Planta de interior numită iedera diavolului. Ce se spune dacă ai această floare în casă

iedera diavolului
Shutterstock

Pothos este o plantă de interior perenă, cu frunze late și veșnic verzi, din familia Araceae (arum), apreciată pentru frunzele sale lucioase și verzi.

Este potrivită pentru coșuri suspendate, pentru că este o plantă cățărătoare, dar dacă o pui în container își păstrează în general forma și rămâne la dimensiuni normale pentru a fi ținută în apartament.

Numele „Iedera diavolului” provine de la faptul că planta este foarte greu de ucis și poate crește în diverse condiții, aproape „diabolic” de rezistentă.

Această plantă este foarte populară ca plantă de interior datorită rezistenței sale și capacității de a supraviețui în condiții de lumină scăzută și cu îngrijire minimă. Are frunze în formă de inimă, de obicei verzi, cu pete sau dungi galbene sau albe, ceea ce îi conferă un aspect atractiv.

Citește și
incendiu
Caz dramatic în Dâmbovița. Casa unei bătrâne a fost mistuită de un incendiu violent
Elena Lasconi, reacție despre notele slabe din facultate. Doar cu 5 a trecut la multe materii

În unele culturi, se crede că Iedera diavolului aduce noroc și prosperitate. Este asociată cu atragerea energiei pozitive și cu creșterea bunăstării în casă.

Există superstiții care spun că această plantă poate absorbi energiile negative din casă, protejând locuința și pe cei care trăiesc în ea de influențe malefice.

Iedera diavolului - îngrijire

Pothos este foarte ușor de cultivat. Preferă lumina puternică, indirectă, dar poate supraviețui chiar și pentru perioade lungi în lumină slabă.

Pulverizează frunzele regulat pentru a menține nivelul de umiditate ridicat și lasă mediul de plantare bine drenat să se usuce între udări.

Fertilizează o dată la două luni, exceptând perioada de repaus din timpul iernii. Șterge frunzele din când în când cu o cârpă moale pentru a îndepărta praful acumulat.

În timp, frunzele se vor îngălbeni și vor cădea, concentrând majoritatea frunzelor la capătul tulpinilor.

Dacă li se oferă un suport pe care să se cațere și lumină adecvată, planta va începe să producă frunze mari, mature.

Pothos sau iedera diavolului trăiește în medie între cinci și zece ani, dar cu o îngrijire minimă și constantă pot trăi mult mai mult.

Plantează într-un amestec standard pentru plante de interior și oferă-i multă lumină indirectă, ideal într-o fereastră orientată spre est sau vest. Lasă solul să se usuce complet între udări. Hrănește cu un fertilizator echilibrat pentru plante de interior o dată pe lună în timpul primăverii și verii.

Lumină

Pothosul preferă soarele sau umbra și poate crește în zone cu lumină redusă sau doar cu iluminare fluorescentă. Crescut în interior, preferă lumina puternică, dar indirectă. Prea multă umbră determină plantele variate să își piardă modelul frunzelor și să revină la un frunziș complet verde.

Mutarea lor în condiții mai luminoase de obicei rezolvă problema. Frunzele care devin brusc palide indică faptul că planta primește prea multă lumină directă.

Sol

Plantele de pothos prosperă în sol de plantare obișnuit, bine drenat, pe partea uscată și se descurcă la fel de bine în medii de plantare grosiere și bucăți.

Solul neutru până la ușor acid este tolerat, cu un pH preferat al solului între 6,1 și 6,8.

Apă

Așteaptă să uzi la fiecare una sau două săptămâni; mai des în sezonul de creștere și mai rar în timpul iernii. Lasă solul să se usuce complet între udări. Lăsate într-un sol continuu umed, rădăcinile vor putrezi. Petele negre pe frunze (sau prăbușirea bruscă a plantei) indică faptul că solul a fost menținut prea umed.

O metodă inedită de a uda florile este cea în care se folosesc cuburi de gheață. Atenție însă, această metodă nu este potrivită pentru toate tipurile de plante. 

Nu aștepta până când frunzele încep să se ofilească, altfel planta va pierde câteva frunze. Marginile uscate și maronii înseamnă că planta a fost ținută uscată prea mult timp.

Temperatură și umiditate

Menține pothosul la temperaturi constant peste 10°C și preferabil între 18°C - 24°C. Ele cresc cel mai bine în umiditate ridicată, dar se adaptează la condiții de umiditate scăzută. Poți crește umiditatea în jurul plantei păstrând-o într-o zonă tipic umedă a casei, cum ar fi o baie, sau grupând-o cu alte plante tropicale de interior pentru a crea un microclimat umed.

Fertilizator

Plantele de pothos nu sunt mari consumatoare de nutrienți, dar beneficiază de fertilizare ocazională în sezonul de creștere. Hrănește cu un fertilizator echilibrat pentru plante de interior o dată pe lună în timpul primăverii și verii. Evită fertilizarea în timpul iernii când planta intră în repaus.

Ghid de îngrijire

Îngrijirea plantei Pothos este o experiență ușoară și plină de satisfacții, perfectă atât pentru grădinarii începători, cât și pentru cei experimentați.

Este o plantă frumoasă care îți va înfrumuseța orice încăpere și cu puțină grijă, photosul va prospera la tine acasă.

De câtă lumină solară are nevoie iedera diavolului

Aceste plante prosperă în lumină puternică, indirectă, dar pot tolera și lumina medie până la scăzută indirectă, de exemplu, în case orientate spre nord sau în sezoanele mai reci cu zile mai scurte. Această plantă nu este potrivită pentru lumina directă intensă, care îi va arde și înnegri frunzele.

Cât de des ar trebui să o uzi

Udă planta la fiecare 1-2 săptămâni, lăsând solul să se usuce între udări. Udă mai des în lumină puternică și mai rar în lumină redusă. Unele semne de udare excesivă includ îngălbenirea frunzelor și tulpinile negre, în timp ce plantele sub-udate se vor ofili și solul lor de plantare se va usca.

Are nevoie de umiditate

Pothos se poate descurca cu aer normal sau chiar uscat, dar dacă vrei să îi oferi un mediu optim, poți crește nivelul de umiditate: i-ar trebui cam 50-70% umiditate, așa cum ar primi în zonele sale native.

Ce temperatură preferă

Majoritatea plantelor de interior preferă temperaturi între 18°C - 30°C. Dacă alegi să menții casa mai rece decât atât, nu coborî sub 15°C.

Cât de mare poate crește iedera diavolului

În sălbăticie, plantele Pothos pot crește până la 18 metri cățărându-se pe copaci; în climatele non-tropicale exterioare, pot crește până la 6 metri; iar în interior, de obicei, ajung la o lungime de la 1.8 până la 3 metri.

Frunzele lor, care pot ajunge la 1 metru lungime sau mai mult în sălbăticie, în interior vor crește de obicei între 10-20 centimetri.

Cât de ușor de îngrijit este o astfel de plantă

Pothos este o plantă ușor de întreținut, excelentă pentru începători. Nu trebuie să te gândești prea mult la altceva în afară de optimizarea condițiilor de lumină și udare, așa cum este recomandat mai sus.

Dacă ai de-a face cu dăunători la plantele de interior, tratează-i cât mai repede posibil cu spray-uri săptămânale de pesticide naturale, cum ar fi uleiul de neem, și ștergerea regulată a plantei.

Cât de sigură este pentru animalele de companie

Această plantă poate fi iritantă pentru pisici, câini și oameni dacă frunzele sunt consumate. Plantele de interior ar trebui ținute la distanță de copiii mici și de animalele de companie, pentru că odată consumate frunzele, acestea pot fi toxice pentru organismul uman sau animal.

Dacă vrei să ții planta în casă, ai grijă să o poziționezi undeva sus, unde copiii și animalele de companie să nu aibă acces la ea.

Deși parte o plantă obișnuită, ea poate fi toxică pentru animalele de companie. În contact cu ele, câinii pot suferi un stop cardiac. Mare atenție așadar dacă dețineți animale de companie și aveți această plantă acasă.

Mare atenție și la plantele care nu trebuie niciodată ținute în dormitor. Acestea pot provoca alergii puternice.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Președintele Klaus Iohannis, gafă uriașă la decorarea sportivilor medaliați la Paris
VIDEO Președintele Klaus Iohannis, gafă uriașă la decorarea sportivilor medaliați la Paris
Citește și...
Târg de vechituri și muzică în surdină în cartierul Cotroceni, în acest weekend. „E o ocazie să aducem lume în cartier”
Târg de vechituri și muzică în surdină în cartierul Cotroceni, în acest weekend. „E o ocazie să aducem lume în cartier”

În București, dacă luați la pas cartierul Cotroceni în acest weekend, vă puteți bucura nu doar de curțile înverzite și de casele pline de iederă, ci și de târguri de vechituri și muzică în surdină.

Caz dramatic în Dâmbovița. Casa unei bătrâne a fost mistuită de un incendiu violent
Caz dramatic în Dâmbovița. Casa unei bătrâne a fost mistuită de un incendiu violent

Necaz mare pentru o pensionară de 70 de ani, din Iedera, județul Dâmbovița. Casa i-a ars din temelii, iar biata femeie a rămas doar cu hainele de pe ea. Se va adăposti în locuința fiicei sale, într-o încăpere în care mai stau și cinci copii.

O femeie de 71 de ani din Dâmbovița a fost reținută, după ce și-a incendiat fratele cu alcool: „A ieșit cu focul pe el”
O femeie de 71 de ani din Dâmbovița a fost reținută, după ce și-a incendiat fratele cu alcool: „A ieșit cu focul pe el”

Caz șocant la Iedera, în județul Dâmbovița.

Răpită în plină zi, de pe stradă. Motivul este incredibil: ”A zis că mă omoară pe mine în locul ei”
Răpită în plină zi, de pe stradă. Motivul este incredibil: ”A zis că mă omoară pe mine în locul ei”

Experiență de groază pentru o femeie de 45 de ani, din Iedera, județul Dâmbovița. Femeia spune că a fost luată cu forța de pe stradă de un bărbat, care a împins-o într-o mașină.

O comună din Dâmbovița, ”măturată” de ape. Primăria dă vina pe bugetul mic al localităţii
O comună din Dâmbovița, ”măturată” de ape. Primăria dă vina pe bugetul mic al localităţii

Peste 700 de familii din comună Iedera, județul Dâmbovița, au rămas fără apă la robinet, după ce o viitură a distrus rețeaua de apă potabilă.

Recomandări
Mărturia șocantă a unei tinere minore. Cum s-a apucat de ”cristal”, de droguri: ”Am luat la supărare și mi-a plăcut”
Mărturia șocantă a unei tinere minore. Cum s-a apucat de ”cristal”, de droguri: ”Am luat la supărare și mi-a plăcut”

"Nu îmi pasă ce se întâmplă cu mine. Vreau doar să mă simt bine". E mărturia șocantă a unui copil care se droghează.

Mircea Geoană, față în față cu Andreea Esca: Am un angajament. Nu voi numi niciun ministru și niciun Guvern fără negocieri
Mircea Geoană, față în față cu Andreea Esca: Am un angajament. Nu voi numi niciun ministru și niciun Guvern fără negocieri

La doar o zi de la încetarea mandatului său de secretar general adjunct al NATO și după multe luni de speculații, Mircea Geoană și-a anunțat candidatura la președinția României, printr-un clip postat pe rețelele sociale.

Senatorii și MApN vor să modifice legislația pentru a doborî dronele care intră pe teritoriul României
Senatorii și MApN vor să modifice legislația pentru a doborî dronele care intră pe teritoriul României

Reprezentanții Ministerului Apărării și aleșii din comisia de apărare a Senatului vor să modifice legislația, astfel încât orice dronă care intră în spațiul nostru aerian să poată să fie distrusă.