Pelerinajul de la Sfânta Cuvioasă Parascheva. Credincioșii așteaptă la o coadă de doi kilometri pentru a atinge moaștele
Zeci de mii de credincioși participă în aceste zile, la Iași, la pelerinajul anual dedicat Sfintei Parascheva.
Peste 120.000 de oameni au ajuns până acum la moaștele depuse în fața Catedralei Mitropolitane. Printre ei și mulți copii veniți să se închine cu părinții, frații sau bunicii lor.
O delegaţie de preoţi greci a adus mâna Sfântului Andrei Criteanul la catedrala Mitropolitană din Iaşi.
Racla a fost aşezată în baldachinul cu flori, lângă cea a Sfintei Parascheva. A fost ales în mod special acest sfânt pentru că Patriarhia Română a declarat 2023 drept anul comemorativ al cântăreţilor bisericeşti.
Andrei Criteanul este cel care a compuns multe dintre imnurile liturgice și canoanele folosite și acum de biserică.
Sfântul Andrei Criteanul este cel care a compus rugăciunile şi cântările bisericeşti de joi cu care păşesc în gând şi acum pelerinii care vin să se închine la sfintele moaşte.
IPS Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei: „Sfântul îi inspiră pe credincioși să aibă smerită cugetare, să-și întoarcă mintea de la cele trecătoare ale acestei luni către cele veșnice ale lui Dumnezeu în esență".
Doi fraţi de patru și nouă ani au venit din Dolj, împreună cu mama lor. Nici frigul şi nici oboseala nu i-au oprit.
Băiat: „Îi cer noroc”.
R: Cine are nevoie de ajutor de la sfânta?
Băiat: „Mama”.
Băiat: „Mami. Pentru că mereu lucrează și vine seara târziu”.
R: Și vrei să stea mai mult cu tine?
Băiat: „Da”.
Femeie: „Sunt foarte mândră de ei. Îmi sar în brațe și atunci îmi trece orice oboseală. Ce să îmi spună...să stau acasă să nu mai lucrez".
În rugăciunile celor mici s-au aflat părinții, rudele, dar și animalele de companie.
Fetiță: „Mami. Să stea cu mine puțin și să fie și sănătoasă”.
Tată: „Să se roage pentru ea pentru părinții ei și are și un iepure și are și doi căței”.
R: Pentru iepuraș te rogi?
Fetiță: „Da".
Au fost, însă, și micuți care şi-au pierdut răbdarea.
Femeie: „Mai putem, trebuie. E puțin greu că s-a plictisit. Stăm deja de două ore".
Până acum pe la raclă au trecut peste 120.000 de pelerini. Unii au avut probleme. 140 dintre ei au primit îngrijiri medicale după ce au leşinat sau au căzut, iar 10 au ajuns la spital.
Peste 6.000 de credincioși așteaptă constant la rândul care se întinde pe aproape doi kilometri. Este ziua cu cei mai mulți pelerini de până acum, majoritatea veniți din toate colțurile țării: 500 de autocare pline cu oameni au ajuns, dar au fost și oameni care au venit cu trenul.
Corespondentul Știrile PRO TV a vorbit cu unii dintre oamenii care așteaptă să ajungă la raclă, iar aceștia au povestit cum au îndurat drumul lung și așteptarea cu gândul la cei dragi de acasă.
O femeie de 80 de ani a venit să se roage pentru cei nouă copii și nu mai puțin de 30 de nepoți, iar o alta a venit să îi mulțumească Sfintei pentru că i-a salvat băiețelul grav bolnav.
Unii au venit să dăruiască. O familie din Adjud a venit de acasă cu flori și mâncare pe care vor să le împartă sărmanilor.
Apogeul sărbătorii va fi sâmbătă, pe 14 octombrie, atunci când se sărbătorește hramul Sfintei Cuvioase Parascheva.