Taxele ascunse ale unor companii aeriene. Cu cât pot încărca prețurile

taxe bilete de avion
Shutterstock

În industria zborurilor, procesul de rezervare a unui bilet poate părea adesea mai complex decât ai crezut inițial. Pe lângă costul inițial al biletului de avion, există o serie de taxe ascunse care pot adăuga o sumă semnificativă la nota de plată finală.

Care sunt practicile care pot încărca prețurile fără să îți dai sema? Degeaba te bucuri că ai găsit bilete de avion ieftine, pentru că până să ajungi să le plătești te trezești cu o mulțime de taxe adăugate în plus. De la taxe pentru bagajul de mână și selecția locului în avion până la costuri pentru servicii care obișnuiau să fie gratuite, companiile au câteva taxe ascunse.

Ce taxe ascunse au unele companii aeriene

Există multe taxe ascunse ale companiilor aeriene, de la taxa de serviciu de 15 euro aplicată pentru orice fel de rezervare, până la taxa de loc și bagaj sau prioritate.

Taxa de loc. Deoarece scopul rezervării unui zbor este să ajungi de la un oraș la altul, ar putea părea ciudat să plătești o taxă suplimentară pentru a-ți alege locul în avion.

Dar acest lucru devine din ce în ce mai obișnuit, iar unele companii aeriene percep și până la 400/500 de lei pentru a-ți alege locul.

Citește și
Moartea suspectă a unui turist portughez în Bucegi: anchetă redeschisă după 18 luni. Alpinistul a decedat într-o excursie organizată pe vreme foarte proastă

Dacă vrei să economisești la taxele pentru locuri, așteaptă să ți se atribuie aleatoriu scaunul.

Majoritatea companiilor aeriene îți rezervă locurile mai confortabile, cu mai mult spațiu pentru picioare, contra unei taxe suplimentare.

Cu toate acestea, dacă nu-ți pasă să stai într-un loc mai puțin dorit, de multe ori poți să nu plătești nici o taxă suplimentară.

Taxa pentru bagajul de mână. Să călătorești doar cu un rucsac este o modalitate de a evita taxa pentru bagajul de avion, atât timp cât dimensiunile bagajului se încadrează în limitele admise de compania aeriană și se potrivește în compartimentul de deasupra scaunelor.

Companiile aeriene care operează în România permit pasagerilor să aducă la bord un singur bagaj cu dimensiuni stabilite. Și la aeroport vei vedea că sunt acele spații în care poți să îți măsori bagajul ca să vezi dacă încape în spațiul de sub scaunul din față și să nu plătești o taxă suplimentară.

Aceasta nu este politica fiecărei companii aeriene, așa că documentează-te înainte de a rezerva un zbor.

Taxa pentru rezervarea telefonică. Între site-urile de călătorii și aplicațiile de călătorii, este ușor să economisești când îți cumperi un bilet de avion. Dar unii oameni preferă să își facă rezervările direct cu un agent de servicii pentru clienți. Cu toate că e și asta este o opțiune, ai putea plăti mai mult pentru rezervarea biletelor de avion cu un agent de rezervări.

Majoritatea companiilor aeriene aplică o taxă rezervărilor făcute prin telefon.

Unele companii aplică o taxă pentru minorul care călătorește singur, dacă vrei ca acesta să fie acompaniat.

Poți să-l însoțești pe copil la poartă, iar el sau ea va fi apoi supravegheat în timpul șederii în avion și escortat către orice zboruri de legătură.

Acest serviciu oferă liniște sufletească, dar nu este inclus în prețul biletului.

Taxa pentru transportul animalelor de companie în cabină. Unele companii aeriene sunt prietenoase cu animalele de companie și permit pasagerilor să călătorească cu animale mici în cuști omologate pentru cabină.

Dar animalul tău de companie nu intră în categoria bagajelor gratuite. Chiar dacă cuștile sunt mici și încap sub scaunul tău, companiile aeriene percep o taxă pentru aducerea animalelor în cabină.

Unele companii aeriene sunt mai prietenoase cu animalele de companie decât altele, oferind taxe mai mici sau chiar programe de puncte pentru călătorii frecvente ale animalelor de companie.

Alte taxe ascunse

Înainte de a-ți rezerva următorul zbor, fii atent la unele dintre aceste alte taxe ascunse care ar putea să apară neanunțate:

Taxele care nu sunt incluse în cotația inițială a biletului de avion:

Asigurarea de călătorie adăugată automat

Taxele pentru modificări și anulări de rezervări

Taxa pentru bagajul care trece de anumite kilograme

Taxa pentru schimbarea numelui

Taxa pentru check-in la aeroport

Taxa pentru imprimarea biletului de îmbarcare

Check-in automat

Plătirea suplimentară pentru serviciile aeriene care obișnuiau să fie gratuite poate părea o înșelătorie. Deși nu poți controla taxele companiilor aeriene, poți deveni un client informat și să afli despre taxele ascunse ale companiilor aeriene. Dacă știi la ce să te aștepți înainte de a-ți rezerva zborul, poți planifica în consecință și evita surprizele.

La ce să fii atent când cumperi bilete de avion

La achiziționarea biletelor de avion, există mai mulți factori importanți de luat în considerare, astfel încât să nu plătești o avere.

Ia-ți biletul din timp. Prețurile biletelor de avion cresc adesea enorm cu cât se apropie data la care vrei să zbori, așa că încearcă să achiziționezi biletul cu câteva luni înainte de data călătoriei. Poți găsi oferte bune.

Încearcă să ai date flexibile. Flexibilitatea în ceea ce privește datele călătoriei poate ajuta la găsirea unor opțiuni mai accesibile. Explorează diferite zile și ore pentru a descoperi cele mai avantajoase alegeri.

Compararea companiilor aeriene și a prețurilor. Compară prețurile oferite de diferite companii aeriene și verifică ofertele de preț la bilete de avion pe diferite motoare de căutare.

Uneori, aceeași rută poate avea prețuri variate, iar compararea opțiunilor te poate ajuta să găsești cea mai rentabilă soluție. Vezi și opțiunile care includ escale sau mergi într-un oraș apropiat de destinație și ia trenul ca să plătești mai puțin.

Ia în considerare companiile aeriene low-cost: Companiile aeriene low-cost oferă adesea tarife mai mici, dar verifică taxele suplimentare și facilitățile.

Verifică ofertele și promoțiile. Fii atent la oferte speciale, promoții și reduceri oferite de companiile aeriene. Acestea pot reduce semnificativ costul total al biletului

Rezervă bilete dus-întors. În multe cazuri, achiziționarea unui bilet dus-întors poate fi mai economică decât cumpărarea a două bilete separate dus-întors. Compară prețurile pentru ambele opțiuni înainte de a lua o decizie.

Vezi taxele ascunse. Diferitele companii aeriene au politici și taxe de bagaje variate. Ia în considerare normele privind bagajele și orice taxe suplimentare atunci când compara prețurile biletelor.

Ia-ți un abonament sau înscrie-te ca pasager frecvent.

Dacă obișnuiești să călătorești frecvent cu o anumită companie aeriană, ia în considerare posibilitatea de a te alătura programului lor de fidelitate.

Acest lucru poate aduce beneficii precum reduceri, upgrade-uri și alte avantaje.

Articol recomandat de sport.ro
Presa internațională a căzut în capcana FCSB! Spaniolii, singurii care n-au luat plasă: „Nu au marcă, nume și palmares!”
Presa internațională a căzut în capcana FCSB! Spaniolii, singurii care n-au luat plasă: „Nu au marcă, nume și palmares!”
Citește și...
Cum arată hotelul din Manhattan în care o cameră costă 11.000 de dolari pe noapte. Este în top 50 locații de lux din lume
Cum arată hotelul din Manhattan în care o cameră costă 11.000 de dolari pe noapte. Este în top 50 locații de lux din lume

Dacă sunteți în căutarea unui loc unde să stați o noapte în Manhattan și aveți la dispoziție 11.000 de dolari, hotelul Equinox din New York City are disponibil un penthouse la acest preț.  

Papa Francisc, despre pericolele supraturismului: „Veneția ar putea să înceteze să mai existe”
Papa Francisc, despre pericolele supraturismului: „Veneția ar putea să înceteze să mai existe”

Papa Francisc a tars un semnal de alarmăm, duminică, la Veneţia, cu privire la impactul supraturismului asupra mediului înconjurător, în timpul unei slujbe oficiate în faţa a peste 10.000 de credincioşi în Piaţa San Marco.

 

O insulă de vis din Europa a devenit „un dormitor pentru turişti”. Localnicii sunt disperați
O insulă de vis din Europa a devenit „un dormitor pentru turişti”. Localnicii sunt disperați

Localnicii din faimoasa insulă italiană Capri, din Marea Mediterană, se revoltă din cauza fluxului tot mai mare de turiști.

Recomandări
Industria înfloritoare care a fost distrusă în România. Implicația „reginei serelor”, o femeie cu conexiuni politice
Industria înfloritoare care a fost distrusă în România. Implicația „reginei serelor”, o femeie cu conexiuni politice

„De unde sunt florile?”, partea I. Când creştinii ortodocși celebrează Floriile, vorbim despre o industrie înfloritoare - vânzarea plantelor verzi şi florilor în România.

Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”
Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”

După opt secole de totalitarism, poporul rus “are supunerea interiorizată în genele sale istorice”, și e gata să își activeze oricând “instinctul de invadare”, pentru că “este învățat să cucerească lumea”.

Surse: PSD încearcă în continuare să-l convingă pe Piedone să se retragă din cursa pentru Primăria Capitalei
Surse: PSD încearcă în continuare să-l convingă pe Piedone să se retragă din cursa pentru Primăria Capitalei

Gabriela Firea s-a înscris oficial în cursa pentru primăria generală. A fost opțiunea doi a partidului, după ce social-democrații și liberalii s-au convins că nu au șanse cu un candidat comun.