Observatorul Astronomic din Iași a fost redeschis. Zeci de părinți și copii au avut parte de o călătorie prin Univers
Zeci de părinți și copii au avut parte de o călătorie prin Univers la Observatorul Astronomic din Iași. Joi seară a fost redeschis publicului, după 10 ani de când a fost închis din cauza stării de degradare.
Acum, Observatorul de la Iaşi are unul dintre cele mai moderne telescoape din țară. Copiii au ascultat fascinați informațiile despre stele și planete.
Rareș: „Mi s-a părut foarte frumos deoarece domnul acela ne-a explicat pas cu pas despre ce e vorba în stele, cu sateliții”.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Reporter: Îți place să te uiți la stele?
Rareș: „Da, e una dintre pasiunile mele".
Emilia: „Eu am telescop acasă foarte mare și unul mic”.
Lecția de astronomie a captat însă și atenția adulților.
Femeie: „Eu sunt o mare iubitoare de tot ce înseamnă cer, la modul cel mai general. Nu cunosc aspecte științifice, dar este foarte fascinant”.
Observatorul Astronomic din Iași a fost închis în 2013, din cauza stării de degradare. În 2020, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, care se ocupă de observator, a primit de la Compania Națională de Investiții aproape nouă milioane de lei pentru reabilitarea și consolidarea acestuia. În plus, a fost montat și un telescop de ultima generație.
Cătălin Galeș, profesor Facultatea de Matematică: „A fost achiziționat un telescop, destul de performant, spunem noi, pentru țară noastră. Telescopul este dotat cu o camera CCD și imaginile preluate de această cameră sunt prezentate pe un videoproiector”.
Publicul poate vizita și un muzeu, aflat în aceeași clădire, unde se găsesc echipamente vechi folosite în astronomie.
Observatorul este deschis publicului joia și sâmbăta, timp de două ore, iar intrarea este gratuită.