Măcinicii sau sfințișorii sunt pe buzele tuturor în aceste zile. Ce preferințe au românii în materie de arome
Grăsuți și pufoși, numai buni de tăvălit prin miere după ce s-au rumenit în cuptor ori fierți și dezmierdați în zeamă dulce, cu coajă de lămâie, nucă și scorțișoară, mucenicii, măcinicii sau sfințișorii, sunt pe buzele tuturor în aceste zile.
Dacă femeile vrednice încă îi mai pregătesc acasă, în special la țară, cele de la oraș au făcut tot posibilul măcar să îi comande. Pentru că sunt ceruți cu insistență, cofetarii au născocit inclusiv mucenici cu ciocolată sau fructe.
Foarte multă lume a vrut mucenici moldovenești. Cei care nu au comandat din timp, au stat, vineri, la cozi uriașe.
Cumpărător: „Nu au, tocmai ce am întrebat și au zis că s-au terminat. iau de aici mereu, au zis că peste o oră”.
Cumpărător: „Cei cu nucă, acasă fac în zeama pentru că copiii mei stau în zonă și de aici iau din ăștia an de an”.
Prin comparație cu alți ani, acum au apărut în magazine de câteva zile, însă, și în aceste condiții, tot s-au terminat. Cei mai ieftini erau în supermarket și costau trei lei, dar am găsit și de 38 de lei unul de 900 de grame. Avem și varianta mucenicilor în sirop fin cu coajă de lămâie nucă și scorțișoară.
Marius Tudosie, băcănie: „Sfințișori. Sunt oameni cu origini diferite, unii preferă pe cei cu zeamă fierți, simbolistica e aceeași până la urmă”.
Cei care nu au fiert mucenici acasă au mers la târgurile de sezon. La festivalul organizat lângă Lacul Noua din Brașov, organizatorii au vrut să bată toate recordurile în materie de mucenici, cu cel mai lung lanț de mucenici din țară.
Marius Adam, organizator: „Peste 20 de metri și unde s-au folosit peste 500 de mucenici, mucenici din zona Moldovei”.
Pentru mulți credincioși, pregătirea mucenicilor nu reprezintă doar o simplă activitate culinară, ci o formă de respect față de credință.
Cumpărător: „Acuma este despre mucenici de 9 martie, gospodinele noastre așa sunt învățate, pe data de 9 martie să se trezească și să facă mucenici”.
La oraș există cofetării care au adaptat rețetele de mucenici. Așa că i-au făcut cu ciocolată sau i-au umplut cu fructe.