Mâncare produsă din aer și hidrogen. „Are gust de tăiței”

Dată publicare: 24-06-2021 19:23
Dată actualizare: 24-06-2021 20:12


O nouă analiză a emisiilor de carbon arată că industria alimentară emite mai mult gaz cu efect de seră decât se credea până acum: până la o treime din totalul emisiilor globale.

Vina o poartă în principal produsele din carne și lapte. Așa că se naște o nouă industrie a inovatorilor în domeniu alimentar, care încearcă să schimbe modul în care vom mânca. De exemplu, o companie finlandeză produce o proteină alimentară doar din aer și hidrogen.

Consumul mult mai redus de carne și lactate ar putea fi cea mai bună acțiune pentru mediul înconjurător. Mulți oameni de știință susțin că, la nivel global, o trecere la dieta așa-numită "flexitariană" poate opri schimbările climatice. Dar asta ar însemna că, în țările bogate, să fie redus consumul de carne de vită şi lactate cu până la 90%, respectiv 60%.

Pentru consumatorii cu grijă față de climă, o companie start-up finalndeză, Solar Foods, a creat cea mai prietenoasă proteină față de mediu, care poate fi folosită în alimentație. Pentru că se poate produce cu zero emisii de carbon.

Juha-Pekka Pitkanen, director tehnologic Solar Foods: „Pudra Solein conține 65% proteine, cam 6% grăsimi, ceva fibre, minerale și foarte puțină apă.”

În această fabrică de lângă Helsinki, procesul de fabricare a fost dezvoltat după 15 ani de cercetări.

Juha-Pekka Pitkanen, director tehnologic Solar Foods: „Inima procesului de producție este bio-reactorul și micro-organismele pe care le colectăm din natură. Toată magia constă în faptul că aceste microrganisme se dezvoltă din nimic altceva decât aer și hidrogen. Iar hidrogenul este eliberat din apă, prin aplicarea curentului electric.”

Ne mai trebuie surse de sodiu, potasiu, sulf, fosfor, calciu, fier, zinc. Acestea sunt necesare pentru organismul nostru.

Dintr-o soluție pe care o obținem în bio-reactor îndepărtăm apa, iar produsul final este o pastă, care, mai departe, devine ingredient la prepararea unor feluri de mâncare. Fără proteinele de origine animală, vinovate de producerea unor gaze cu efect de seră. Și apetisante, susțin consumatorii.

„Are gust ca de tăieței”, a spus un angajat al Solar Foods.

Tags: mancare, aer, hidrogen,


VIDEO PROTVPLUS.RO