Pepenii de Dăbuleni vor fi mai greu de găsit în vară. Fermierii încep să se reorienteze
Dulcele de Dăbuleni va fi mai greu de găsit în această vară. Fermierii și-au făcut calculele și vor să cultive suprafețe mai mici cu pepeni, după ce au văzut că investiția pentru un hectar aproape că s-a dublat, față de anul trecut.
Unii dintre ei au renunțat de tot și au plantat cereale în loc.
În această perioadă, în patria lubenițelor, fermierii plantează semințele pentru răsaduri și își fac socotelile pentru vară. Trag linie și văd că majorarea preţului la energie electrică a marit foarte mult costurile de producţie. Astfel, dacă anul trecut investiția era de 15.000 de lei pentru un hectar de pepeni, anul acesta este de 25.000 de lei. Așa că fermierii din Dăbuleni au fost nevoiți să reducă suprafața cultivată cu pana la o treime.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
„Pe bănuții cu care înființăm acum un hectar, anul trecut făceam 2 hectare. Sunt terenuri nearate, rămase intacte pentru că nu mai au oamenii posibilitatea să mai pună ca altădată când te uitai numai în lubeniță”, a spus un fermier.
Îngrășămintele s-au scumpit și ele cu 130-150%, folia pentru învelit cu 40%, iar semințele cu 15%. Fermierii care au renunțat definitiv la pepeni cultivă acum cereale. Profitul e mai mic, dar și investiția este la jumătate. În nisipurile de la Dăbuleni puține plante dau rod.
„M-am reorientat, normal, pentru că eu băgam bani și abia îi scoteam pe aia și abia câștigam și eu sa zicem 100 de milioane. Mă ocup cu agricultura - grâu și porumb”, a spus un alt fermier.
Puținii producători de pepeni spun că vor fi nevoiţi să dubleze preţurile la vară.
„Eu neputând să mă duc pe piață, să îmi scot toate cheltuielile, să am și eu un pic profit trebuie să le dau cu 2 lei, sa nu scadă sub 2 lei...”, a spus un altul.
„Oamenii nu mai pot să își permită să pună aceleași suprafețe... pun culturile prășitoare, ori floarea soarelui, ori porumb pe suprafețele care rămân”, a explicat un inginer.
Aproximativ 3500 de hectare cu pepeni au fost cultivate anul trecut în tot județul Dolj, iar 900 de hectare erau numai în Dăbuleni.