Pelerini din toată ţara care mergeau la Cernica, opriţi de poliţie. "Nu venim la discotecă"

Dată publicare: 11-04-2021 18:41
Dată actualizare: 11-04-2021 19:25


Credincioși veniți din toată țara în pelerinaj la Mănăstirea Cernica, de lângă București au făcut cale întoarsă fără să apuce să se mai închine la moaștele Sfântului Calinic.

Polițiștii nu le-au permis să intre în localitatea care este în carantină de aproape două săptămâni. Legea le dă dreptul să asiste la slujbă doar locuitorilor din comună. Totuși, câțiva pelerini mai dibaci au reușit să se strecoare.

Credincios: „Ne luați dreptul la credință, ce înseamnă asta? Unde suntem? Arestați-ne, băgați-ne în pușcărie. Spuneți-mi și mie în Constituție unde scrie că nu am voie în biserică. Ori respectați Constituția ori n-o respectați.”

Astfel de scene au avut loc în poarta Mănăstirii Cernica. Lăcașul de cult se află în comuna cu același nume, intrată în carantină la începutul lunii aprilie. Legea spune că, în afara tranzitului, doar localnicii sau cei cu motiv întemeiat, trecut în declarația pe propria răspundere, se pot deplasa în interiorul perimetrului.

În zi de sărbătoare, mii de oameni din toată țara au vrut, totuși, să participe la Liturghie și să treacă pe la moaștele Sfântului Ierarh Calinic pentru închinare.

Mașinile au format cozi kilometrice și au paralizat traficul în zonă.

Doar că, așa cum se întâmplă mai mereu în astfel de cazuri, jandarmii nu au reușit decât să îi înfurie pe oamenii care au constatat că regulile se aplică doar pentru unii.

Femeie: „Văd că sunt destule mașini de la București venite la biserică. Și pe ea a întors-o înapoi. Să le fie rușine!”

Mai multe femei, de exemplu, au venit din Ploiești, așadar, județul Prahova. Conform legii, nu aveau ce să caute în zonă.

Femeie: „Poliția și Jandarmeria ne-au permis. Ne-am permis și noi, că doar venim să ne închinăm, nu? Nu venim să ne distrăm la discotecă sau altceva.”

Femeie: „Tot de la Ploiești, da.”

Reporter: „Și poliția ce v-a zis când ați ajuns? V-a lăsat să intrați?”

Femeie: „Da, ne-a lăsat să intrăm. După ce am venit noi s-au oprit. I-au întors înapoi că era prea multă lume."

Legea trebuie respectată și aplicată, a precizat Patriarhia prin purtătorul de cuvânt Vasile Bănescu.

Și duminică, în județul Ilfov s-a înregistrat cea mai mare incidență a infectărilor din țară: 7,67 la mia de locuitori. Până în prezent, 16 localități au fost trecute în carantină din acest motiv. Capitala și județul Cluj, ambele peste pragul de 6 la mie sunt următoarele zone cu probleme.


VIDEO PROTVPLUS.RO