Mesajul celui mai faimos scriitor rus contemporan pentru Putin. "Nobel, o boală psihică"
Sute de tineri din toată țara l-au întâlnit pe cel considerat cel mai mare scriitor rus al momentului. Mihail Șișkin a revenit la București după șase ani și este, în momentul de față, cel mai important candidat rus la premiul Nobel pentru literatură.
Evenimentul a avut loc în Sala Mare a Ateneului Român. Întrebat dacă i-ar transmite ceva lui Vladimir Putin la aniversarea celor 66 de ani, autorul a spus doar ca urarea să nu poate fi difuzată la televizor.
Mihail Șișkin a absolvit Institutul Pedagogic de Stat din Moscova, a lucrat ca ziarist, iar apoi ca profesor de germană și engleză. În prezent, este singurul autor rus care a primit toate cele trei mari premii literare rusești.
Mihail Șișkin, autor rus: "Vin în România cu un mare sentiment de bucurie pentru că ştiu că aici îmi întâlnesc cititorii. E puţin cam ciudat când nişte necunoscuţi vin la tine și îţi fac declaraţii de dragoste, dar ei nu sunt străini pentru mine, că au citit cărţile mele. Eu împărtăşesc cititorilor mei tot ce este mai important în viaţa mea. Ei sunt un fel de membri ai familiei mele."
Comparat cu Tolstoi şi Cehov, Mihail Șișkin privește scrisul "ca pe un mod de a-ţi salva viaţa."
Mihail Șișkin: "Despre premiul Nobel aud de când aveam 10 ani, când mama îmi spunea că o să devin un mare scriitor şi o să primesc premiul Nobel. Acest premiu este o boală psihică a literaturii de care trebuie să ne tratăm. Niciun premiu nu poate să facă o carte mai bună."
Volumul "Scrisorar" l-a făcut pe Mihai Siskin unul dintre cei mai iubiți scriitori în România. Au urmat apoi "Părul Venerei", "Luarea Ismailului" și, recent, "Paltonul cu gaică".
Mihail Șișkin este cunoscut drept un critic al trecutului sovietic, dar și al actualului regim de la Kremlin.
Mihail Șișkin: "Ruşilor le-aş recomanda să nu mai iubească puterea ci lucrul cel mai important, demnitatea omenească. Foarte mult timp ei s-au identificat cu măreţia imperiului, şi nu pot să înţeleagă că e mai bine să trăiască într-un stat mai mic dar în care să fie democraţie şi care să fie un stat de drept."
Scriitorul a fost prezent pe 5 octombrie la Festivalul Internațional de Literatură și Traducere din Iași, iar aseară l-a vizitat pe pictorul Ștefan Câlția chiar în atelierul lui.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia, vladimir putin, ateneu, scriitor, autor,
Dată publicare:
09-10-2019 08:12