Povestea Sfinților Mihail și Gavril. Cine sunt Arhanghelii și care este poziția lor între îngerii lui Dumnezeu
În fiecare an, pe 8 noiembrie, Biserica sărbătorește Soborul Sfinților Mihail și Gavriil și a tuturor Puterilor cerești fără trupuri.
Deci, în această zi nu sărbătorim doar pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, ci și pe toate cetele îngerești care nu s-au despărțit de Dumnezeu.
Lumea îngerească a fost creată de Dumnezeu din nimic, nu din ceva preexistent și nici din ființa Sa. Biblia nu vorbește în mod precis despre crearea îngerilor. Sfinții Părinți afirmă că la creație nu se vorbește explicit despre îngeri din două motive: evreii, înclinați spre idolatrie, ar fi căzut ușor în rătăcirea idolatră a popoarelor vecine și că în cartea Geneza se urmărește doar începutul lumii văzute.
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 43.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 9:00
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
În ceea ce privește ierarhia îngerească, Dionisie Areopagitul vede cetele îngerești în număr de nouă, așezate în grupuri suprapuse: Serafimi, Heruvimi, Scaune; Domnii, Puteri, Stăpânii; Începătorii, Arhangheli, Îngeri. Biserica a acceptat această ierarhie prin introducerea ei în pictura bisericească.
Deoarece îngerii sunt nemateriali, nu se poate vorbi despre sex sau despre reproducerea speciei (Facerea 6,2), deci ei nu se căsătoresc, nu se înmulțesc (Matei 22,30) și nici nu mor (Luca 20,35-36). Îngerii își transmit unii altora gândurile și hotărârile proprii fără a rosti cuvinte. Cu toate acestea, pentru a-și îndeplini slujba, pot lua înfățișare umană (II Samuel 6,17), pot vorbi, mânca, apărea îmbrăcați și uneori purtând aripi (Facerea 32,25; Luca 24,4; Matei 28,3; Apocalipsa 14,6), conform Crestinortodox.ro.
Există un număr de șapte Arhangheli cunoscuți în tradiția Bisericii: Mihail, Gavriil, Rafail, Uriil, Salatiil, Gudiil și Varahiil.
Mihail este primul din ceată, fiind voievodul oștilor cerești și purtând sabia de foc. El are rolul de a păzi legea lui Dumnezeu și de a învinge puterea vrăjmașilor. Gavriil, cunoscut și ca "bărbat-Dumnezeu", este arhanghelul bunelor vestiri și poartă crin în loc de sabie de foc.
Rafail este al treilea arhanghel și este considerat tămăduitor al neputințelor umane. Uriil este luminătorul celor întunecați, iar Salatiil este îngerul care se roagă fierbinte pentru neamul omenesc. Gudiil este îngerul care aduce veșnic slavă lui Dumnezeu și celor ce fac fapte bune. Varahiil, ultimul arhanghel, este aducător de binecuvântare dumnezeiască pe pământ.
Cine au fost Sfinții Mihail și Gavriil
Sfântul Arhanghel Mihail: Luptătorul împotriva întunericului
Sfântul Arhanghel Mihail este cunoscut pentru numele său în ebraică, care înseamnă "Cine este ca Dumnezeu?". El este cel care strigă avertismentul către toate creaturile, amintindu-le de soarta lui Lucifer, care a căzut în întuneric. Soborul îngerilor s-a adunat și s-a unit în jurul acestui strigăt.
Sfântul Arhanghel Mihail a avut un rol important în ghidarea lui Lot și a familiei sale în timpul ieșirii din Sodoma. De asemenea, el a oferit o protecție specială poporului lui Israel. Sfântul Arhanghel Mihail a scos din cuptor pe cei trei tineri din Babilon, l-a susținut pe Ghedeon în luptă, l-a mustrat pe vrăjitorul Valaam și l-a eliberat din închisoare pe Sfântul Apostol Petru. Conform Scripturii, la sunetul trâmbiței Sfântului Arhanghel Mihail, toți cei morți vor ieși din morminte.
În iconografie, Sfântul Arhanghel Mihail este reprezentat ținând în mână o sabie de foc, simbolizând pedeapsa pentru păcat. El este menționat în cărțile Vechiului Testament ca fiind prezent în special atunci când Dumnezeu pedepsește nedreptatea. Din acest motiv, Sfântul Arhanghel Mihail este considerat un înger al dreptății divine.
Sfântul Arhanghel Gavriil: Vestitorul bucuriei
Numele Sfântului Arhanghel Gavriil înseamnă "barbat-Dumnezeu" în ebraică. Numele său conține vestea că Dumnezeu se va întrupa într-un om, că va lua asupra sa natura umană. Sfântul Arhanghel Gavriil a vestit nașterea Maicii Domnului Sfinților Părinți Ioachim și Ana, i-a dezvăluit lui Zaharia nașterea Înaintemergătorului.
El a arătat păstorilor că S-a născut un Prunc, l-a întărit pe Iosif, logodnicul Mariei, să nu se îndoiască de nimic, a călăuzit Sfânta Familie în Egipt și a adus veștile Învierii Domnului către femeile mironosițe. În iconografia ortodoxă, Arhanghelul Gavriil este reprezentat ținând în mână o floare de crin alb, simbol al bucuriei și binecuvântării. El este considerat îngerul bunătății și milostivirii divine.
Părintele Dumitru Stăniloae, pe baza sfințelor tradiții, mărturisește că Sfântul Arhanghel Gavriil este singurul căruia i s-a dezvăluit misterul Întrupării Fiului lui Dumnezeu. Deși nu face parte din ceata de îngeri din prima triadă, care este direct în prezența lui Dumnezeu, el le luminează pe acestea.
El îi învață pe cei care sunt superiori lui să "ridice porțile veșnice", să urce și să stea deasupra tuturor Începătorilor și Puterilor. Cele mici devin mari prin har. Acest lucru este menționat și de Sfântul Apostol Pavel: "Acum, spune el, prin Biserică, înțelepciunea multor feluri a lui Dumnezeu a devenit cunoscută Începătoriilor și Stăpâniilor" (Efeseni 3, 10).
Obiceiuri și tradiții pe 8 noiembrie
Arhanghelul Mihail este cunoscut pentru a fi cel care poartă cheile Raiului și este considerat un luptător vrednic împotriva diavolului. Se spune că acesta îi veghează pe cei bolnavi și stă în dreapta celor cărora le este scris să moară.
În timpul trecerii lor în neființă, se crede că diavolul stă în stânga, pregătit să înşface sufletul, iar Arhanghelul Mihail are misiunea de a-l salva pe muritor de la aceasta, tăindu-i capul Necuratului cu sabia. Se spune că în încăpere se umple de sânge, astfel că totul trebuie spălat și curățat în acea cameră. Dacă bolnavilor le este dat să trăiască, atunci Mihail stă la picioarele lor.
Arhanghelul Gavriil este cunoscut pentru a fi vestitorul bucuriei și este asociat cu vestea că Dumnezeu se va întrupa într-un om. El a vestit nașterea Maicii Domnului și a dezvăluit nașterea Înaintemergătorului.
De asemenea, el a arătat păstorilor nașterea Pruncului Isus și a ghidat Sfânta Familie în Egipt. În credința populară, Sfântul Gavriil este considerat protectorul Lunii și al Soarelui și se spune că se luptă cu diavolii atunci când aceștia încearcă să fure Soarele și Luna de pe cer, ca în cazul eclipselor.
În ziua de 8 noiembrie, care este consacrată Sfinților Mihail și Gavriil, se practică diverse tradiții și obiceiuri. Se aprinde o lumânare în cinstea lor, deoarece se crede că aceasta îi va călăuzi pe credincioși spre Rai în viața de Apoi.
De asemenea, se spune că cei doi sfinți participă la Judecata de Apoi. În unele regiuni, gospodinele coacă turta areților, care este o pâine preparată din grâu sau porumb și aruncată între oi. Modul în care turta cade între oi indică rodul din primăvară: dacă cade cu fața în sus, oilor le va merge bine și vor făta ușor, iar dacă cade cu fața în jos, se consideră că va fi un an dificil pentru oi.
În sâmbăta dinaintea zilei Sfinților Mihail și Gavriil, se fac praznice pentru pomenirea morților, iar în ziua de 8 noiembrie se aprinde o lumânare pentru fiecare persoană, deoarece aceasta va fi lumină în lumea de dincolo.
În această zi, se amestecă berbecii cu oile pentru a-i împerechea. De asemenea, se spune că nu se lucrează deloc în ziua acestei sărbători, deoarece cei care muncesc vor avea parte de chin înaintea morții.
Ce nume sunt sărbătorite de Sf. Mihail și Gavriil
Conform statisticilor, peste 1,5 milioane de români își sărbătoresc onomastica de Sf. Mihail și Gavriil. Pe 8 noiembrie își sărbătoresc onomastica toți cei care poartă nume derivate de la Mihail și Gavriil.
Iată câteva dintre cele mai populare nume:
· Mihai
· Mihaela
· Mihail
· Mihnea
· Mihalache
· Mihalcea
· Mihu
· Mișa
· Mișu
· Mihăiță
· Michi
· Mihaiela
· Mihăilă
· Gabriel
· Gabriela
· Gavril
· Gavrilă
· Gabi
· Gabiță
· Găbița
Sursa: StirilePROTV
Etichete: tradiții, superstiții, sfintii mihail si gavril, ingeri,
Dată publicare:
07-11-2024 12:42