Ministerul Apărării Naționale a comandat trei din cele șapte sisteme de avioane fără pilot „Watchkeeper X”
Ministerul Apărării Naționale a comandat trei din cele șapte sisteme de avioane fără pilot „Watchkeeper X” produse de israelienii de la Elbit.
În următorii doi ani vor intra în dotarea Forțelor Terestre Române 9 drone tactice operative împreună cu stațiile de comandă și control de la sol. Pentru ele, statul român va plăti 180 de milioane de dolari. De asemenea, armata va cumpăra din Turcia 18 drone Bayraktar.
Primele trei sisteme de vehicule aeriene fără pilot „Watchkeeper X” vor ajunge la Brigăzile de Cercetare Supraveghere ale Forțelor Terestre în cel mult 24 de luni.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Virgil Bălăceanu, Preşedintele Asociaţiei Ofițerilor în Rezervă:„Eu, ca să lovesc, trebuie să am informații. Ca atare prioritatea o reprezintă informațiile, iar lovirea o realizezi printr-o multitudine de mijloace, fie prin drone, fie prin artilerie, artilerie reactivă, sisteme de rachete, prin aviație și așa mai departe. Informația este însă esențială, pentru că dacă nu am informația corectă, cu determinări cât mai exacte nu pot să realizez și lovirea acestora în mod eficient a acestor ținte.”
Dronele tactice operative „Watchkeeper X” au capacitatea de a executa zboruri la înălțimi amețitoare, de peste 5000 de metri, acoperă arii vaste de câmp tactic, pe o rază de 100 de kilometri și pot executa mai multe misiuni în timpul aceluiași zbor și să supravegheze ținte în mișcare.
Aceste drone au aceeași eficiență atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte, indiferent de condițiile meteorologice.
Ziv Avni, Vice Președinte, Marketing & Dezvoltare, divizia Aerospace:„ Sistemul poate avea două sarcini utile pe care se pot monta senzori foarte avansați precum senzorul electro-optic multispectral Spectro XR și altele.”
Dronele „Watchkeeper X” sunt varianta de export a armatei britanice, dar vor fi fabricate de israelienii de la Elbit în România.
Coca dronei va fi construită la Măgurele, iar echiparea cu tehnologie de ultimă generație și cu sisteme de armament se va face la Aerostar Bacău.
Veteranii teatrelor de operații susțin că nicio luptă modernă nu se mai poate duce fără ajutorul dronelor.
Ionuț Menci, Comandor - Statul Major al Forțelor Terestre:„Lupta, chiar dacă este considerată modernă, se duce până în tranșee și acel militar are nevoie de un sprijin aerian adecvat, de un sprijin aerian oarecum, înainte de a fi tactic, operațional sau chiar strategic, un sprijin aerian moral. Să știe cei de jos că cineva acolo sus îi veghează și la nevoie chiar îi sprijină cu toată forța necesară.”
Armata română intenționează să cumpere în total 7 sisteme aeriene fără pilot „Watchkeeper X”, ceea ce înseamnă 21 de drone. Trei dintre ele vor ajunge la Forțele Navale și unul va fi livrat Forțelor Aeriene.
Pe lista de cumpărături a Armatei sunt însă și 18 drone „Bayraktar” care vor fi livrate din Turcia pentru 318 milioane de dolari.