Pelerinii înflăcărați își vor petrece sfârșitul de an în circuite turistice pe la biserici. Vor ajunge și în Grecia
De la Iași la București, apoi în Hunedoara și mai departe în insulele grecești. Așa sună programul, evident încărcat, al unor pelerini înflăcărați care-și petrec sfârșitul de an în circuite turistice pe la bisericile care păstrează moaște de sfinți.
Nici nu s-a încheiat bine Sfânta Parascheva, că se pregătesc pentru Sfântul Dumitru. Iar două săptămâni mai târziu sunt așteptați să se roage la Arsenie Boca de ziua lui.
La Iași, unde de Sfânta Parascheva au fost 100.000 credincioși pe străzi, încă mai sunt câteva mii la coada din fața raclei.
Alegeri 2024
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
Reporter: Mai mergeți și la alte pelerinaje?
Pelerin: „Da, la Sf. Cuvios Dimitrie Basarabov, la Sf. Muceniță Filofteia”.
Pelerin: „Și la Vlădiceni am fost, la Sihăstria, toate mănăstirile din Neamț”.
Costel Bîrleanu, reprezentantul unei agenții: „Există un nucleu de pelerini care an de an vin la aceste pelerinaje. Când merg la Sfânta Parascheva știu că jumătate din autocar merg acum la Sfântul Dimitrie sau în noiembrie la ziua Sfântului Nectarie, în Grecia, în insule Eghina. Apoi în decembrie, de ziua Sfântului Spiridon”.
În succesiunea anuală a celor mai importante pelerinaje la care participă românii, următorul e Sfântul Dumitru. E cel mai ieftin din listă, în jur de 250 de lei. Evenimentul începe sâmbătă, când un baldachin va fi așezat în incinta catedralei patriarhale.
Marți, e programată procesiunea „Calea Sfinților”. O primă coloană de preoți și credincioși va purta moaștele sfinților Dimitrie cel Nou și Nectarie pe străzile din jurul catedralei patriarhale.
Altă coloană va pleca de la Catedrala Sfântul Spiridon Nou cu moaștele Sfinților Împărați Constantin și Elena. Toate străzile pe care vor șerpui zecile de mii de oameni vor fi blocate, pentru traficul auto.
Cele două coloane se vor uni la poalele Dealului Mitropoliei și se vor alătura preoților greci care aduc la pelerinajul din capitală două icoane despre care se crede că ar avea proprietăți miraculoase.
Icoana Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir și Panagia Soumela, una dintre cele mai vechi reprezentări grafice distincte ale Fecioarei Măria. Purtătorii sfintelor moaște și pelerinii vor merge spre Catedrala Patriarhală, iar Patriarhul Daniel îi va primi la altarul mare de vară.
Toate moaștele din România vor fi duse înapoi în biserică abia pe 29 octombrie. Credincioșii se pot închina totuși în fața lor oricând, în timpul anului.