Nemulțumiri în rândul turiștilor, după închiderea Transfăgărășanului cu 10 zile mai devreme. Când se va redeschide

Ultima actualizare: 26-10-2020 10:02

Închiderea Transfăgărășanului cu zece zile mai devreme decât data obișnuită a dus la nemulțumiri în rândul turiștilor.

Cei care au pornit pe cunoscutul drum s-au trezit că nu mai pot înainta, deși vremea era bună. În plus, telecabina de la Cascada Bâlea se află în revizie și nu s-a mai putut urca spre Bâlea Lac.

Și cabanierii din zonă sunt supărați pe decizia autorităților, mai ales că, spun ei, natura e de partea lor.

Din 1974, de când a fost deschis circulației rutiere, Transfăgărășanul s-a închis, cu mici diferențe de la un sezon la altul, pe 1 noiembrie. Anul acesta însă, autoritățile au închis porțiunea de șosea dintre Cascada Bâlea și Piscul Negru din 20 octombrie. Turiștii care au ajuns în weekend în zonă au fost dezamăgiți.

Bărbat: „Păcat că s-a închis Transfăgărășanul, pentru că puteam urca până la Bâlea Lac. Pacat mare, pentru că nu este zăpadă, natura este extraordinară, vremea este extra. Nu a nins și e păcat."

Femeie: „Am vrut să facem o scurtă excursie să vedem cum se vede de sus, dar de data asta nu a fost să fie. Ne-a părut rău că este închis. Am venit totuși până aici să mâncăm un bulz."

Tânără: „Ne-am oprit să mâncăm și o să ne întoarcem. Am fi vrut să vedem sus cât de rece e, cât de cald. Prea devreme. Nu e zăpadă deloc, ar fi fost frumos. Și chiar dacă ar fi fost un pic de zăpadă, eu cred că se putea urca."

Decizia îi nemulțumește și pe cabanierii de acolo.

Marius Olaru, admistrator cabană: „Toți am fost luați pe nepregătite. Am aflat cu 2-3 zile înainte. Noi, ca să menținem cabanele funcționale la 2.000 de metri altitudine, trebuie aprovizionare temeinică pentru iarnă timp de opt luni.”

Lucian Dumitra, președinte ADI Monte Făgăraș Bâlea Capra„Închizi un drum când sunt căderi de pietre, când condițiile meteo sunt defavorabile.”

Un ONG din Argeș a reușit să obțină o hotărâre judecătorească, potrivit căreia CNAIR ar trebui să țină cunoscutul drum deschis circulației cel puțin șase luni pe an. Cum acest lucru nu s-a întâmplat, oamenii sunt hotărâți să meargă din nou în instanță.

Dumitru Grecu, președintele Asociației Turistice Transfăgărășan: „Am făcut plângere penală împotriva conducerii celor de la CNAIR, pentru abuz în seviciu și nerespectarea dispozițiilor dintr-o hotărâre judecătorească. De abia începe toamna, iar Transfăgărășanul e închis de aproape o săptămână."

Potrivit autorităților, Transfăgărășanul rămâne închis până la sfârșitul lunii iunie, anul viitor.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO