Meseria care atrage tot mai mulți tineri, dar nu e recunoscută oficial la nivel național. Salariile, de peste 2.000 de euro
Meseria de arborist, foarte căutată în vestul Europei, începe să fie atrăgătoare și în rândul tinerilor de la noi.
În județul Timiș a avut loc, duminică, primul concurs de profil din țară. Experții și-au demonstrat viteza și cunoștințele în diferite intervenții la înălțime. Ca să-și arate iscusința, arboriștii s-au urcat în copaci cu echipamente speciale. Fiecare probă i-a pus la grea încercare pe experții copacilor.
Concurenții au fost nevoiți, printre altele, să lege noduri de siguranță, ori să urce pe coardă până în vârful copacilor.
Printre concurenți a fost și Costin, alpinist la bază. De aproape șase ani lucrează exclusiv cu arborii, spune el.
Costin Iordache - arborist: „Între meseriile de alpinism, este cea mai periculoasă. Drujba și coarda nu prea merg bine împreună, dar, practicată corect, poate duce la o carieră lungă.”
Meseria de "arborist" nu este recunoscută oficial în România. O asociație din domeniu a început demersurile ca aceasta să fie inclusă în nomenclatorul ocupațiilor de la noi.
Radu Miclea - organizatorul competiției de arborism: „Mulți presupun că suntem niște maimuțe cu drujba în mână, ceea ce este fals. Rolul nostru este să întreținem arborii în mediul urban și este o necesitate tot mai mare.”
În prezent, în jur de 100 de persoane lucrează în acest domeniu. Salariile variază între 2.000 și 3.000 de euro, în timp ce în vestul Europei ajung până la 10.000 de euro pe lună.