Prețul mașinilor în 2024. Ce se anunță anul acesta pentru cei care vor să-și achiziționeze automobil

pretul masinilor 2024
Shutterstock

Dacă plănuiești să îți cumperi o mașină în 2024, atunci trebuie să știi că prețurile ar urma să stagneze sau chiar să scadă în perioada următoare.

Anul 2024 este unul ideal pentru a îți cumpăra o mașină, pentru că experții spun că prețurile ar urma să stagneze, dacă nu chiar să scadă în perioada următoare.

Prețul mașinilor în 2024

Specialiștii în domeniu spun că vânzările mașinilor electrice ar putea să scadă după ce subvențiile din Programul Rabla Plus au fost micșorate. Românii nu se mai întrec în cumpărarea de autoturisme electrice, pentru că nu mai este atât de rentabil după ce autoritățile au decis să stea mai puțini bani drept subvenție pentru o astfel de achiziție.

Pe de altă parte, cei care vor să își cumpere o mașină nouă sunt cei mai câștigați, pentru că anul acesta experții preconizează o posibilă scădere a prețurilor.

În 2023, numărul mașinilor noi înmatriculate în România a crescut cu aproape 11% față de anul 2022.

Citește și
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Și anul acesta va fi o cerere ridicată, mai ales că Programul Rabla Clasic a rămas la fel.

Specialiștii sunt de părere că această tendință de creștere a achiziției de mașini noi va continua, iar o revenire la valorile pieței de dinainte de pandemie nu e deloc exclusă.

Vânzarea mașinilor second hand a fost la un nivel similar cu cel din 2022, dar anul trecut s-a înregistrat un record la cumpărarea de mașini electrice: au fost înmatriculate cu 60% mai multe față de 2022.

Motivul este simplu: subvențiile Rabla Plus au fost greu de refuzat de românii care aveau în plan să își cumpere o mașină, așa că au profitat de sumele mari de bani pe care guvernul le oferea la achiziția unei mașini electrice sau hibrid.

Totuși, la capitolul mașini electrice, tendința de creștere a achizițiilor se oprește în 2024, pentru că anul acesta subvențiile nu vor fi la fel de mari.

În schimb, mașinile clasice vor cunoaște o stabilizare a prețurilor și experții sunt de părere că 2024 va fi un an mai bun pentru cumpărarea unei mașini în comparație cu anul trecut.

Inflația a avut un rol masiv în reticența românilor de a își mai cumpăra mașini.

Cele mai căutate mărci de mașini în 2023 au fost pentru români Dacia, Toyota, Hyundai, Skoda și Ford.

Mașinile electrice în 2024

Vânzările de mașini electrice au avut parte de o explozie în 2023, comparativ cu 2022.

Mai exact, în primele 11 luni ale anului 2023, vânzările au crescut cu peste 50% față de aceeași perioadă a anului 2022.

În 2024, lucrurile vor sta diferit, iar asta pentru că Programul guvernamental Rabla Plus nu mai oferă aceleași subvenții.

Prima de achiziție a unei mașini electrice nu mai este de 10.000 de euro, ci de aproximativ 5.000 de euro.

Dacă dealerii își vor ajusta prețurile astfel încât să compenseze scăderea eco-bonusului, oamenii ar putea lua în calcul și varianta achiziției unei mașini electrice în 2024.

Printre considerațiile românilor în ce privește achiziția unei mașini electrice se numără: prețul, autonomia, stațiile de încărcare și infrastructura.

Românii care stau la casă au un avantaj deosebit în acest sens.

Cumpărătorii români au preferat în 2023 branduri de mașini electrice precum Dacia Spring, Tesla sau Volkswagen.

Subvențiile în 2024

Programele Rabla și Rabla Plus continuă și în 2024, dar cu câteva modificări.

Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 115/2023 marchează o schimbare semnificativă în abordarea statului cu privire la încurajarea achizițiilor de mașini noi.

Dintre cele trei programe "Rabla" (Local, Clasic și Plus), Rabla Plus, dedicat achiziționării vehiculelor electrice, pe hidrogen și hibride, este afectat de noile măsuri impuse de Executiv.

Astfel, începând cu prima sesiune deschisă în 2024 pentru Programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, programul "Rabla Plus" va suferi atât o semnificativă reducere a valorii stimulentelor acordate celor interesați de vehiculele "verzi", cât și eliminarea ecobonusurilor.

Conform noilor reglementări, nu se vor mai acorda ecobonusuri începând cu prima sesiune din 2024, iar cuantumul ecotichetelor se va modifica astfel:

· 25.500 lei (față de 51.000 lei anterior) pentru achiziționarea unui autovehicul nou pur electric sau cu pilă de combustie pe hidrogen, excepție făcând motocicletele;

· 13.000 lei (de la 26.000 lei) pentru achiziționarea unui autovehicul nou electric hibrid, cu emisii de maximum 80 g CO₂/km în sistem WLTP, excepție făcând motocicletele;

· 13.000 lei (redus de la 26.000 lei) pentru achiziționarea unei motociclete electrice.

Limitarea ecotichetelor la un singur beneficiar (față de două cât erau până acum) reduce semnificativ stimulentele oferite cumpărătorilor pentru achiziționarea de mașini nepoluante.

Plafonul de bonificație putea atinge anterior 54.000 lei pentru un vehicul electric sau pe hidrogen, 29.000 lei pentru un hibrid și 26.000 lei pentru o motocicletă electrică.

În plus, facilitatea veche care permitea adăugarea unui ecobonus de 1.500 lei la ecotichet pentru casarea fiecărui autovehicul uzat cu o vechime de cel puțin 15 ani și/sau norma de poluare Euro 3 sau inferioară a fost, de asemenea, eliminată conform noii reglementări.

Ce mașini electrice apar în următoarea perioadă

Noul Citroen e-C3

Citroen își revitalizează complet modelul C3 în acest an, cu o versiune de bază devenind exclusiv electrică pentru prima dată. De asemenea, și-a pierdut proporțiile hatchback în favoarea unei posturi de SUV înalt.

Noul Alfa Romeo Milano

Alfa Romeo va lansa primul său vehicul electric pur în aprilie 2024. Este vorba de un SUV mic numit Milano, care ar putea împărți piese cu Jeep Avenger.

Nu se știe prea mult despre acest nou automobil electric italian încă, dar probabil va avea întregul stil Alfa obișnuit.

Noul Fiat 600e

Alăturându-se modelului complet electric Fiat 500e în acest an va fi noul Fiat 600e, un SUV electric mic care va înlocui modelul 500X când va fi lansat mai târziu în acest an.

Noul Range Rover EV

Range Rover este deja o mașină de lux excelentă, iar acum se transformă într-un vehicul electric silențios. O versiune complet electrică a acestui SUV-uri elegant va fi lansată mai târziu în acest an.

Noul Lotus Emeya

După Eletre SUV, Lotus a dezvăluit acum noul sedan electric Emeya. Această alternativă la Tesla Model S va fi disponibilă cu aceeași configurație de 905 CP ca și modelul Eletre R și poate atinge 37 km/h în 3,8 secunde.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Paste Bolognese – de unde provine și cum se prepară această rețetă clasică italiană. Cum se face Ragù alla Bolognese
Paste Bolognese – de unde provine și cum se prepară această rețetă clasică italiană. Cum se face Ragù alla Bolognese

Pastele Bolognese sunt un preparat clasic italian. Prepararea unui sos Bolognese autentic pentru paste este un proces minuțios care necesită răbdare și ingrediente de calitate.  

Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2024. Recomandările chefilor pentru românii care nu vor să mai postească „clasic”
Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2024. Recomandările chefilor pentru românii care nu vor să mai postească „clasic”

De vineri credincioșii încep Postul Crăciunului, perioadă în care bucatele "de dulce", adică bazate pe carne, ouă, lapte sau brânză, vor fi date uitării, iar fructele, semințele de tot felul, cerealele și legumele vor fi esențiale.

Horoscop Luna Plină în Taur. Nativii Taur, Leu, Scorpion si Vărsător pot avea parte de schimbări majore
Horoscop Luna Plină în Taur. Nativii Taur, Leu, Scorpion si Vărsător pot avea parte de schimbări majore

Pe 15 noiembrie are loc Luna Plină în zodia Taur. Luna Plină anunță concluzii, decizii importante, încheieri de etape și culegerea roadelor unor demersuri începute în urmă cu jumătate de an.

 

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.