Războiul din Afganistan, văzut prin ochii militarilor români. Imaginile care i-au marcat

Ultima actualizare: 30-11-2021 09:45

La Muzeul Județean din Buzău are loc începând de marți o expoziție inedită cu tematică militară. Fotografii din Primul Război Mondial sunt puse față în față cu instantanee din cei 20 de ani de participare românească la misiunile din Afganistan.

Vizitatorii sunt invitați să descopere din imagini, evoluția armatei și totodată să realizeze cum se duc războaiele în epoca modernă.

Expoziţia dedicată Primului Război Mondial a adunat obiecte de armament, uniforme militare şi imagini care surprind frânturi din viaţa militarilor de la acea vreme. Muzeografii din Buzău au montat şi un cub suspendat, realizat din 56 de fotografii care surprind momente din cei 20 de ani de participare românească la operaţiunile militare din Afganistan.

Daniel Costache, director Muzeul judeţean Buzău: „Două momente extrem de importante în evoluţia instituţiei armate romane, cea care sau cea care prin efortul căreia a fost posibil momentul 1 decembrie 1918.”

Imaginile au fost realizate chiar de militari. Vizitatorii au ocazia astfel să descopere o parte din conflictul armat din Afganistan, văzut chiar prin ochii lor.

Mădălina Oprea, muzeograf: „Cele mai impresionante fotografii prezente la noi aici sunt cele care reflectă participarea lor în luptă, totodată imagini care surprind autohtoni, personaje afgane care se aflau în diverse ocupaţii la momentul realizării fotografiilor.”

col. Claudiu Topor, şef stat major Divizia 2: „Ca experienţa personală, vă vorbeam de mirosul Afganistanului, de gustul Afganistanului, de peisajele superbe de o sălbăticie înfiorătoare dar şi de un farmec aparte. Acolo îţi dai seama că fără coeziunea colegilor, a camarazilor, este foarte greu de supravieţuit în aceste condiţii.”

Accesul la expoziţie este permis doar cu certificatul verde sau un test negativ.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO