Izolarea i-a făcut pe oameni să lase viața de la bloc și să se mute la curte. ”Oamenii caută cu disperare o oază de relaxare”
Odată cu pandemia, mulţi români au dat viaţa de la bloc pe traiul la curte. În ultimul an, în zonele metropolitane au răsărit case care s-au vândut imediat. Iar numărul construcţiilor ridicate în această perioadă a crescut semnificativ.
Specialiştii spun că izolarea şi munca de acasă i-au făcut pe oameni să îşi dorească mai mult spaţiu. Iar dorinţa de intimitate este tot mai mare.
Călin s-a mutat împreună cu familia în comuna Ciurea, la 12 kilometri de Iași, în decembrie, anul trecut. A ales o casă cu mansardă și curte.
”Reporter: Ce v-a determinat să vă mutați aici?
Călin Vieru, proprietar: Dorința de liniște care este dată de locul ăsta și spațiul, aer curat, un pic de spațiu verde pe care să-l amenajăm pentru copii”.
Și Lidia a ales să facă o schimbare. Starea de urgență a prins-o într-un apartament nu foarte spațios din oraș, așa că a căutat altceva.
Lidia Răuțu, proprietar: "Este o suprafață mai mare și a contat ideea de a avea un spațiu nu doar închis, ci unul în care să te relaxezi, să cunoști oameni”.
În 2020, în localitate au fost emise 141 de autorizații de construire, dintre care 113 pentru locuințe individuale. Iar în primul trimestru din acest au vorbim deja despre 47 de autorizații pentru case.
Cătălin Lupu, primar comuna Ciurea: "Preferă să vina în afara Iașului, cumpărând suprafețe mici de teren pe care fie construiesc ei, fie cumpără o casă gata ridicată”.
În comuna Miroslava, tot de lângă Iași, în prima parte a lui 2021, numărul autorizațiilor de acest fel a crescut cu aproape 50 %, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.
Situația este asemănătoare în Tomești, la doar 10 kilometri de oraș. Casele ridicate de curând în zonă au o suprafață utilă cuprinsă între 80 și 120 de metri pătrați.
Radu Petrilă, agent imobiliar: "Am avut situații în care chiar clienți de-ai noștri căutau un apartament pe oraș, cu același buget pe care îl aveau au decis să cumpere o casă în zona limitrofă”.
Și în comuna Baciu din Cluj s-au dat în ultimul an cu 20 % mai multe autorizații de construire pentru case.
Kovacs Gheorghe, Centru de Urbanism, comuna Baciu: "Se vede o creștere și anul ăsta cred că o să fie un record față de anii trecuți. S-au orientat spre un teren într-o zona mai liniștită”.
Psiholog: ”Pandemia a adus un stres în plus”
La mare căutare printre cei dornici să aibă curte este și localitatea Ovidiu, aflată la doar 10 kilometri de municipiul Constanta, în apropiere de stațiunea Mamaia.
Hectare întregi de teren liber de lângă lacul Siutghiol au fost prinse de administrația locală într-un program de infrastructură, iar numărul construcțiilor din zonă a explodat.
George Scupra, primar oraș Ovidiu: "Am emis anul trecut 250 de autorizații de construcție și peste 450 de certificate de urbanism. Sunt în fiecare an mai multe".
Psihologii explică nevoia oamenilor de a fugi din apartamente în această perioadă.
Irina Mitrea, psiholog principal Institutul de Psihiatrie Socola: "Pandemia a adus un stres în plus pe lângă stilul de viață alert și a unui job suprasolicitant și atunci oamenii caută cu disperare o oază de relaxare. Spațiul este foarte important. Oamenii s-au săturat de o locuință mult mai mică, de traiul în comun, de zgomotele de la bloc, nu-și mai găsesc locul în apartament”.
La rândul lor, cei din domeniul imobiliar preferă să învestească în preajma marilor orașe pentru că prețul terenului este mult mai mic.