Mesajul viral care a îngrozit comunitatea „Bună dimineața la cafeluță”
De câteva luni circulă pe rețelele de socializare, de la Facebook la TikTok și chiar LinkedIn, un mesaj fals care atrage atenția asupra pericolului imens reprezentat de pozele cu „Bună dimineața la cafeluță”.
Fără a reprezenta vreun pericol real pentru utilizatori, scopul acestui mesaj pare a fi doar de a crea, eventual, panică și a convinge unele persoane să își șteargă mesajele, pozele și clipurile video legate de „Bună dimineața la cafeluță”. Mesajul nu reprezintă, în sine, niciun pericol pentru utilizatori. Nu conține link-uri către site-uri sau aplicații potențial periculoase. În final este vorba despre un mesaj, inofensiv, care s-a viralizat.
Persoanele care trimit astfel de mesaje sunt îndemnate să șteargă toate pozele cu mesaje precum „Este o zi frumoasă!”, deoarece ele ar avea un cod ascuns de phishing și „atunci când toată lumea trimite aceste mesaje, hackerii folosesc dispozitivul dvs. pentru a fura informații personale, cum ar fi informații despre cardul bancar și date și pătrundeți în telefon”.
„Avertisment din partea avocatului Olga Nikolaevnas: Atenţie! Pentru cei cărora le place să trimită Bună dimineața! Este o zi frumoasa! Bună seara! Imaginați-vă oamenii, vă rugăm să nu trimiteți aceste mesaje bune. Astăzi, Shanghai China International News a trimis SOS tuturor abonaților (acesta este al treilea memento), iar experții recomandă: Nu trimiteți imagini și videoclipuri de bună dimineață, noapte bună etc. Raportul arată că hackerii care au atacat China au proiectat aceste imagini, iar aceste imagini și videoclipuri sunt frumoase, dar există un cod ascuns de phishing și, atunci când toată lumea trimite aceste mesaje, hackerii folosesc dispozitivul dvs. pentru a fura informații personale, cum ar fi informații despre cardul bancar și date și pătrundeți în telefon. Se spune că peste 500.000 de victime au fost fraudate”, se arată în mesajul distribuit pe social-media.
De asemenea, mesajul sugerează ca oamenii să trimită propriile salutări și propriile imagini și videoclipuri, astfel încât „să vă puteți proteja pe dumneavoastră, familia și prietenii”.
„Important! Pentru a fi în siguranță, asigurați-vă că ștergeți toate mesajele și pozele străine de pe telefon. Dacă cineva v-a trimis astfel de imagini, scoateți-le imediat de pe dispozitiv. Codul rău intenționat durează ceva timp pentru a fi implementat, deci dacă luați măsuri imediat, nu vă fi rău făcut.
Spune-le tuturor prietenilor tăi să nu fie piratat”, se mai arată în mesaj.