Orașul care a început să fie înghițit de pâmânt bucată cu bucată. Zeci de case au dispărut deja | GALERIE FOTO
Un oraș cu 73.000 de locuitori se află la un pas de a se prăbuși integral într-o gaură uriașă formată în pământ, iar până acum una a înghițit de una singură 50 de case.
Oficialii din Buriticupu, oraș situat în nord-estul Braziliei și unde locuiesc 73.000 de oameni, au declarat "stare de calamitate", deoarece unele case se află chiar la marginea unor cratere uriașe.
În jur de 26 de cratere cu o lungime de peste 298 de metri s-au format în jurul orașului, din cauza despăduririi în masă care a agravat problema prin slăbirea solului și a făcut ca apa de ploaie să contribuie la această calamitate.
De asemenea, se pare că o planificare deficitară a permis agravarea problemei de la înființarea orașului în 1994.
Șapte persoane au murit în ultimii 20 de ani, după ce au căzut în gropi, iar săptămâna aceasta un polițist pensionar a suferit fracturi grave după ce a căzut cu mașina sa într-un astfel de crater.
Martorii au declarat că Jose Ribamar Silveira a plonjat în groapă de la o înălțime de aproximativ 80 de metri, suferind o fractură la braț, o fractură expusă la piciorul stâng și alte răni.
Canioane care înghit bucăți din oraș
Orașul de 70.000 de locuitori suferă din cauza avansului "vocorocas" - "pământ sfâșiat" în limba indigenă Tupi-Guarani - eroziuni care încep ca mici crăpături în pământ și se transformă în cratere mari care, văzute din aer, arată ca niște canioane care înghit bucăți din oraș, potrivit Daily Star.
La această problemă contribuie și faptul că, între 2000 și 2020, Buriticupu a suferit o pierdere de 41% din suprafața forestieră. Mai mult de jumătate din pădurea primară umedă a fost defrișată între 2002 și 2021.
În cei aproximativ douăzeci de ani de la apariția primului crater, șapte persoane au murit și aproximativ 50 de case au fost înghițite.