Pescarii se bucură încă de capturi însemnate la malul mării, chiar dacă este sfârșit de decembrie
Chiar dacă este sfârșit de decembrie, la malul mării pescarii se bucură încă de capturi însemnate. Schimbările climatice din ultimii ani au modificat și temperatura apei Mării Negre, iar comportamentul peștilor s-a schimbat.
În plus, iarna bancurile se apropie de apele mai calde din apropierea țărmului și astfel ajung în plasele pescarilor.
Este o zi obișnuită de decembrie pentru pescarii de la malul mării. Deși temperaturile sunt puțin peste zero grade celsius, apa este caldă.
Schimbările climatice și iernile blânde au făcut ca în ultimii ani populațiile de pești din Marea Neagră să-și schimbe comportamentul. Avem exemplul scrumbiei care se prinde acum mai devreme.
Alexandru Sutac, pescar profesionist: „În ultimii cel puțin cinci ani, dacă nu mai bine, scrumbia nu mai vine cum era de obicei, venea prin luna martie și stătea până în mai. Scrumbia a început să vină încă din luna ianuarie, sfârșitul lui ianuarie sunt deja cantități bune de scrumbie din cauza schimbărilor climatice, categoric Iernile sunt mult mai blânde și automat și apa este mult mai caldă."
Acum, la sfârșit de decembrie, pe lângă scrumbie, în plasele pescarilor ajung și calcanii ori hamsiile care se apropie de mal în căutarea apelor mai calde. Dar și palamida, un pește cu valoare comerciala mare, din familia tonului.
Sorin Manaila, președinte Federația Romfish: „În această perioadă se prinde calcanul este într-adevăr sustenabil din punct de vedere economic căci prețul este destul de mare, dar se mai prinde și guvid, hanus a început scrumbia."
Chiar și pescarii amatori care ies cu bărcile în larg se întorc la mal cu guvizi și hanuși de mari dimensiuni.
Florin Broasca, pescar: „Când timpul este favorabil ca să ieșim la mare va fi hanus care mai are puțin și depune icrele în luna lui ianuarie, este hamsie, ce avem în zonă și scrumbie pentru pescuitul industrial este perioada calcanului a rechinului și a scrumbiei."
Cu toate că la Marea Neagră capturile de pește sunt însemnate, pe piața din România, peste 70 la sută din peștele consumat provine din import, în special din Bulgaria, Grecia și Turcia.