Spectacolul naturii pe Transfăgărășan. Ce poate face un turist în această zonă
Anunț important pentru cei care vor să pornească la plimbare pe Transfăgărășan în perioada următoare.
Șoseaua care străbate munții se închide marți, așa că mai aveți trei zile răgaz pentru a vă bucura de un ultim spectacol oferit de natură în acest sezon.
De oriunde ați porni pe Transfăgărășan, natura vă surprinde la tot pasul. Spune acest lucru și Ștefan Dumitrache. Tatăl său a fost șef de șantier în vremea în care drumul prindea contur și rememorează cu drag poveștile auzite de la el.
Ștefan Dumitrache, istoric: "A fost o mare provocare pentru constructorii români. Cea mai bună mărturie este poarta geniștilor, acolo unde cu grele sacrificii umane s-au putut sparge munții. Ceaușescu și militarii au considerat că este necesar un drum sigur, unde să nu poți bombarda un viaduct și să oprești foarte ușor circulația pe acest drum."
Toate detaliile au fost lăsate într-un jurnal.
Ștefan Dumitrache, istoric: ”De la însemnări privitoare la măriri de salariu, și atunci era o problemă, cele legate de mobilitatea utilajelor, dar și cele disciplinare. De exemplu, undeva, dincolo de coada lacului, pe râul Capra, scrie că a găsit 4 muncitori beți. Iată că nici atunci nu erau sfinți."
Un hotel de patru stele, unde a stat și actorul Gerard Bulter atunci când a venit în țara noastră, oferă o priveliște de vis spre Lacul Vidraru. Din păcate, de luni bune, turiștii întârzie să apară.
Bogdan HereSanu, manager hotel: "Este o zona foarte ferită, foarte frumoasă, un peisaj deosebit. Ce ar putea să facă un turist? O plimbare cu bărcuța, o plimbare off road, o plimbare cu ATV-ul, o plimbare prin natură, în pădure, o plimbare până la Bâlea."
O plimbare cu barcă pe lacul Vidraru costă 350 de lei. Dar și pădurile din împrejurimi au farmecul lor, chiar și în aceste zile răcoroase de toamnă.
Turist: "Super! E trist că sunt puțini oameni, parcă suntem singuri. Pandemia e toată de vină."
Înainte de a cuceri muntele, veți da cu ochii de Cetatea Poenari - reședința secundară a lui Vlad Țepeș, plină de farmec și de istorie. Dacă urcați cele 1480 de trepte vă veți bucură de un spectacol al naturii care merită tot efortul.
Dacă nu sunteți într-o condiție fizică tocmai de invidiat, vă puteți încumeta pe Valea lui Stan, un canion care străpunge muntele, numai bun de luat la pas.