Studiu: Cât de predispuși sunt câinii și pisicile la infectarea cu coronavirus
Pisicile se pot infecta cu coronavirus și îl pot transmite altor pisici, în timp ce câinii nu sunt atât de predispuși la infectare, au concluzionat cercetătorii chinezi.
Momentan nu este clar dacă pisicile pot transmite virusul oamenilor, deoarece studiul a fost realizat doar prin contactul dintre pisici, conform Nature.
De asemenea, găinile, porcii și rațele nu sunt atât de vulnerabile în fața infectării, au anunțat cercetătorii din cadrul Institutului Veterinar de Cercetare Harbin.
Medicii au transmis că această descoperire este interesantă, dar posesorii de pisici nu trebuie să se alarmeze încă.
Rezultatele studiului sunt bazate pe un eșantion mic de animale cărora le-a fost administrat intenționat o doză mare a virusul covid-19, așadar nu sunt neapărat reprezentative pentru interacțiunea de zi cu zi dintre om și animal.
Cum s-a desfășurat studiul pe pisici
Având în vedere răspândirea rapidă a coronavirusului pe glob, oamenii au început să se întrebe dacă virusul poate fi transmis de la om la animalele de casă.
Până acum au existat câteva cazuri de animale infectate: o pisică din Belgia și doi câini din Hong Kong.
„Pisicile și câinii au contact apropiat cu oamenii, așadar este important să înțelegem cât de predispuși sunt la infectarea cu sars-cov-2”, se menționează în studiul realizat de cercetătorii chinezi.
Echipa de cercetători, condusă de virologul Bu Zhigao, a introdus mostre ale virusului în nasurile a cinci pisici de casă.
Șase zile mai târziu, când două dintre pisici au fost eutanasiate, medicii au găsit ARN viral și particule infecțioase în tractul respirator superior.
Restul pisicilor infectate au fost puse în aceeași cușcă cu pisici neinfectate. Ulterior, virusul a fost descoperit și la una dintre pisicile sănătoase care a intrat în contact cu cele infectate.
Toate pisicile infectate cu coronavirus au dezvoltat anticorpi împotriva covid-19. Autorii studiului consideră că analizarea infecției cu coronavirus la animale reprezintă o parte din efortul pentru eradicarea virusului la oameni.
Pisicile infectate cu coronavirus nu au prezentat simptome
Niciuna dintre pisicile infectate nu a prezentat simptome și doar una dintre pisicile sănătoase expuse pisicilor infectate a luat virusul.
„Acest lucru sugerează că virusul nu se transmite ușor la pisici”, concluzionează cercetătorii.
Cu toate acestea, modul de transmitere este neclar deoarece studiul nu descrie modul de aranjare al cuștilor, ceea ce înseamnă că pisicile sănătoase ar fi putut lua virusul de pe suprafețe contaminate sau din urină.
Pentru un rezultat clar ar fi nevoie de mai multe teste, în care să le fie administrate pisicilor doze diferite ale virusului pentru a observa ulterior dacă îl pot transmite altor pisici.
Cercetătorii au concluzionat că pisicile nu sunt un factor în răspândirea coronavirusului.
„Grija principală în controlul și combaterea covid-19 trebuie să fie, fără îndoială, reducerea transmiterii de la om la om”, se menționează în studiu.
Recomandările specialiștilor americani
Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA a recomandat oamenilor infectați cu coronavirus să limiteze contactul cu animalele lor de casă, să evite să le ia în brate, să fie linși sau să împartă mâncare cu ele.
„Sunt măsuri de precauție care ar trebui luate pentru orice boală nouă despre care avem puține informații disponibile”, a declarat virologul Linda Saif.
Infecția cu coronavirus la alte animale
Printre animalele predispuse la infectarea cu coronavirus se numără dihorii, au anunțat cercetătorii chinezi, sugerând că acest lucru demonstrează că animalele pot fi folosite pentru testarea unor potențiale medicamente și vaccinuri.
Mai multe laboratoare au început testarea unor remedii pentru coronavirus.
Câinii nu sunt atât de predispuși la infectarea cu coronavirus. Cercetărorii au infectat cinci câini cu virusul covid-19. Doi dintre aceștia au eliminat ARN viral prin excremente, dar niciunul nu conținea virusul infecțios.
Teste similare au fost făcute și pe porci, găini și rațe și rezultatul a fost că acestea nu sunt predispuse la infecția cu coronavirus.
Studiul demonstrează că pisicile, câinii și restul animalelor menționate nu contribuie la răspândirea coronavirusului.