O locație istorică și bântuită din România va primi turiști abia din ianuarie. Fortăreața va concura cu faimosul Castel Bran
După mulți ani de eforturi birocratice și de șantier, Cetatea Poienari din județul Argeș a fost reabilitată și va putea fi vizitată.
Loc de refugiu pentru domnitorul Vlad Țepeș, fortăreața ar putea concura cu faimosul castel Bran, așa-zisa reședință a lui Dracula.
O veți putea vedea însă abia din ianuarie, după recepția lucrărilor, dar și dacă vreme o va permite, pentru că până acolo trebuie să urcați peste o mie de trepte.
Cocoțată pe un vârf de munte, deasupra Transfăgărășanului, la 4 kilometri de lacul Vidraru, cetatea Poienari are în spate șapte secole de istorie. Construită pe vremea lui Negru Vodă, cu un singur turn de apărare, fortăreața a fost extinsă de Vlad Țepeș.
Cornel Popescu, manager Muzeul Județean Argeș: „Cetatea, așa cum o vedeți dumneavoastră astăzi i se datorează în integralitate legendarului voievod, pentru că acesta a construit turnurile cilindrice, toate zidurile care leagă aceste turnuri și bineînțeles cisterna de apă”.
La cetate se ajunge urcând 1.480 de trepte, printr-o pădure de fag.
Între treptele 500 și 700, legenda spune că Vlad Țepeș a tras în țeapă sute de boieri, iar sufletele lor bântuie și acum locul.
Pe aici au dus constructorii, în spate, o parte din materialele necesare consolidării. Pe celelalte le-au transportat cu elicopterul.
Marius Lungescu, reprezentat antreprenor: „Cea mai dificilă parte a fost aprovizionarea cu materiale. Cea mai complicată și cea mai riscantă a fost partea de consolidare”.
Proiectul, în valoare de peste 23 de milioane de lei datează din 2016, însă până la găsirea unui executant, documentația de avizare a lucrărilor a expirat. Apoi, expertul tehnic a murit, iar devizul a trebuit refăcut.
Marius Nicolaescu, vicepreședinte C.J. Argeș: „Au fost scoase de patru ori la licitație. Nu s-au prezentat, au venit firme care nu au depus garanție, de două ori. Alții n-au venit să incheie contractele”.
Contractul de proiectare și execuție a fost semnat abia în iulie 2021. De atunci, cetatea a rămas închisă. Până atunci, Castelul Bran, așa-zisa reședință a vampirului Dracula și unul dintre cele mai vizitate obiective de la noi, se pregătește de Halloween. Și nu e rău, spune profesorul universitar Mircea Crișan: „Cine vine trebuie să afle și lucruri adevărate și lucruri fantastice pentru că asta e definitiv toată viața, o împletire între ceea ce știm, ceea ce nu știm, ceea ce există și ceea ce visăm noi...”.