Studiu: Cât de predispuși sunt câinii și pisicile la infectarea cu coronavirus

Studiu: Cât de predispuși sunt câinii și pisicile la infectarea cu coronavirus
Shutterstock

Pisicile se pot infecta cu coronavirus și îl pot transmite altor pisici, în timp ce câinii nu sunt atât de predispuși la infectare, au concluzionat cercetătorii chinezi.

Momentan nu este clar dacă pisicile pot transmite virusul oamenilor, deoarece studiul a fost realizat doar prin contactul dintre pisici, conform Nature.

De asemenea, găinile, porcii și rațele nu sunt atât de vulnerabile în fața infectării, au anunțat cercetătorii din cadrul Institutului Veterinar de Cercetare Harbin.

Medicii au transmis că această descoperire este interesantă, dar posesorii de pisici nu trebuie să se alarmeze încă. 

Rezultatele studiului sunt bazate pe un eșantion mic de animale cărora le-a fost administrat intenționat o doză mare a virusul covid-19, așadar nu sunt neapărat reprezentative pentru interacțiunea de zi cu zi dintre om și animal.

Citește și
Oameni cu caini
Italienii au început să închirieze câini ca să poată să iasă din case fără să fie amendați

Cum s-a desfășurat studiul pe pisici

 

Având în vedere răspândirea rapidă a coronavirusului pe glob, oamenii au început să se întrebe dacă virusul poate fi transmis de la om la animalele de casă.

Până acum au existat câteva cazuri de animale infectate: o pisică din Belgia și doi câini din Hong Kong.

„Pisicile și câinii au contact apropiat cu oamenii, așadar este important să înțelegem cât de predispuși sunt la infectarea cu sars-cov-2”, se menționează în studiul realizat de cercetătorii chinezi.

Echipa de cercetători, condusă de virologul Bu Zhigao, a introdus mostre ale virusului în nasurile a cinci pisici de casă.

Șase zile mai târziu, când două dintre pisici au fost eutanasiate, medicii au găsit ARN viral și particule infecțioase în tractul respirator superior.

Restul pisicilor infectate au fost puse în aceeași cușcă cu pisici neinfectate. Ulterior, virusul a fost descoperit și la una dintre pisicile sănătoase care a intrat în contact cu cele infectate.

Toate pisicile infectate cu coronavirus au dezvoltat anticorpi împotriva covid-19. Autorii studiului consideră că analizarea infecției cu coronavirus la animale reprezintă o parte din efortul pentru eradicarea virusului la oameni.

Pisicile infectate cu coronavirus nu au prezentat simptome

 

Niciuna dintre pisicile infectate nu a prezentat simptome și doar una dintre pisicile sănătoase expuse pisicilor infectate a luat virusul.

„Acest lucru sugerează că virusul nu se transmite ușor la pisici”, concluzionează cercetătorii.

Cu toate acestea, modul de transmitere este neclar deoarece studiul nu descrie modul de aranjare al cuștilor, ceea ce înseamnă că pisicile sănătoase ar fi putut lua virusul de pe suprafețe contaminate sau din urină.

Pentru un rezultat clar ar fi nevoie de mai multe teste, în care să le fie administrate pisicilor doze diferite ale virusului pentru a observa ulterior dacă îl pot transmite altor pisici.

Cercetătorii au concluzionat că pisicile nu sunt un factor în răspândirea coronavirusului.

„Grija principală în controlul și combaterea covid-19 trebuie să fie, fără îndoială, reducerea transmiterii de la om la om”, se menționează în studiu.

Recomandările specialiștilor americani

 

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA a recomandat oamenilor infectați cu coronavirus să limiteze contactul cu animalele lor de casă, să evite să le ia în brate, să fie linși sau să împartă mâncare cu ele.

„Sunt măsuri de precauție care ar trebui luate pentru orice boală nouă despre care avem puține informații disponibile”, a declarat virologul Linda Saif.

Infecția cu coronavirus la alte animale

 

Printre animalele predispuse la infectarea cu coronavirus se numără dihorii, au anunțat cercetătorii chinezi, sugerând că acest lucru demonstrează că animalele pot fi folosite pentru testarea unor potențiale medicamente și vaccinuri.

Mai multe laboratoare au început testarea unor remedii pentru coronavirus.

Câinii nu sunt atât de predispuși la infectarea cu coronavirus. Cercetărorii au infectat cinci câini cu virusul covid-19. Doi dintre aceștia au eliminat ARN viral prin excremente, dar niciunul nu conținea virusul infecțios.

Teste similare au fost făcute și pe porci, găini și rațe și rezultatul a fost că acestea nu sunt predispuse la infecția cu coronavirus.

Studiul demonstrează că pisicile, câinii și restul animalelor menționate nu contribuie la răspândirea coronavirusului.

Citește și...
O bătrână din Botoșani a ieșit cu o rață la plimbare prin oraș. Cum a scăpat de amendă
O bătrână din Botoșani a ieșit cu o rață la plimbare prin oraș. Cum a scăpat de amendă

O vârstnică din municipiul Botoșani a ieșit la plimbare prin oraș cu o rață după ea, dar a scăpat de amendă după ce polițiștii au realizat că pasărea chiar îi era animal de companie.

Italienii au început să închirieze câini ca să poată să iasă din case fără să fie amendați
Italienii au început să închirieze câini ca să poată să iasă din case fără să fie amendați

Italia este în carantină, iar oamenii pot ieşi din casă doar pentru câteva motive cât se poate de serioase. Să cumpere alimente de strictă necesitate, să meargă la serviciu, la medic sau să-şi plimbe animalele de companie.

Coronavirusul nu se transmite de la om la animal. Anunțul veterinarilor
Coronavirusul nu se transmite de la om la animal. Anunțul veterinarilor

Veterinarii le dau veşti liniştitoare iubitorilor de câini sau de pisici, pe fondul răspândirii cazurilor de coronavirus în lume.

Recomandări
Lăsate fără pensii alimentare, rusoaicele își denunță foștii soți:
Lăsate fără pensii alimentare, rusoaicele își denunță foștii soți: "Luați-i pe front, așa primim bani pentru copii"

Când a decretat mobilizare militară parțială, Vladimir Putin a promis că bărbații care vor fi trimiși pe front vor fi remunerați, iar în caz de rănire sau de deces, familiile lor vor primi despăgubiri.

Reacția președinției de la Kiev după ce o organizație ucraineană a devenit co-laureată a Premiului Nobel pentru Pace din 2022
Reacția președinției de la Kiev după ce o organizație ucraineană a devenit co-laureată a Premiului Nobel pentru Pace din 2022

Preşedinţia de la Kiev a afirmat că populaţia Ucrainei este un ''artizan al păcii'', la puţin timp după ce organizaţia nonguvernamentală ucraineană Centrul pentru Libertăţi Civile a devenit co-laureată a Premiului Nobel pentru Pace din 2022.

Cazul medicului de la Polizu. Mărturia unui tată: „Când a dat cu piciorul în sac, copilul a început să plângă”
Cazul medicului de la Polizu. Mărturia unui tată: „Când a dat cu piciorul în sac, copilul a început să plângă”

Tatăl unui copil care a fost considerat mort la naştere şi ”aruncat într-o tavă” de către medicul de la Polizu, acuzat că ar fi lăsat un copil născut prematur să moară, a făcut mai multe declarații șocante.