Mii de cadavre de porci, victime ale pestei africane, îngropate într-un fost poligon, aproape de municipiul Călăraşi
Peste 6.000 de porci eutanasiaţi după ce au fost infectaţi cu virusul pestei africane, într-o fermă din judeţul Călăraşi, au fost înhumaţi în apropierea municipiului Călăraşi, într-un fost poligon de tragere.
Deputatul AUR Dumitru Coarnă susţine că a primit, în timpul audienţelor, mai multe reclamaţii privind „mirosul insuportabil” şi anunţă că va depune plângere penală pentru că leşurile au fost îngropate, afectând astfel pânza freatică, în loc să fie incinerate, scrie news.ro.
Prefectura anunţă că prefectul se afla în concediu când s-a luat decizia înhumării suinelor şi că instituţia nu comentează acuzaţiile aduse în spaţiul public.
„Am primit în audienţă mai multe sesizări de la cetăţenii municipiului Călăraşi cum că autorităţile locale, Consiliul Judeţean Călăraşi şi Prefectura judeţeană Călăraşi au îngropat într-un fost poligon de tragere, acum un teren care se pare că aparţine Consiliului Judeţean Călăraşi, 6.000 de cadavre de porci care se pare că au fost cu un virus de pestă porcină pe care autorităţile nu l-au declarat. Şi practic foarte aproape de un cartier rezidenţial din Călăraşi, 100 de metri de casele oamenilor, se pune în pericol sănătatea publică. Peste 7.000 de cadavre de porci au fost îngropate fără a fi respectate normele de igienă sanitar-veterinare. Practic de pune în primejdie sănătatea publică”, afirmă, într-o filmare postată pe Facebook, deputatul Dumitru Coarnă.
Acesta s-a filmat în fostul poligon, susţinând că în zona, care nu este păzită de nimeni, „e un miros insuportabil”, el adăugând că animalele au fost îngropate la „o distanţă superficială”.
”O să fac plângere penală”
„Adun materiale, o să fac plângere penală şi interpelări către ministerele de resort. (...) Sunt aici şi constat că oamenii au dreptate. Cum protejezi pânza freatică? Aici vorbim de fluviul Dunărea, care este în imediata apropiere, normele spun că trebuia incinerate aceste cadavre, sunt norme de drept pe care autorităţile nu le respectă”, anunţă Coarnă, pe reţeaua de socializare.
Prefectura Călăraşi admite că în respectiva zonă au fost îngropate cadavrele a aproximativ 6000 de porci. Oficialii Instituţiei Prefectului spun Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) s-a ocupat de acest aspect, iar prefectul, care era în concediu la acel moment, a cerut o informare acestei instituţii.
„Instituţia care are rolul de secretariat în această problemă este DSVSA, dânşii se ocupă de secretariatul tehnic, adică tot ce înseamnă acţiuni. Domnul prefect Valentin Barbu era în concediu în momentul în care s-au adoptat hotărârile de CLCB (Centrul Local e Combatere a Bolilor – n.r.) şi de Consiliul pentru Situaţii de Urgenţă. La comandă a fost domnul subprefect Eugen Ilie. Domnul prefect Valentin Barbu a solicitat o informare celor de la DSVSA, informare pe care o vom primi luni şi va avea în vedere finalizarea acţiunilor despre care face vorbire”, a declarat sâmbătă, pentru News.ro, purtătorul de cuvânt al Instituţiei Prefectului Călăraşi, Elena Costache.
De asemenea, purtătorul de cuvânt a precizat, răspunzând întrebărilor jurnaliştilor pe un grup destinat comunicării cu presa, că „Instituţia Prefectului nu comentează declaraţiile făcute de anumite persoane care pretind că fac dezvăluiri pe această temă. Toate informaţiile sunt publice pe pagina oficială a Instituţiei Prefectului, oricine doreşte le poate accesa”.
Conform Programului de măsuri data 11 august 2023, docuemnt publicat pe portalul web al Prefecturii Călăraşi, au fost eutanasiaţi toţi porcii deţinuţi de SC Albatros SRL. La momentul apariţiei bolii, în ferma acestei societăţi se aflau 6129 de suine. Programul de măsuri publicat de Prefectură prevede că uciderea animalelor se va face de către personalul fermei, iar „dirijarea cadavrelor (manipulare cadavre) către neutralizare va fi asigurată prin personal al SC Albatros SRL, inclusiv echipamente de încărcare, debarcare, mijloace de transport, neutralizare”.
În acelaşi document se precizează: „cadavrele sau părţile de cadavre de animale deţinute din speciile listate care au murit sau care au fost ucise se elimină în conformitate cu Regulamentul CE nr. 1069/2009”.
Regulamentul prevede, printre altele, că „îngroparea şi arderea subproduselor de origine animală, în special în cazul animalelor moarte, pot fi justificate în situaţii specifice, în special în zone îndepărtate sau în situaţiile în care se impune controlul răspândirii bolilor şi în care este necesară eliminarea de urgenţă a animalelor ucise ca măsură de prevenire a apariţiei unui focar de epidemie al unei boli transmisibile grave. În special, eliminarea la faţa locului ar trebui permisă în circumstanţe speciale, întrucât capacitatea disponibilă de ecarisare sau de incinerare dintr-o regiune sau dintr-un stat membru ar putea, altfel, reprezenta un factor limitant pentru controlul răspândirii unei boli”.
Programul de măsuri vizând eradicarea virusului din ferma din judeţul Călăraşi mai specifică faptul că mai multe instituţii, inclusiv APM (Agenţia pentru Protecţia Mediului – n.r.) şi SGA (Sistemul de Gospodărire a Apelor – n.r.) sunt responsabile pentru emiterea Formularului C7 – Decizie de distrugere a cadavrelor de suine prin metode alternative incinerare/îngropare.