O femeie din Galați, concediată de două ori dintr-o școală, a intrat în greva foamei: „Este o decizie abuzivă”
O femeie din Galați a intrat în greva foamei în semn de protest față de faptul că a fost concediată, din școala unde era fochist.
Conducerea unității de învățământ a desființat postul pentru că în imobil a fost montată o centrală termică. Femeia e supărată însă că a rămas fără serviciu cu doar câțiva ani înainte să iasă la pensie.
Femeia de 58 de ani a lucrat timp de 16 ani ca muncitor fochist în școala gimnazială din Vânători. În urmă cu doi ani școala a intrat într-un proces de reabilitare și a fost echipată cu un sistem modern de încălzire.
Așa că femeia a fost concediată. A dat școala în judecată și a câștigat în instanță. Iar anul trecut a fost reangajată. Dar nu pentru mult timp.
Gabriela Bordei, fosta angajată a Școlii Gimnaziale "Sfântul Nicolae", Vânători: „Pe 1 martie anul trecut m-am reîncadrat. Am câștigat toate procesele, 5 dosare am avut în instanță. Au votat să mă dea afară din nou”.
În demersul său, femeia este sprijinită de colegii din Sindicat.
Adrian Andrășescu, sindicatul Liber "Educația" Galați: „Este o centrală termică mai modernă, dar are nevoie de cineva care să se ocupe cineva de ea. Se întâmplă un lucru neprevăzut, ceva grav, nu se poate pune problema desființării unui post, cel de muncitor 1 când nu mai are nevoie de fochist. Îi vom oferi consiliere juridică”.
De cealaltă parte, directoarea școlii spune că angajatei i s-au dat și alte sarcini, ca să acopere orele de program, dar pe care femeia le-a contestat la Inspectoratul Teritorial de Munca și a avut câștig de cauză. De aceea, școala a hotărât desființarea postului de fochist, conform legii.
Iuliana Călin, directoare Școala Gimnazială "Sfântul Nicolae", Vânători: „Aseară am avut Consiliu de Administrație în urma căruia s-a hotărât modificarea organigramei prin desființarea postului de fochist care nu este necesar în instituția noastră. I-am dat și alte atribuții. O fișă de post care s-a dovedit în urma controalelor de la ITM că n-a fost corespunzătoare contractului. S-a dovedit că nu am respectat legislația amestecând codurile COR”.
Fosta angajată susține că decizia concedierii este una abuzivă și că directoarea școlii ar fi fost supărată că, în trecut, ea a depus mai multe plângeri la Inspectoratul Școlar Județean.
Adrian Silvestru, inspector școlar: „Inspectoratul Școlar a analizat cu echidistanță și obiectivitate toate sesizările, de aceea noi nu suntem de acord cu o asemenea poziție”.
Femeia spune că va continua greva foamei până când cazul ei va fi reanalizat.