Mărturia unor soți români din Marea Britanie, aleși ca voluntari pentru vaccinul anti-Covid: „O situație dificilă”
În câteva zile, încă două vaccinuri anti-Covid intră în etapa finală de teste.
În Marea Britanie, doi soți români au fost aleși ca voluntari. Alături de câteva zeci de mii de subiecți, ar putea să aducă aproape de aprobarea finală cel mai așteptat medicament din ultima sută de ani. Pentru avocata româncă, înscrierea în programul pentru vaccinul Covid a fost un gest de revoltă în fața unui dușman nevăzut și imprevizibil. Tatăl ei, infectat, s-a stins într-un spital din țara noastră.
Silvia Câmpeanu, voluntar vaccin Covid: „Mi-aș dori că nimeni să nu mai treacă prin ce am trecut noi. Ca niciun tată să nu-și mai piardă viața, ca niciun copil să nu-și mai plângă părinții.”
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Silvia tocmai a fost anunțată că este acceptată ca voluntar în etapa finală de teste pentru unul dintre cele două vaccinuri Covid la care lucrează englezii.
Silvia Câmpeanu, voluntar vaccin Covid: „E o reacție perfect normală, zic eu, a omului care vrea să ajute atunci când este o situație dificilă pentru toată lumea. Evident că a fost și scopul egoist, ca de acest vaccin să poată profita oamenii pe care îi iubesc. Nu toți vor apucă să o facă. Tatăl meu chiar a pierit în urmă cu câteva zile, după o lungă luptă cu Covid-ul. O lună de luptă.”
A fost nevoită să organizeze înmormântarea părintelui de la distanță. În memoria lui, va pune o pauză rolului ei de avocat și profesor de drept. Va fi, la fel ca soțul ei, printre cei peste 40.000 de subiecți care vor proba, pe pielea lor, dacă serul Covid funcționează.
Echipa ce dezvoltă vaccinul alege doar voluntari fără antecedente penale sau de comportament deviant. Obligatoriu, echilibrați psihic, ca să înțeleagă exact procedurile prin care vor trece. Celor inițial selectați li se fac analize și sunt excluși cei cu sănătate precară și sportivii de performanță, adică extremele.
Subiecții semnează acordul că acceptă administrarea injecției care este varianta de vaccin Covid testată sau o doză de ser fiziologic. Apoi, vor fi expuși intenționat noului virus. Urmează monitorizarea continuă. Oamenii nu își vor risca viața, dar pot trece, evident, prin stări proaste dacă vaccinul funcționează, dar are efecte adverse. Ori dacă vaccinul nu funcționează, deci înfruntă neprotejați infecția.
Și, evident, dacă au nimerit injecția placebo și vor bifa etapele, la fel ca orice alt bolnav, crezând, în plus, că încercarea lor a eșuat.
Abia peste câteva săptămâni vom afla procentul de subiecți imunizați și cât durează anticorpii dobândiți prin vaccin, comparativ cu rezistența anticorpilor Covid, dezvoltați de organism după boală. La asta lucrează acum la Oxford și un imunolog român.
Ștefan Dascălu subliniază că niciun vaccin Covid nu va fi aprobat, dacă nu ajunge la pragul de siguranță al celorlalte aflate pe piață. Viteza de lucru ține de finanțarea uriașă, de numărul de specialiști alocați proiectelor, dar și de faptul că studierea vaccinului a început, de fapt, acum 16 ani, la prima epidemie SARS.
Ștefan Dascălu, imunolog Univ. Oxford: „Vă dau aici exemplul vaccinului de la Oxford. Noi nu am pornit de la zero, s-a pornit de la studii făcute pe primul SARS, care a apărut în 2004 și a fost epidemie atunci, care, într-adevăr, n-a ajuns pandemie.”
Ministerul Sănătății a trimis deja către toate spitalele de stat cereri de a transmite cât mai repede numărul exact de medici și asistente care doresc vaccinarea cu primul ser anti-Covid care va fi aprobat în lume. În ciuda așteptărilor ridicate, nimeni nu știe când se va întâmpla acest lucru. Vaccinarea va rămâne, oricum, voluntară.