Jumătate din turiștii veniți pe litoral de Paște au fost „la negru”. Au dat mii de euro pe ”tradiționalele” sushi și wagyu
După sărbători se face bilanțul pe litoral. Cel puțin 26 de milioane de euro au cheltuit turiștii care au ales să petreacă vacanța de 1 Mai și de Paște la malul mării.
Potrivit patronatelor din turism, peste 70.000 de oameni au ales stațiunile Mamaia, Vama Veche și Costinești. Cel puțin un sfert dintre ei sunt oaspeți veniți din Spania, Israel, Anglia, Italia sau Franța.
După doi ani în care a fost surclasată de stațiunea Costinești, Mamaia revine în topul preferințelor turiștilor. 35.000 de tineri s-au cazat aici, în special în hoteluri de patru stele.
Cel mai mult au plătit turiștii din nordul stațiunii. Ca să fie cât mai aproape de festivalul de muzică electronică și de cluburile exclusiviste, au plătit pentru un sejur de trei nopți sume cuprinse între 1.500 și 2.300 de euro de persoană.
Ștefan Necula, reprezentantul unei agenții de turism: ”Sejururile au crescut pentru această perioadă ca și durată medie, situându-se undeva la 4,2 zile, față de anii trecuți”.
Festivalul de muzică electronică din nordul stațiunii Mamaia a atras 20.000 de turiști străini. Aici, un bilet a costat între 100 și 300 de lei, iar cei care și-au cumpărat un abonament pentru întreaga perioadă au plătit 375 de lei de persoană.
Corina Martin, președinte FPIOR: ”Peste 70.000 de turiști au ales în acest interval prelungit litoralul românesc”.
În cluburi, rezervările s-au făcut încă din iarnă. O masă de 10 persoane a costat cel puțin 2.500 de lei, iar cei care au stat la bar au plătit între 400 și 600 de lei. S-au consumat băuturi rafinate, de la coktailuri până la șampanii scumpe, iar petrecăreții nu s-au uitat la bani și au cheltuit mii de euro.
Vicepreședinte ANAT: Peste jumătate din turiști sunt la negru
Sorin Stan, reprezentantul unui restaurant: ”S-a consumat foarte mult sushi, foarte multe fructe de mare, s-a vândut și wagyu, o vită japoneză care este una dintre cele mai scumpe vite din lume”.
”Reporter: Cât cheltuiți de obicei la o masă?
Bărbat: Cam în jur de 100-150 lei în funcție de ocazie, de persoană”.
Pe lângă cazare, pentru micul dejul, prânz și cină fiecare turist a cheltuit în medie între 80 și 100 de euro. Preferate au fost platourile cu fructe de mare si peștele, dar și meniurile tradiționale de Paște.
Cristian Bărhălescu, vicepreședinte ANAT: ”O socoteală simplă ne duce către o cifră care spune că au lăsat pe litoral peste 137 de milioane de lei, adică peste 26 de milioane de euro. Industria spune că peste jumătate sunt la negru, deci este posibil ca această cifră să fie dublată”.
Patronatele și autoritățile se raportează la cifrele oficiale. În Mamaia au fost, așadar, 45.000 de turisti, în Costinești 15.000, iar în Vama Veche aproape 10.000.
Sursa: Pro TV
Etichete: litoral, turisti, paste, cheltuieli, sampanie, sushi,
Dată publicare:
07-05-2024 17:15