Viața personală a lui Alexandru Ioan Cuza: căsătoria lui Elena Cuza și relația tumultuoasă cu Maria Obrenovici

Alexandru Ioan Cuza
StirilePROTV

Alexandru Ioan Cuza este cunoscut în primul rând pentru cariera sa politică și pentru realizarea Micii Uniri din 24 ianuarie 1859, dar a rămas cunoscut în istorie și datorită vieții personale tumultuoase. 

Alexandru Ioan Cuza a fost căsătorit cu Elena Rosetti, dar pe perioada căsniciei, domnitorul a avut mai multe aventuri cu femei celebre de la vremea respectivă.

Cine era Elena Rosetti

Elena Rosetti-Solescu s-a născut pe 17 iunie 1825, la Iași, în familia postelnicului Iordache Rosetti Stolescu și a Catincăi Rosetti.

Elena și-a petrecut copilăria la moșia părinților de la Solești,  alături de cei trei frați: Constantin, Dumitru, Theodor și de sora Zoe.

Elena a primit o educație aleasă, sub supravegherea directă a mamei sale, după care, la vârsta de șapte ani, a început să învețe la moșia de la Șcheia a unchiului său Constantin Sturdza, împreună cu copii acestuia și alte rude apropiate.

Alexandru Ioan Cuza s-a căsătorit cu Elena în anul 1844

La vârsta de 15 ani, Elena s-a mutat la Iași unde l-a cunoscut pe Alexandru Ioan Cuza.

Cei doi au ajuns să se căsătorească. Nunta a avut loc pe 30 aprilie 1844, la Iași.

Alexandru Ioan Cuza era o fire extrovertită, impulsivă, căruia îi plăcea să petreacă timp în compania oamenilor. Elena, pe de altă parte, fiind crescută de o mamă aprigă și autoritară, era o persoană foarte domoală, retrasă, cumpătată și lipsită de încredere în forțele proprii.

La scurt timp după ce Cuza a fost numit pârcălab la Galaţi, în 1852, au apărut primele neînţelegeri în căsnicia lor.

Datorită farmecului său aparte, Cuza reușea să atragă în jurul lui foarte multe femei din înalta societate gălățeană și ieșeană.

Numeroasele sale infidelităţi au devenit subiect de bârfă și au ajuns și la urechile mamei Elenei.

În acea perioadă, infidelitatea, în special cea a soţului, era considerat un lucru normal, ba chiar era socotită drept ceva absolut necesar, potrivit historia.ro.

De regulă, ea nu ducea la divorţ, cu condiţia să fie făcută cu un dram de tact şi cu discreţie pentru a proteja partenera.

În cazul Elenei, infidelitățile lui Cuza i-au provocat umilință și i-au pus în pericol sănătatea.

Cuza i-a sugerat Elenei să plece la Paris. Aceasta s-a conformat și a plecat să se liniștească.

Ulterior, la insistenţele Catincăi Rosetti, Elena a revenit în ţară, în 1853, dar a continuat să petreacă mai multă vreme la Soleşti decât cu soţul ei la Galaţi.

Amanta Maria Obrenovici

Perioada de liniște a Elenei nu a durat mult, pentru că în viața domnitorului a apărut Maria Obrenovici. Cu 10 ani mai tânără decât soția lui Cuza, atractivă, cochetă, inteligentă, calculată şi ambiţioasă, aceasta  a reuşit să-l seducă numaidecât pe principe.

Având în vedere împrejurările, Elena a hotărât să-şi găsească liniştea interioară într-un nou exil la Paris, ratând câteva dintre evenimentele majore din viața lui Alexandru Ioan Cuza.

Alexandru Ioan Cuza și Elena Cuza au avut doi copii

Marea mâhnire a Elenei era că nu reușea să aibă copii.

Atunci când sora ei mai mică, Zoe, căsătorită cu Iordache Lambrino, a murit la naşterea celui de al treilea copil, Elena a hotărât să-i adopte copiii. 

Elena i-a mai adoptat și pe cei doi copii pe care Cuza i-a avut cu Maria Obrenovici. Inițial, Cuza i-a prezentat pe cei doi copii ca fiind  nişte orfani rămaşi singuri pe lume în timpul inundaţiei din 1985 în București.

Până la urmă, gestul Elenei a salvat căsnicia. Cuza îi iubea foarte mult pe cei doi băieți, iar faptul că Elena a acceptat să-i crească l-a determinat pe Cuza să o prețuiască mai mult.

În plus, el ar fi considerat că soţia lui era o mamă mult mai bună decât ar fi fost Maria.

Articol recomandat de sport.ro
10 milioane de euro pentru Simona Halep! Tun financiar dat de fostul număr 1 WTA
10 milioane de euro pentru Simona Halep! Tun financiar dat de fostul număr 1 WTA
Citește și...
24 ianuarie 1859: Mica Unire sau Unirea Principatelor Române s-a înfăptuit cu ajutorul marilor puteri
24 ianuarie 1859: Mica Unire sau Unirea Principatelor Române s-a înfăptuit cu ajutorul marilor puteri

La 24 ianuarie 2023 se împlinesc 164 de ani de la Unirea Principatelor Române. Cunoscut şi sub numele de "Mica Unire", acest eveniment major este considerat a fi primul pas important pe calea înfăptuirii statului naţional unitar român.

Recomandări
Benjamin Netanyahu a declarat că SUA au furnizat Israelului „muniţii importante” pentru continuarea războiului
Benjamin Netanyahu a declarat că SUA au furnizat Israelului „muniţii importante” pentru continuarea războiului

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că SUA au furnizat Israelului „muniţii importante” pentru continuarea războiului din Gaza, transmite duminică dpa.

Care sunt cele mai mari 10 pensii din România. Câte sunt pensii speciale
Care sunt cele mai mari 10 pensii din România. Câte sunt pensii speciale

Cea mai mare pensie din România are o valoare brută de 95.423 de lei, potrivit datelor obţinute de News.ro. Valoarea netă a pensiei este de 84.000 de lei, aproximativ 16.800 de euro lunar.

România, acceptată de Austria în Schengen doar prin aer: ”Umiliți”. Cioloș: ”Nu avem de ce să fim fericiți că acceptăm mila”
România, acceptată de Austria în Schengen doar prin aer: ”Umiliți”. Cioloș: ”Nu avem de ce să fim fericiți că acceptăm mila”

Acceptarea parțială de către Austria a României în Schengen reprezintă un început bun, ”dar nu avem de ce să fim fericiți că acceptăm mila” austriecilor, consideră fostul premier Dacian Cioloș, în timp ce Eugen Tomac consideră că am fost umiliți.