Lucrări de refacere a plajei din Mamaia, distrusă de furtuni în iarnă. Diferența de nivel este, pe alocuri, de câțiva metri
Autoritățile încearcă să refacă plaja din Mamaia, distrusă de furtuni în iarnă, dar pe unele porțiuni intrarea în mare se va face ca de pe deal. Diferența de nivel este, pe alocuri, de câțiva metri.
Încă nu se știe cum a fost afectat fundul mării, dar salvamarii vor verifica toată stațiunea înaintea deschiderii sezonului estival.
Bucăți întregi de plajă nouă, extinsă, au fost distruse în Mamaia, unde marea a înghițit nisipul și a format terase înalte.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Micro faleze înalte de mai bine de un metru au fost formate pe mai multe porțiuni de plajă din stațiunea Mamaia, din cauza valurilor puternice care au lovit țărmul. Acestea însă vor dispărea până la începutul sezonului estival.
O porțiune de plajă din stațiunea Mamaia a fost deja nivelată, însă panta este una extrem de abruptă și este o diferență foarte mare de nivel. Cei de la Apele Române vor mai interveni aici și cu alte utilaje, pentru că la vară intrarea în apă să fie una lină.
Specialiștii numesc acest fenomen de eroziune naturală a plajelor - "cliffing", după un termen din engleză. Practic, după furtunile puternice din timpul iernii se formează dune noi, la linia țărmului, ca niște mici faleze.
Răzvan Mateescu, cercetător Institutul de Cercetare „Grigore Antipa”: „Se produce la Mamaia, întrucât este vorba despre o plajă înnisipat după un principiu cumva vechi, i se spune motor de sediment, în care se încarcă foarte mult plaja emersă cu material sedimentar, urmând ulterior în mulți ani ca să fie redistribuit de către mare. Ceea ce trebuia făcut de antreprenor, să facă un profil de exhilibru și în partea emersă a plajei nu s-a făcut”.
Aproape 400 de hectare de plajă sunt pregătite de cei de la Apele Române pentru sezonul estival. Pe toate sectoarele cuprinse între Năvodari și Vama Veche, nisipul este igienizat, se fac lucrări de afânare, se mărunțesc scoicile, se îndepărtează gardurile de stuf și se nivelează suprafețele de nisip.