumpit cu o medie de 4%. În România, Serbia şi Croaţia creșterile au fost de 8%
Analiză: În Europa, vacanţele s-au scumpit cu o medie de 4%. În România, Serbia şi Croaţia creșterile au fost de 8%

Vacanţele în Europa s-au scumpit cu o medie de 4%. În România, Serbia şi Croaţia înregistrează creşteri de aproximativ 8% pentru vacanţele din acest an, arată analiştii XTB, companie de tranzacţionare pe bursele internaţionale.

Vremea rea a făcut prăpăd în mai multe regiuni din Europa. Mai mulți oameni au murit și zeci de case au fost distruse
Vremea rea a făcut prăpăd în mai multe regiuni din Europa. Mai mulți oameni au murit și zeci de case au fost distruse

Vremea rea a făcut prăpăd în toată regiunea Balcanilor. În Muntenegru cel puțin doi oameni au murit în furtunile care au răvășit țara, iar în Croația și Serbia grindina a distrus zeci de case și culturi agricole.

Dezastru în Balcani. Furtunile violente au devastat orașe din Serbia, Bosnia sau Croația. Doi morți în Muntenegru
Dezastru în Balcani. Furtunile violente au devastat orașe din Serbia, Bosnia sau Croația. Doi morți în Muntenegru

În timp ce grecii se confruntă cu noi incendii de vegetație, furtunile au devastat mai multe orașe din Serbia, Bosnia sau Croația.

EURO 2024: Zero peste tot în grupa C. S-au calificat în optimi Anglia, Danemarca şi Slovenia
EURO 2024: Zero peste tot în grupa C. S-au calificat în optimi Anglia, Danemarca şi Slovenia

Echipa naţională a Angliei a încheiat la egalitate marţi seara, la Koln, scor 0-0, cu reprezentativa Sloveniei, în grupa C a turneului final Euro 2024. Într-un alt meci la Munchen, Danemarca şi Serbia au făcut 0-0.

 

Recomandări
Alertă extremă în Constanța, după un nou atac al Rusiei lângă România. Oamenii au ieșit din case, după un mesaj RO-Alert
Alertă extremă în Constanța, după un nou atac al Rusiei lângă România. Oamenii au ieșit din case, după un mesaj RO-Alert

Locuitorii din județele Constanța și Tulcea au primit în noaptea de sâmbătă spre duminică un mesaj RO-Alert prin care au fost atenționați că ar putea să cadă obiecte din spațiul aerian, după un atac al Rusiei asupra Ucrainei.

Filmul românesc „Anul Nou care n-a fost” a câștigat Premiul FIPRESCI la Festivalul Internațional de la Veneția
Filmul românesc „Anul Nou care n-a fost” a câștigat Premiul FIPRESCI la Festivalul Internațional de la Veneția

Vin vești minunate de la Festivalul de Film de la Veneția! „Anul Nou care n-a fost”, regizat și scris de Bogdan Mureșanu, a câștigat Premiul FIPRESCI, oferit de juriul Federației Internaționale a Criticilor de Film.  

Șeful CIA dezvăluie cum s-a trecut peste spaima nucleară a Rusiei în toamna anului 2022. De ce Putin nu a apăsat butonul
Șeful CIA dezvăluie cum s-a trecut peste spaima nucleară a Rusiei în toamna anului 2022. De ce Putin nu a apăsat butonul

SUA au trecut peste o spaimă nucleară în toamna anului 2002, când în CIA a existat convingerea că Rusia ar putea utiliza arme nucleare tactice pe câmpul de luptă din Ucraina, a dezvăluit sâmbătă şeful Agenţiei, William Burns.