Cum îi păcălesc dezolvatorii de imobiliare pe clienți. Sfaturi pentru românii care vor să cumpere o locuință
Cererea de case s-a triplat în pandemie, susțin experţii imobiliari. Dar mulți dintre cei care s-au mutat în locuințe făcute repede, pentru că cererea era mare, au dat de probleme peste iarnă.
S-au trezit cu igrasie și mucegai, pereți crăpați ori podele care se mișcă la fiecare pas. De vină sunt și materialele de slabă calitate, folosite de unii dezvoltatori, spun experții în construcții, dar si economiile facute pentru un profit cât mai mare.
Pentru o casă considerată de lux de vânzător, proprietarul a cerut 200 de mii de euro. I-a promis cumpărătorului o casă ecologică, făcută fără rabat la calitate. Cumpărătorul a apelat la un expert, care a identificat de atunci mai multe probleme.
Ramona Țintea, corespondent ȘtirileProTv: "L-am sunat de mai multe ori pe dezvoltatorul imobiliar, să-l întrebăm de ce s-a ajuns la această situaţie. Nu a răspuns solicitării noastre. Am vorbit cu mai mulţi experţi din domeniul imobiliar, pentru că astfel de situaţii au tot apărut. Ne-au spus fie că s-a construit pe repede - înainte, fie - veşnică problema - dezvoltatorii lucrează cu materiale de slabă calitate şi cu muncitori pricepuţi la de toate."
Florin Enache, expert imobiliar: "Multe lucruri sunt făcute pe repede înainte, pentru că până la urma 'time is money'. Atunci, trebuie făcut şi vândut."
Şi în alte zone au apărut probleme, cum ar fi mucegaiul şi infiltraţiile.
Când vă cumpăraţi o locuinţă este recomandat să apelaţi la un specialist care poate verifica orice detaliu. O astfel de expertiză costă câteva sute de euro. În cazul în care sunt descoperite probleme, este bine să fie trecute pe loc într-un proces verbal.
Daniel, expert imobiliar: "Să-ţi dea o opinie informată, pentru că mai apoi să spui 'da, semnez', totul este în regulă, sau nu, nu semnez, vă rog reparaţi asta. Dar cu termenul acesta de remediere pe care îl trec în procesul verbal de recepţie."
Florin Enache: "Aici sunt 2 factori: unul ține de o poliţă de asigurare reală şi acest lucru ar trebui să te asigure pentru tot felul de necazuri. Asta înseamnă un nou şantier. E puţin probabil că cineva să plătească disconfortul tău. Dacă această promisiune a dezvoltatorului nu s-a materializat şi într-o formă de contract, în care părţile să fie însoţite de avocaţi, va fi un joc al nervior şi ai avocaţilor."
Dincolo de probleme, este cert că piaţa imobiliară a încheiat anul pe plus, în privinţa vânzărilor de case şi apartamente. Sunt prognozate creşteri şi în continuare. Calculele experţilor arată ca dezvoltatorii din Bucureşti derulează în acest moment proiecte de 1 miliard de euro. Ar fi vorba de 60 de cartiere rezidenţiale care vor fi gata până în 2023.