Zeci de mii de euro pentru porumbei campioni. Olimpiada Internațională a Porumbeilor Voiajori se desfășoară la Oradea
Creșterea porumbeilor voiajori a devenit o afacere și la noi. Zilele acestea, la Oradea, are loc Olimpiada Internațională a Porumbeilor Voiajori, unde pot fi admirate peste 900 de înaripate, în valoare de 50 de milioane de euro.
O pasăre cu părinți campioni poate costa câteva mii de euro. Însă, la licitațiile cu renume, prețul urcă și la 1 milion de euro.
Cei mai valoroși porumbei provin din familii de campioni.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Vânzător: „Cei mai scumpi dintre porumbei sunt aceștia de-aici. Sunt fii direct din campionii Belgiei. Tatăl lor a costat, undeva la 13.000 și mama lor la 8000 de euro.”
„Începând cu prețuri de 100 de euro bucata, până la 5000 de euro bucata. Aceștia sunt campionii mei" a adaugă acesta.
Columbofilii care trec de la hobby la afacere își cumpără mai multe perechi de păsări cu pedigree. Iar asta pentru că valoarea puilor este dată de medaliile obținute de părinți. Apoi, tranzacțiile se fac în general pe siteuri de profil, sau la licitații.
Reporter: Există o bursă a porumbeilor?
Cristi Todor, columbofil: „Da, există. Există și site-uri care se ocupă cu comercializarea porumbeilor cu rezultate. Poate fi și un business foarte, foarte profitabil".
Cumpărător: „Dacă vrei să fii în față, trebuie să cumperi și porumbei de calitate".
„Acest sport este o afacere. În China sau Taiwan se cheltuie mulți bani pe porumbei. La fel și în Belgia sau Germania. Chiar și în Balcani se simte o creștere, în România, Albania, Croația, Serbia” explică un pasionat de creșterea porumbeilor.
Campionii sunt deciși în competiții, unde câștigă pasărea cea mai rapidă, adică cea care se întoarce cel mai devreme la bază. Porumbeii pot zbura de la 100-200 de kilometri până la peste o mie. În cursele lungi, contează și cât de bine se orientează înaripata. Cei care obțin performanțe pot fi vânduți cu sume ridicate.
Columbofil: „Se vând porumbeii chiar și cu un milion de euro, la licitație”.
La Olimpiada Internațională a Porumbeilor Voiajori din Oradea au venit peste 900 de exemplare, din 32 de țări.
Marius Tunduc, organizator, președintele Uniunii Naționale a Columbofililor din România:
„Valoarea lor o estimăm, undeva, la 40-50 de milioane, pentru cunoscători. Aici nu se vând. Foarte greu de spus care-i cel mai valoros, pentru că sunt mai mulți valoroși".
Odată vândut, un porumbel voiajor va trăi într-o volieră. Eliberat, el s-ar întoarce, din instinct, acasă, acolo unde s-a născut.