Orășelul unde se vede aurora boreală 300 de nopți pe an. Ce îl face locul perfect pentru a vedea spectacolul celest

aurora boreala Churchill
Getty

Există un oraș în lume unde oamenii pot vedea aurora boreală 300 de nopți pe an. Asta înseamnă că ea este vizibilă în majoritatea zilelor din an, iar pentru cei pasionați de acest fenomen, destinația este un loc în care pot merge la sigur.

Dar ce este aurora boreală, cum se formează și care sunt cele mai bune șanse să o poți vedea?

Unde se poate vedea aurora boreală

Ai mai multe șanse să vezi aurora boreală în timpul iernii, în perioada octombrie-aprilie. Asta se datorează faptului că cerul nocturn este mai întunecat iarna, iar orele de lumină sunt mai puține.

Ai nevoie de întuneric pentru a putea observa culorile spectaculoase ale aurorei boreale, deoarece acestea sunt mai dificil de văzut în timpul zilei.

Iarna în Europa de Nord aduce nopți lungi și întunecate, în special între decembrie și februarie. De fapt, în unele regiuni din extremul nord, soarele nu răsare deloc - un fenomen numit "noaptea polară".

Citește și
„Plătește-ne 184 de miliarde de dolari înapoi, Zelenski. Atunci Ucraina va putea fi numită din nou o țară independentă”

Cu cât există mai multe ore de întuneric, cu atât ai mai multe șanse să vezi Aurora Boreală.

Iarna în țările nordice este o perioadă ideală de a vedea aurora boreală.

Aurora Boreală este vizibilă doar în emisfera nordică.

Deoarece activitatea solară este cea mai puternică mai aproape de Polul Nord, ar trebui să te îndrepți spre Cercul Arctic pentru a-ți mări șansele de a vedea aurorele boreale.

Cele mai bune locuri pentru a vedea acest spectacol de lumini sunt țările nordice precum Islanda, Norvegia, Suedia și Finlanda, care se află în Cercul Arctic sau în apropierea acestuia.

Poți căuta aurorele și în Rusia, Alaska și teritoriile de nord-vest ale Canadei.

De ce destinațiile nordice sunt ideale pentru observarea aurorelor boreale? Pentru că se află în "zona aurorelor".

"Zona aurorelor" (sau "centura aurorelor boreale") este o zonă ovală situată între 65-72°N. Această bandă este locul unde frecvența și intensitatea aurorelor sunt cele mai mari, deci cea mai bună opțiune este să vizitezi această zonă pentru tururile de observare a aurorelor boreale.

Islanda și regiunile nordice ale Norvegiei, Suediei și Finlandei se află în interiorul zonei aurorale. Cu toate acestea, din când în când, centura se extinde și mai la sud când activitatea geomagnetică este puternică. În 2023, aurora boreală a putut fi observată inclusiv în România

Deși observarea aurorelor boreale este posibilă în Regatul Unit și Irlanda, ele sunt prea rare pentru expediții dedicate de vânătoare a aurorelor. Cu cât ești mult mai aproape sau chiar în interiorul Cercului Arctic, în una dintre locațiile precizate mai sus, cu atât ai mai multe șanse de a vedea aurora.

aurora boreala Churchill

Orașul unde se vede cel mai des

Unul dintre cele mai bune locuri din lume pentru a vedea aurora boreală este în Canada. Orașul Churchill, din provincia Manitoba, este situat în Cercul Aurorelor, ceea ce înseamnă că este o destinație excelentă pentru a vedea luminile nordice sau aurora boreală.

Aurorele boreale pot fi observate în Churchill până la 300 de nopți pe an.

Datorită faptului că Churchill este un loc de top pentru a vedea aurorele boreale, le poți admira în timp ce vizitezi orașul în timpul sezonului balenelor beluga (iunie-septembrie) sau în timpul sezonului urșilor polari (octombrie-noiembrie).

Cerul limpede și întunecat al lunilor februarie și martie se numără printre cele mai bune momente pentru a observa aurorele boreale.

Operatorii de turism din Churchill oferă diverse pachete și structuri construite special pentru a urmări și fotografia acest spectacol de lumină uimitor, potrivit travelandleisure.com.

Dome-urile Aurora sunt domuri de plexiglas încălzite, situate departe de luminile orașului, care oferă o priveliște minunată pentru a admira aceste cortine colorate de lumină.

Anumite pachete includ și o șansă de a lua cina sub aurorele boreale în timp ce te bucuri de un meniu cu preparate regionale și locale într-un restaurant pop-up.

Aurora boreală este un fenomen natural cauzat de interacțiunea particulelor încărcate de la soare cu atomii din atmosfera superioară.

Pentru a vedea acest spectacol trebuie să existe o creștere a furtunilor solare pe soare, cerul trebuie să fie senin, trebuie să te afli în Cercul Aurorelor și trebuie să existe un indice KP ridicat.

Churchill este situat sub Cercul Aurorelor, având astfel o șansă mult mai mare să îndeplinească aceste condiții.

Șansele de a vedea aurorele boreale sunt cele mai mari în lunile februarie și martie, când nopțile sunt lungi, iar temperaturile scăzute înseamnă adesea ceruri senine.

Verdele este o culoare obișnuită pentru aurorele boreale, dar alte culori includ mov și roz.

aurora boreala Churchill

Ce este aurora boreală

Aurorele boreale sunt un spectacol uimitor și plin de culori, adesea văzut în cerul nopții din emisfera nordică.

Aurorele în emisfera sudică sunt cunoscute sub numele de luminile australe sau aurora australis.

Atât aurorele boreale, cât și cele australe apar în apropierea polilor magnetici ai Pământului.

Aurorele apar atunci când particulele încărcate (electroni și protoni) intră în coliziune cu gazele din atmosfera superioară a Pământului.

Aceste coliziuni produc mici fulgere care umplu cerul cu o lumină colorată. Pe măsură ce miliarde de fulgere au loc în secvență, aurorele par să se miște sau să "danseze" în cer.

Câmpul magnetic al Pământului îndreaptă particulele încărcate către poli. Forma câmpului magnetic al Pământului creează două ovale aurorale deasupra Polilor Magnetici Nord și Sud. De aceea, aurorele apar aproape în fiecare noapte în cerul nordic, din august până în mai.

Deoarece Stația Spațială Internațională se află la aproximativ aceeași altitudine cu aurorele polare, astronauții le văd la nivelul ochilor.

Câmpul magnetic al planetei noastre formează un scut invizibil care ne protejează de vântul solar. Din când în când, vântul solar devine mai puternic și pătrunde în câmpul magnetic al Pământului.

Fluxul de particule interacționează cu gazele din câmpul magnetic (magnetosfera), generând aurore magnifice.

Câmpul magnetic al Pământului se întinde pe mii de kilometri în spațiu.

De regulă, cu cât Soarele este mai activ și cu cât aurorele vor arăta mai uimitoare pe Pământ.

Când activitatea solară scade, ovalul revine la poziția sa normală, iar aurorele devin mai puțin intense.

De asemenea, din cauza vântului solar, uneori liniile câmpului magnetic se reconectează pe partea opusă a Pământului față de Soare.

Ele se întorc precum o bandă elastică, trimițând cantități mari de energie înapoi către polii Pământului. Acest fenomen, numit reconecție magnetică, creează spectacole uimitoare de aurore.

Articol recomandat de sport.ro
Sârbii mulțumesc românilor: "Gest minunat! Nu degeaba se spune că românul are doar trei frați"
Sârbii mulțumesc românilor: "Gest minunat! Nu degeaba se spune că românul are doar trei frați"
Citește și...
Care e explicația științifică a acelui „du-te-vino” din Marea Neagră, unde au apărut specii noi de pești
Care e explicația științifică a acelui „du-te-vino” din Marea Neagră, unde au apărut specii noi de pești

E un du-te-vino în Marea Neagră, unde apar tot mai multe specii de pești noi, iar altele, dispărute de zeci de ani, se întorc. Explicația, spun specialiștii, este că apa a devenit ceva mai curată și mai bogată în nutrienți.

Motivul pentru care româncele aleg produsele cosmetice coreene. La ce trebuie să fim atenți când le cumpărăm
Motivul pentru care româncele aleg produsele cosmetice coreene. La ce trebuie să fim atenți când le cumpărăm

Produsele cosmetice coreene sunt tot mai căutate de românce. Fenomenul K-pop nu este doar despre muzică, dans sau mâncăruri tradiționale.  

Primii fulgi de nea în masivul Postăvaru. Turiștii entuziasmați s-au bucurat de zăpadă. Reacția unei femei din Filipine
Primii fulgi de nea în masivul Postăvaru. Turiștii entuziasmați s-au bucurat de zăpadă. Reacția unei femei din Filipine

A nins la munte, unde iarna își intră, încet-încet, în drepturi, după o toamnă târzie. Nerăbdători să vadă prima zăpadă din acest sezon, turiștii care au ajuns în masivul Postăvaru, la peste 1700 de metri altitudine, au avut parte de o priveliște de vis.  

Recomandări
La Agenția pentru Mediu București, șefii le cer angajaților să mintă când întrebăm despre arderile ilegale din Capitală
La Agenția pentru Mediu București, șefii le cer angajaților să mintă când întrebăm despre arderile ilegale din Capitală

De departe, cea mai poluată zonă din România este regiunea București-Ilfov.

Mesajul Nadiei Comâneci după moartea lui Bela Karolyi. Antrenorul a relatat cum a întâlnit-o pe „Zeița de la Montreal”
Mesajul Nadiei Comâneci după moartea lui Bela Karolyi. Antrenorul a relatat cum a întâlnit-o pe „Zeița de la Montreal”

Doliu în lumea gimnasticii. Bela Karolyi, legendarul antrenor care a scris istorie cu Nadia Comăneci la Jocurile Olimpice de la Montreal, a murit în Statele Unite, la vârsta de 82 de ani.

Decizia fără precedent a SUA care poate schimba cursul războiului. Joe Biden le-a dat ucrainenilor permisiunea
Decizia fără precedent a SUA care poate schimba cursul războiului. Joe Biden le-a dat ucrainenilor permisiunea

Administraţia preşedintelui Joe Biden ar fi ridicat restricţiile care împiedicau Ucraina să utilizeze armele furnizate de SUA pentru a lovi în interiorul teritoriului rus, susțin surse citate de agenția Reuters.