Mureș: Turiștii străini sunt invitați să adopte simbolic un butuc de viță de vie din soiul Fetească Regală
O idee interesantă, pentru promovarea vinurilor românești peste hotare, este aplicată în județul Mureș, unde turiștii străini sunt invitați să adopte simbolic câte un butuc de viță de vie din soiul Fetească Regală.
Așa se face că iubitorii de vinuri nobile pronesc din zona Dealurile Târnavei și fac un tur pe la mai multe podgorii din Transilvania. La degustări participă și oenologi care cunosc poveștile acestor licori valoroase.
Soiul Feteasca Regală provine din zona Dealurile Tîrnavelor din Transilvania și este cel mai cultivat soi de struguri la noi în țară.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Turiștii au avut supriza să fie purtați într-o adevărată poveste a vinului obținut din boabele albe și zemoase.
Loius Alberto, fondatorul comunității Wine Lover România:
"Sarcina noastră este să facem cunoscută România în rândul băutorilor de vin. Să adopți un vin, chiar și dacă este un singur butaș, înseamnă că ai adoptat toată Feteasca Regală, nu numai din Transilvania, dar și din România".
A adopta un butuc, înseamnă a te obliga să promovezi mai departe acest soi de vin, în locul de unde vii. În schimb, numele tău va figura în podgorie.
Răzvan Stoenescu, reprezentantul Asociației Iubitorilor de Vinuri din România: "Adoptăm câte un butuc din fiecare soi românesc nobil după care la un interval de un an cumpărăm un număr limitat de sticle, punem povestea soiului".
Iubitorii de vin din Canada, Statele Unite, Portugalia, Brazilia și Franța spun că vor duce mai departe povestea vinurilor românești.
Iubitor de vin: "Este spelndid, are o notă prietenoasă. Este foarte yami, yami, yami... Este foarte prietenos, pot să-l închipui lângă multe mâncăruri internaționale. La fel, pot să- l văd la un bar sau la o petrecere".
Descrierea celebrului soi autohton a continuat și cu o scurtă lecție de istorie.
Mircea Matei, adminstrator cramă: "A fost foarte apreciat, inclusiv la Curtea Regală. Astăzi este cel mai plantat soi din România".
Proprietarii podgoriilor spun că vor organiza frecvent astfel de excursii în circuit, la cramele din Transilvania.