O polițistă de frontieră din Bihor, cercetată pentru că a folosit arma ca să prindă 8 migranți. Șefii au trimis-o la psiholog
Sindicatul Polițiștilor Europeni „Europol” a dezvăluit cazul unei polițiste de frontieră din Bihor, cercetată disciplinar pentru că a tras mai multe focuri de avertizare pentru a opri un grup de migranți.
Organizația sindicală susține că, după acest eveniment, agenta, al cărui nume nu este făcut public, a fost trimisă la psiholog, decizie despre care sindicatul „Europol” susține că nu a avut legătură cu prinderea migranților și reprezintă „un mod abuziv de a scăpa de polițiștii incomozi”, potrivit Bihor Online.
Poliția de Frontieră a confirmat cercertarea disciplinară a polițistei și că acest caz este vizat de o anchetă internă care se desfășoară la nivelul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră (ITPF) Oradea.
Întâmplarea în care a fost implicată polițista a avut loc în octombrie 2023, în zona de competență a Sectorului Poliției de Frontieră Girișu de Criș. Oamenii legii au fost anunțați că un grup de opt migranți se îndreptau spre o pădure, iar agenta și colegul său de patrulă au pornit în căutarea străinilor.
Agenta, deposedată de arma din dotare și trimisă la psiholog
Când i-au descoperit, polițista de frontieră a tras mai multe focuri de avertisment, cinci dintre migranți fiind capturați pe loc, iar restul, de aceeași patrulă, câteva ore mai târziu.
A doua zi după eveniment, șeful ITPF Oradea ar fi dat dispoziție ca polițista de frontieră să nu mai poarte armament, susțin reprezentanții sindicatului Europol. Apoi, după două săptămâni, agenta a fost trimisă la psihologul unității „pentru un presupus comportament dezadaptativ”, arată sursa citată.
„Nu de puține ori am sesizat faptul că această practică folosită de șefi pentru a trimite subordonații la psiholog, deși în spatele sesizării făcute de aceștia nu există acte doveditoare, e doar un mod abuziv de a scăpa de polițiștii incomozi”, au remarcat cei din sindicatul Europol, care acuză „un comportament rigid și răzbunător din partea șefilor ierarhici”.
Deși migranții au fost prinși fără alte incidente, șefii din ITPF Oradea ar fi folosit acest moment pentru a „regla” nemulțumiri personale.
„Evaluarea psihologică a polițistei nu a avut nicio legătură cu evenimentul care a avut loc, ci i s-au adus la cunoștință niște fantasmagorii, cum că ar avea un comportament revendicativ, solicitând plata unor drepturile salariale sau că ar fi părăsit zona operațională în cadrul unei misiuni externe, care culmea nu au nicio legătură cu presupusul comportament dezadaptativ și nici nu avut la bază niciun document justificativ. În concepția psihologului unității, faptul că îți ceri drepturile care ți se cuvin, ești pasibil de o evaluare psihologică, deși polițista avea tot dreptul de a face asta în condițiile în care plata a fost întârziată aproape 3 luni”, se arată în materialul publicat pe site-ul sindicateuropol.ro.
„Cireașa de pe tort e că tocmai psihologul unității s-a îndreptat cu o acțiune in instanță pentru solicitarea unor drepturi de natură salarială , ceea ce ar însemna că în accepțiunea domniei sale, ar trebui să fie cercetată de superiori pentru același tip de comportament revendicativ. Lăsând la o parte aceste superficialități și stângăcii, aceasta a decis ”monitorizarea” polițistei pe o perioadă de 6 luni, deși în concret totul a fost doar la nivel de acoperire cu documente, nicidecum nu a avut loc nicio ”monitorizare”, a mai notat Europol.
Reacția Poliției de Frontieră
„Azi (joi – n.red) are loc o ședință de lucru a Consiliului de Disciplină, unde se analizează situația de fapt care a condus la folosirea armamentului din dotare, urmând ca la finalizare cercetărilor să fie dispuse măsuri în conformitate cu Statutul Polițistului. „La nivelul Poliției de Frontieră se pune accent deosebit pe pregătirea personalului, inclusiv pe instruirea privind uzul de armă, iar polițiștii de frontieră nu sunt descurajați să facă uz de armă atunci când situația o impune”, a explicat comisarul-șef Laura Bondar, purtătorul de cuvânt al ITPF Oradea.
Sursa: bihon.ro
Etichete: migranti, bihor, frontiera, Psihologie, politista,
Dată publicare:
16-05-2024 23:04