Prețul zborurilor la companiile low cost vs. cel al călătoriilor cu celelalte companii de linie. Care sunt mai avantajoase

Avioane low cost
Shutterstock

Călătoriile cu avionul pot reprezenta fie o parte importantă din costul unei excursii, fie pot fi ieftine și multă lume nu le pune la calcul. Diferența o face dacă optăm pentru o cursă low cost sau una de linie, unde prețurile sunt mai mari.

Zborurile low cost, în general, acoperă rute mai scurte, decolând și aterizând pe aeroporturi mai mici specializate în servicii aeriene economice. Aceste zboruri nu includ opțiuni de business sau clasă I, deoarece necesită mai puține resurse și spațiu mai restrâns.

În schimb, zborurile de linie au destinații mult mai diverse și, în cele mai multe cazuri, decolarea și aterizarea au loc pe aeroporturile mari, principale, care sunt strategic amplasate față de orașe. De asemenea, aceste zboruri oferă mai multe avantaje utilizatorilor și un nivel mai înalt de confort în timpul călătoriei.

Dar care este cea mai bună variantă?

Principalele companii aeriene de linie care fac curse din România sunt TAROM, Air France / KLM, Lufthansa, Swiss, British Airways Turkish Airlines SAS Scandinavian Airlines, etc. Cele mai populare companii low cost în România sunt Wizz Air și Ryanair.

Prețul zborurilor cu companii low cost; costuri ascunse

Citește și
Ucrainenii uciși de un rus în Germania erau soldați răniți în război care se recuperau medical în Bavaria

Companiile aeriene low cost mențin costurile reduse prin perceperea unor taxe pentru servicii suplimentare.

Check-in

Chiar și așa, există unele taxe care te-ar putea surprinde. Fiii atent la detaliile mici atunci când faci rezervarea.

De obicei, check-in-ul online este gratuit și suntem obișnuiți să îl facem singuri. Cu toate acestea, există cazuri care ne-ar putea surprinde cu o taxă ascunsă neașteptată.

Toți cei care zboară cu Ryanair trebuie să facă check-in-ul online. Totuși, timpul de check-in este în intervalul 48-2 ore înainte de plecare. Dacă nu faci check-in în această fereastră de timp redusă, ți se va percepe o taxă de 55 € pentru fiecare persoană, la aeroport.

Dacă îți cumperi loc, care costa între 4 € și 15 €, timpul de check-in este extins până la 60 de zile înainte de plecare.

Wizz Air permite, de asemenea, să îți faci check-in online gratuit. Dar din nou, când îl poți face depinde de rezervarea ta.

Dacă ai achiziționat o rezervare cu loc în timpul rezervării (care costă între 1 € și 50 €), check-in-ul online este disponibil de la 30 de zile până la 3 ore înainte de ora programată de plecare.

Cu toate acestea, în cazul în care nu ți-ai luat loc, check-in-ul va deveni disponibil doar cu 48 de ore înainte de plecare. Și dacă l-ai ratat, singura opțiune este să faci check-in la aeroport, ceea ce te va costa 30 €.

Greșeli de scriere și schimbare de nume

Dacă îți scrii numele în orice alt mod decât apare în pașaportul sau buletinul tău sau dacă vrei să transferi biletul către altcineva, este posibil să trebuiască să plătești o taxă suplimentară.

De exemplu, Ryanair nu tolerează greșelile de scriere. Ai un termen de grație de 24 de ore de la momentul rezervării inițiale pentru a corecta gratuit rezervarea. După aceea, corectarea greșelii privind numele tău te va costa 115 € (online) și 160 € (după rezervare/la aeroport).

Aceeași taxă (155 €) se aplică dacă schimbi numele altui pasager.

Wizz Air face un pas înainte și intră în detalii, în cazul în care ai greșit numele. Micile greșeli de tastare pot fi corectate online gratuit dacă trebuie schimbate maxim 3 caractere în numele adăugat la rezervarea ta, dacă trebuie să extinzi numele abreviat la un nume complet pentru a se potrivi cu documentul de călătorie sau dacă trebuie să schimbi genul numelui adăugat la rezervarea ta. Poți face doar o corectare gratuită a numelui în rezervarea ta.

Dacă ai făcut alte greșeli decât cele enumerate, atunci ți se va percepe taxa standard pentru schimbarea numelui de 45€.

Taxa pentru modificarea zborului și anulările zborurilor

Atunci când evenimentele nu se desfășoară conform planurilor noastre, ne putem aștepta la unele probleme (cu unele costuri suplimentare) pe parcurs.

Dacă avem nevoie să schimbăm datele, orele, ruta sau chiar să anulăm zborul nostru, într-un fel sau altul vom pierde bani.

Dacă anulezi rezervarea la Wizz Air cu cel mult 14 zile înainte de zbor, vei plăti o taxă de anulare de 60 € și vei primi o rambursare.

Dacă anularea se face în termen de 14 zile înainte de zbor, vei primi o rambursare completă după plata taxei pentru alte servicii și a taxei de protecție a locului de 80 €.

Bagaj

Dacă mergi cu companii aeriene low-cost, de obicei trebuie să plătești suplimentar pentru bagaj. Prețurile pot varia în funcție de: momentul călătoriei, metoda de plată, greutatea bagajului, ocuparea avionului, etc.

Prin urmare, este foarte important să te informezi în prealabil cu privire la politicile privind bagajele.

La bordul unui zbor Wizz Air, este posibil să iei un bagaj de mână care să nu depășească dimensiunile de 40 x 30 x 20 cm și o greutate maximă de 10 kg.

Cu toate acestea, dacă achiziționezi WIZZ Priority (între 5 € și 15 € la rezervare sau 25 € la aeroport), ți se permite, de asemenea, să iei un troller cu dimensiunile de 55 x 40 x 23 cm.

Dacă greutatea bagajului depășește greutatea permisă, se solicită o taxă suplimentară de 10 € / kg.

La Ryanair, în biletul de bază ai inclus un bagaj mic, care trebuie să încapă în locul de sub scaun.

Pe lângă acesta, puteți alege varianta de priority și două bagaje de cabină, care costă între 20 și 38 de GBP.Taxa variază în funcție de ruta și datele de călătorie selectate.

O altă opțiune este adăugarea unui bagaj de cală de 10 kg. Prețurile sunt între 12 și 30 €/£, iar la aeroport un astfel de bagaj poate fi adăugat pentru suma de 36 €/£.

De asemenea, pentru cală se poate adăuga și un bagaj de 20 kg. costul acestuia este între 19 și 60 €/£.

Taxa variază în funcție de ruta și datele de călătorie selectate. Pasagerii care nu au adăugat un bagaj la rezervare pot achiziționa în continuare un bagaj pentru check-in de 20 kg la biroul de depozitare a bagajelor de la aeroport pentru 70.00 €/£.

Se percepe și o taxă suplimentară pentru excesul de greutate a bagajului. Bagajul suplimentar poate fi achiziționat online cu până la 2 ore înainte de plecare, cu 9 €/£ pentru fiecare kilogram suplimentar. Preţul de la aeroport/call center/kiosk este de 11 €/£ pentru fiecare kilogram suplimentar, potrivit site-ului ryanair.com.

Comparație cu costul companiilor aeriene normale

Când vine vorba despre călătorii, există mai multe lucruri de luat în considerare pentru a găsi cea mai bună variantă.

Călătoria cu avionul este clar cea mai simplă metodă de a ajunge în altă țară, însă există mai multe tipuri de servicii de transport aerian - zboruri low cost, zboruri de linie sau zboruri tip charter.

Pe lângă diferența de preț, există mai multe deosebiri între zborurile low cost și cele de linie.

Zborurile low cost acoperă, adesea, rute mai scurte, iar decolarea și ateizarea se face pe aeroporturile mai mici. La companiile low cost nu ai secțiunea business sau clasa I.

Între timp, zborurile de linie au destinații mult mai variate și pleacă și ajung pe aeroporturile principale. În plus, la zborurile de linie ai mai multe beneficii și un confort mai mare.

Avantajul la zborurile low cost este că au un preț accesibil, poți lua cu tine bagaje (primul gratuit, apoi contra cost).

Dacă ai zboruri scurte în Europa cel mai bine este să alegi o cursă low cost. Dezavantajul este că multe companii low cost sunt imprevizibile și poți avea anulări sau întârzieri.

Alt dezavantaj este că nu există prea mult confort în avion.

Dacă ai de efectuat zboruri mai lungi, cursele de linie sunt cele mai avantajoase, pentru că îți oferă confort, ai costul bagajului de cală inclus în bilet și zbori confortabil.

Și aceste zboruri au dezavantaje precum prețul crescut sau faptul că nu le găsești atât de des precum zborurile low cost.

Dacă zbori pe teritoriul Europei, rămâi la zboruri low-cost, mai ales dacă nu stai mult și îți permiți să ai doar un rucsac în spate.

Dacă ești călător profesionist sau mergi departe, caută zboruri de linie ca să ajungi la destinație având un confort și bucurându-te de toate facilitățile pe care le oferă o astfel de cursă.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Anunțul momentului la Rapid: ”99 la sută el va fi noul antrenor”
NEWS ALERT Anunțul momentului la Rapid: ”99 la sută el va fi noul antrenor”
Citește și...
Când vine vorba despre relaxare,
Când vine vorba despre relaxare, "Willow" este puma cea mai tare. Locul în care animalul a lenevit aproape o zi întreagă

Imagini cum rar s-au mai văzut au fost surprinse la grădina zoologică din Oakland, California.

Pelerinaj impresionant la Blaj. Credincioșii au refăcut Drumul Crucii
Pelerinaj impresionant la Blaj. Credincioșii au refăcut Drumul Crucii

În așteptarea sărbătorilor pascale la Blaj, în Alba, a fost organizată o procesiune impresionantă. Preoți greco-catolici, însoțiți de credincioși, au refăcut Drumul Crucii, parcurs de Iisus Hristos către Golgota, locul în care a fost răstignit.

 

Expoziție dedicată trubei ABBA, la Malmo, în Suedia. Vizitatorii au ocazia să admire o colecție impresionantă de costume
Expoziție dedicată trubei ABBA, la Malmo, în Suedia. Vizitatorii au ocazia să admire o colecție impresionantă de costume

Fanii ABBA sunt invitați într-o călătorie captivantă. În Suedia a fost inaugurată o expoziție dedicată celebrei trupe care a scris istorie.  

Recomandări
Forțele lui Putin fac prăpăd la puțin peste 200 de kilometri de România. Importanța orașului în care zilnic sunt uciși oameni
Forțele lui Putin fac prăpăd la puțin peste 200 de kilometri de România. Importanța orașului în care zilnic sunt uciși oameni

În ultimele zile, forțele ruse au intensificat atacurile asupra regiunii ucrainene Odesa și, implicit, a orașului cu același nume. 

Percheziții ale procurorilor DIICOT în 23 de locuințe din Caraș-Severin: trafic de droguri și prostituție
Percheziții ale procurorilor DIICOT în 23 de locuințe din Caraș-Severin: trafic de droguri și prostituție

28 de persoane din Caraș-Severin au fost audiate într-un dosar în care se vorbește despre trafic de droguri, operațiuni cu psihoactive și determinarea practicării prostituției.

Cazul asasinării omului de afaceri Adrian Kreiner. La 6 luni de la crimă, un alt suspect a fost dus în spatele gratiilor
Cazul asasinării omului de afaceri Adrian Kreiner. La 6 luni de la crimă, un alt suspect a fost dus în spatele gratiilor

Al doilea suspect în cazul asasinării omului de afaceri Adrian Kreiner a fost adus marți-noapte în România, sub escortă.