Marea a înghițit zone întregi din plaja lărgită. Porțiuni din stațiunea Mamaia, distruse din cauza furtunilor puternice
O bucată de plajă a fost distrusă în Mamaia, în zona unde fâșia de nisip fusese extinsă cu lucrări care au durat mai mulți ani.
Furtunile puternice din ultimele zile au săpat în mal pe un kilometru și au format o terasă de nisip înaltă, în unele locuri de aproape un metru.
Marea și-a recâștigat din teritoriu și a înghițit zone întregi din plaja lărgită. Fenomenul este considerat de specialiști unul normal, care spun că locul va fi refăcut înainte de sezonul estival.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
În zona de nord a stațiunii Mamaia, dune mari de nisip s-au format pe aproape un kilometru, în locul în care plaja a fost extinsă în ultimii cinci ani.
Zona nou formată este, de fapt, o interfață între plaja extinsă și plaja submersă, adică porțiunea de plajă de la intrarea în mare.
Cu alte cuvinte, nisipul folosit la mărirea plajei a fost adus din larg. Așa se face că dincolo de linia digurilor s-au format gropi imense, iar acum natura nu face altceva decât să niveleze fundul mării.
Valurile formate de furtunile din ultimele zile au provocat acest fenomen, care apare ca urmare a unor acțiuni asupra zonelor de coastă.
Adrian Bîlbă, cercetător stiințific: „Efectul de săpare a valului, brizanții de furtună sapă pe fund, mai aduc din scoicile proaspete, dar trag partea fină a nisipului. Imediat la mal deja avem un metru jumătate, doi, aproape spre doi metri".
Fenomenul era așteptat atât de constructorii noii plaje, cât și de autorități
Eroziunea mării este un fenomen continuu, spun specialiștii, indiferent de lucrările de reamenajare de suprafață și poate fi amplificat de furtuni și de forța valurilor.
Cătălin Crețu, manager zonal al firmei constructoare: „Dinamica constieră este în continuă mișcare și influențată de natură și atunci linia țărmului se modifică în funcție de acțiunea valului".
Oceanografii numesc acest fenomen cliffing și spun că nu ar trebui să ne îngrijoreze. Până la primăvară plaja se va nivela, iar intrarea în mare va fi lină.
„Acest fenomen este unul normal, iar plaja încă nu a ajuns la nivelul maxim de eroziune. În urma eroziunii puternice a plajei se va stabiliza profilul acesteia, astfel încât intrarea în apă va fi una foarte lină”, conform Adiministrației Bazinale Apele Române Dobrogea-Litoral.
Abia după ce natura va stabili care va fi noua zonă de intrare în apă, nisipul va fi nivelat și pregătit pentru sezonul turistic.
Plajele din Mamaia s-au lărgit în două etape, care s-au încheiat în 2015, respectiv 2021. Majoritatea au fost extinse cu cel puțin 300 de metri, iar lucrările costă un miliard de euro.