O nouă zonă turistică în România. Oamenii descoperă abia acum peisajele de basm
Valea Jiului se schimbă dintr-o zonă minieră într-una turistică. Investițiile în spațiile de cazare au crescut și inclusiv foști mineri s-au apucat de mici afaceri în domeniu.
Orașe care decenii întregi au trăit doar din exploatarea cărbunelui, sunt vizitate acum de oameni care descoperă peisaje de basm.
Pentru Lupeni, speranţa vine dinspre staţiunea Straja, aflată la doar șapte kilometri. Fostul oraş minier începe să ia forma unei zone turistice.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
De pildă, un bloc de garsoniere muncitoreşti a devenit acum unul dintre cele mai căutate spații de cazare. După modelul staţiunilor din străinătate, turiștii au transportul asigurat până sus, la pârtie.
Radu Dronca, investitor în domeniul turismului: „Avem două microbuze cu care facem acest lucru gratuit, în prețul camerei, nu mai urcă sus în Straja datorită condițiilor noastre și datorită locului, au ce să-și cumpere, ce să vadă”.
Un imens potențial turistic atât iarna, cât și vara
Și Petrila atrage turiști. Localitatea a fost zdruncinată de exploziile produse la mină în 2008, cand 13 oameni au murit. Câţiva ani mai târziu, în 2015, din subteram ieşea ultimul vagon de cărbune.
Acum mina poate fi vizitată. Ghid este chiar un fost salvator minier, supraviețuitor al exploziilor.
Cătălin Cenușă, ghid turistic: „Sunt povești pe care le-am trăit 27 de ani în subteran, nimic nu e inventat, sunt doar realități și sunt foarte mulți care vin. Sunt peste 10.000 care vin în fiecare an”.
La Petrila, spaţiile de cazare lipseau în urmă cu doi ani. Recent, s-a deschis un hotel, cu 80 de camere.
Zona are un imens potențial turistic atât iarna, cât și vara.
Marius Iordache, reprezentant hotel: „Vin turiști din toată țara. Și străini avem foarte mulți, suntem foarte aproape de Voineasa, stațiunea turistică Parâng, foarte aproape, și Straja, care e la 40 de minute”.
În cealaltă extremitate a Văii Jiului, la Uricani, sunt deja în construcție noi spații de cazare. Pe o haldă de steril se va amenaja un spaţiu pentru cei care vin cu cortul, cu toată infrastructura necesară.
În doi ani ar trebui să fie gata și un nou drum, prin munți, care să lege Valea Jiului de zona Gorjului și de Băile Herculane.
Emil Părău, investitor în turism: „Pentru noi este o gură de oxigen acest drum, bineînțeles că turiștii vor fi curioși să meargă pe acest drum, mai ales că este un drum deosebit de frumos”.
În momentul de față, în Valea Jiului mai sunt aproximativ 2.000 de mineri, spre deosebire de zecile de mii din anii '90.