Premieră în spațiu. Prima călătorie cu ieșire din capsula Space X, finanțată de un miliardar
„Un pas mic pentru om, un salt uriaș pentru omenire" - cunoscuta replică a lui Neil Armstrong, care a scris istorie, a fost reeditată joi. Pentru prima oară, un echipaj format doar din civili s-a bucurat de o plimbare spațială.
În plus, doi dintre "turiști" au avut ocazia să iasă din capsulă pentru o experiență de neegalat.
„Acasă mai avem încă multe de făcut. Dar de aici Pământul arată, cu siguranță, ca o lume perfectă!" spunea unul dintre aceștia.
La bordul navei s-au aflat un om de afaceri, un fost militar al armatei americane și doi ingineri ai companiei SpaceX - cea care a organizat zborul privat.
Ilan Kelman, University College London: „Aceasta a fost în mare măsură un experiment. Chiar se încearcă forțarea granițelor călătoriilor spațiale comerciale și a turismului spațial. Așa că acest zbor are unele aspecte științifice, în special în ceea ce privește călătoria în spațiu. Dar, în principiu, în ceea ce fac ei este vorba și de distracție."
Doi dintre ”astronauții” de ocazie, miliardarul și un inginer la SpaceX, au ieșit pe rând din capsulă. Fiecare a plutit timp de zece minute în spațiul cosmic. Totul s-a întâmplat la o altitudine de 700 de kilometri, aproape dublu față de cea la care se află Stația Spațială Internațională.
Mike Massimino, fost astronaut NASA: „Cred că întreaga misiune îmi amintește de anii '60, și de ce s-a întâmplat în timpul programului Gemini. Și dacă ne uităm în urmă cu 60 de ani vedem că pe atunci doar NASA și Uniunea Sovietică mai făceau astfel de lucruri."
Unul dintre țelurile misiunii a fost testarea noilor costume spațiale realizate de SpaceX.
Chris Hadfield, fost astronaut: „Misiunea a fost importantă din două puncte de vedere. În primul rând, acest costum spațial n-a mai fost folosit în spațiu până acum. N-am mai avut un costum spațial de mai bine de 40 de ani, așa că toate tehnologiile dezvoltate în tot acest timp au fost integrate în acest nou costum. Apoi este vorba despre capsulă spațială. SpaceX n-a mai recurs la o depresurizare completă înainte de a fi verificate trapele și tot echipamentul."
Călătoria a fost finanțată chiar de omul de afaceri care s-a bucurat de excursie - antreprenor în domeniul tehnologiei, cu o avere estimată la 1,9 miliarde dolari. Este pentru prima oară când o ieșire extravehiculară în spațiu se face cu fonduri private. Şeful NASA a felicitat echipajul și compania SpaceX pentru acest succes uriaş.