Mărturiile singurului soldat de culoare de la Cernobîl: „Împărțeam hrana cu câinii”
Singurul soldat de culoare care a participat la acțiunea de decontaminare de la Cernobîl, în 1986, a povestit cum s-a desfășurat misiune de salvare a populației.
Bărbatul a mai dezvăluit ce secvențe din serialul – fenomen sunt reale sau doar rodul imaginației scenariștilor.
Igor Khiriak locuiește în Cherepovets, un oraș din regiunea Vologda, la 500 de kilmetri de Moscova. În 1985, bărbatul a început serviciul militar obligatoriu, ulterior fiind chemat pentru a ajuta la evacuarea zonei afectate în urma exploziei de la Cernobîl.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Igor Khiriak a făcut parte din Unitatea 75110 din brigada de ingineri care s-a ocupat cu instalarea podurilor, pe 2 mai 1986, pentru evacuarea populației din orașul Pripyat. În urma acțiunii sale, Igor a primit o medalie și o scrisoare de mulțumire pentru „serviciile sale exemplare aduse Patriei Mamă”.
Bărbat a dezvăluit că în timpul misiunii sale, împreună cu colegii de unitate, a suferit de foame. Toate alimentele le erau distribuite în funcție de anumite norme deja stabilite, dar ei aveau nevoie de mult mai multe.
Pentru a-și procura mai multă hrană, Igor și colegii săi vânau sau pescuiau. Pentru a fi siguri că sursa de hrană nu era contaminată, testau peștii sau animalele vânate cu un dozimetru abia apoi o găteau cu ustensile improvizate.
“Când am ajuns la Cernobîl, nimeni nu știa ce se întâmplă de fapt acolo. Ni s-a spus că efectuăm un exercițiu, iar în scenariul respectiv, inamicii au folosit arme nucleare și de-asta este necesar să purtăm echipament de protecție. Ulterior ni s-a spus că a fost un accident la centrala nucleară și că trebuie să facem tot ce ni se ordonă”.
Igor povestește că a urmărit și serialul Cernobîl, dar că unele fapte au fost prezentate eronat. “La o primă impresie, doar 80% din ceea ce a apărut la TV este adevărat, apoi am vorbit cu oamenii care au fost prezenți în zona centralei la momentul producerii accidentului și mi-am dat seama că, de fapt, doar 60% din faptele prezentate în serial sunt adevărate”.
“În serial, personajele consumă mult prea mult alcool. Din câte îmi amintesc, consumul de alcool era interzis. Pe parcursul întregului incident, doar două situații au implicat consumul de alcool: la un moment dat un șofer civil mi-a acroșat mașina și altă dată un soldat a fost prins băut, însă a fost pedepsit imediat”.
“Și nici nu știu dacă cineva împușca câinii maidanezi. Noi chiar am împărțit hrana cu ei”.
Astăzi, el trăiește într-o zonă rurală a Rusiei, unde s-a dedicat creșterii fiului său cu care merge deseori la vânătoare și la pescuit. De asemenea, Igor este un fan înfocat al evenimentelor de reconstituire istorică. De asemenea, eroul de la Cernobîl a avut și un rol modest într-un film independent și face parte dintr-o trupă de improvizații numită „Amsterdam”.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI peantru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!