Olimpiadă de muzică, la Alba Iulia. Participant: „Muzica este mai grea decât matematica”
Alba Iulia a devenit, pentru o săptămână, cetatea muzicii. Peste 400 de tineri, elevi la prestigioase colegii din țară, se întrec la olimpiada națională.
Își etalează vocea, priceperea la interpretarea instrumentală, dar și cunoștințele din teoria muzicii. Toți se pregătesc pentru marile scene ale lumii.
Mara este din Iași și e pasionată de percuție. Primele tobe le-a primit cadou de la părinți, când era mică, iar de atunci s-a perfecționat continuu. Este o artă care cere multe calități.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Mara Ioana Voicescu: „Memorie bună, să funcționeze mâinile cum trebuie, omogenitate și concentrare foarte multă pentru că sunt multe de reținut, învățăm să cântăm la multe instrumente cum e acesta marimbă"
Marius Voicescu - tatăl Marei: „Pasiunea ei a început un pic mai devreme de clasa a IV-a, când și-a dat seama că asta ar fi chemarea ei. Instrumentele au fost cumpărate pe parcurs, am început cu tobele, cu setul de percuție, și a urmat marimba și bongosul"
Maria este din București și visează să cânte pe marile scene ale lumii. Se pregătește de când avea cinci ani, a participat de atunci la zeci de concursuri din țară și străinătate, iar la Alba Iulia am surprins-o în timp ce făcea repetiții.
Maria Cazacu: „Cântam prin casă de când mă știu, era clar că aveam înclinație către operă și către zona de canto clasic. Este un concurs foarte important pentru mine deoarece îmi doresc foarte mult să le arăt oamenilor și să ofer muzică în primul rând."
Și instrumentiștii s-au prezentat în fața comisiei cu dorința de a demonstra că sunt cei mai buni.
Marian Ianoși: „Ai nevoie de vocație, de ureche muzicală și de foarte multă ambiție. Este destul de greu pentru că este și concurența foarte mare, băieții s-au pregătit foarte bine."
Emanuel Botănel: „Muzica este mai grea decât matematica. La matematică dacă greșești poți să ștergi cu guma de șters, dar la muzică nu ai gumă."
Olimpiada de muzică este împărțită pe 12 secțiuni, iar instrumentele pe care le stăpânesc micii artiști sunt diverse: vioară, flaut, trompetă, nai, acordeon, până la instrumente de percuție.
Daniel Fonoage, director Liceul de Muzică „Regina Maria" Alba Iulia: „E o bucurie pentru că ne vor încânta acești olimpici sufletele cu măiestria lor artistică."
Festivitatea de premiere va avea loc vineri.