Oamenii s-au grăbit să aducă în curţile şi în casele lor un strop din magia Crăciunului
După un an complicat tot mai mulţi oameni s-au grăbit să aducă în curţile şi în casele lor un strop din magia Crăciunului.
Aşa se face că de cum se lasă întunericul unele cartiere strălucesc de-a dreptul. Chiar dacă inclusiv decoraţiunile sunt mai scumpe în această iarnă cei care vor să se bucure cât mai mult de sărbători au luat deja la pas magazinele de profil.
Cu fiecare zi ce trece, apar tot mai multe locuinţe împodobite. În magazinele cu decoraţiuni nu stă nimeni o clipă. În acest atelier din centrul capitalei, peste 30 de oameni lucrează neîntrerupt. Fac coroniţe şi împodobesc brazi în miniatură.
Nicu Bocancea, master florist: ”Se pare că am furat startul Crăciunului şi undeva de pe 15 noiembrie am început să decorăm casele clienţilor noştri. Important vizual este să fie foarte frumos ziua, dar să fie foarte frumos şi seara şi atunci ar trebui ca fiecare decor în parte să fie plin de luminiţe, de ghirlande de lumini”.
Din curte nu trebuie să lipsească figurinele, bradul sau coroniţele de la geamuri şi uşi, spun specialiştii. Împreună pot să coste însă cel puţin 1000 de lei. Ca să împace toate gusturile, cel mai mare furnizor de decoraţiuni de Crăciun din România, şi-a suplimentat stocul cu peste 750 de modele noi.
Ziad Raj, comerciant: ”Anul acesta se vând cel mai bine felinarele. Acestea. Mai ales în formă de om de zăpadă. Instalaţiile pentru exterior, moşii muzicali care dansează. Mai sunt brăduţii cu fibră optică de aici”.
Iar cei care încă nu şi-au decorat locuinţele, dar se gândesc să o facă, trebuie să ştie că decoraţiunile s-au scumpit chiar şi cu 40% faţă de anul trecut. Ar fi bine să luaţi în calcul şi scumpirile la energia electrică. Însă aici se găsesc variante. Puteţi cumpăra instalaţii cu becuri led care pot fi programate să funcţioneze în anumite intervale orare.
Şi totuşi peste 350 de metri de beculeţe strălucesc încă de la începutul lunii în curtea acestei familii din judeţul Iaşi. În aşteptarea sărbătorilor, niciun brăduţ nu a rămas neîmpodobit.
Mihaela Spiridon: ”În fiecare an începând cu 1 decembrie noi împodobim casa, curtea. Cu luminiţe multicolore. Aşteptăm sărbătorile cu drag şi aşteptăm şi colindătorii”.
Impodobirea locuinţelor este o tradiţie în străinătate. De exemplu, aşa arată acum străzile din Riquewihr, lângă Colmar, în Franţa.
Şi iată ce se întâmplă peste ocean. Brooklyn, un cartier liniştit din New York se transformă în fiecare an într-o atracţie turistică. Oamenii merg special acolo să vadă casele ca în poveşti.