O pisică a fost testată pozitiv pentru noul coronavirus în Spania. Ce simptome avea
Cercetătorii spanioli au descoperit primul caz al unei pisici infectate cu noul coronavirus în Spania, al şaselea din lume, relatează vineri agenţia EFE.
Centrul pentru Investigarea Sănătăţii Animalelor (CReSA) şi ziarul regional catalan La Vanguardia au raportat vineri că pisica suferea şi de o problemă cardiacă şi a trebuit să fie eutanasiată.
Mai mulți membri ai familiei în care trăia pisica au fost diagnosticați cu coronavirus
Animalul, cu numele ''Negrito'', trăia alături de o familie în cadrul căreia mai multe persoane erau diagnosticate cu COVID-19 şi suferea de o afecţiune cardiacă.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Pisica a fost adusă la un spital veterinar având dificultăţi de respiraţie, temperatură rectală ridicată, un nivel foarte redus al trombocitelor şi insuficienţă cardiacă, astfel că s-a decis eutanasierea ei.
Necropsia efectuată ulterior a relevat prezenţa materialului genetic (ARN) al virusului SARS-CoV-2 în diverse mostre extrase, deşi încărcătura virală era redusă.
Animalele de casă nu pot transmite coronavirusul oamenilor
Oamenii pot transmite noul coronavirus pisicilor, care sunt victime colaterale ale acestei boli, explică Joaquin Segales, cercetător la CReSA din Catalonia, unde a fost descoperit acest caz.
Dar, atrage el atenţia, ''calea predominantă de transmitere a COVID-19 este de la om la om şi capacitatea felinelor de a transmite boala este neglijabilă, adică ele nu joacă un rol semnificativ în epidemiologia bolii''. El a spus că este aproape sigur că oamenii au infectat pisica şi nu invers.
Studii ştiinţifice publicate până în prezent atestă că pisicile sunt una dintre speciile de animale sensibile la infecţia cu coronavirusul SARS-CoV-2, la fel cum sunt şi alte animale, inclusiv hamsterii, dihorii, nurcile, primatele şi, într-o măsură mai redusă, câinii.
Joaquin Segales mai semnalează că toate cazurile cunoscute de pisici infectate cu noul coronavirus au un numitor comun, acela că provin din nuclee familiale cu pacienţi COVID-19.
Prin urmare, aşa cum sugerează şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii, persoanelor infectate cu noul coronavirus experţii le recomandă să se spele pe mâini înainte şi după contactul cu animalele de casă, la fel şi în cazul manipulării diferitelor obiecte şi mâncării animalelor şi să evite să le pupe.