Ion Iliescu a împlinit 93 de ani: „Sunt destul de bine, nu prea ieșim pe afară”

Ion Iliescu împlinește 91 de ani. Fotografii istorice cu fostul președinte al României
Getty

Pe 3 martie 2023, Ion Iliescu, fostul președinte al României împlinește 93 de ani.

Ion Iliescu a fost președinte al României între anii 1992 - 1996 și 2000 - 2004. 

Ion Iliescu este unul dintre cei mai controversaţi politicieni și este considerat de mulți principalul vinovat pentru unele dintre cele mai grave evenimente post-revoluționare. 

Ion Iliescu s-a născut pe 3 martie 1930 în municipiul Olteniţa din judeţul Călăraşi.

Ion iliescu a împlinit 93 de ani

În ziua în care a împlinit 93 de ani, Ion Iliescu a acordat un interviu pentru Realitatea Plus și a vorbit și despre starea sa de sănătate, pe lângă alte subiecte de actualitate, precum războiul din Ucraina și tensiunile din Moldova. 

Citește și
ion iliescu
Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu, trimişi în judecată în dosarul Revoluţiei pentru crime împotriva umanităţii
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

93 de ani, da. O nouă tinerețe”, a glumit Iliescu. „Sunt destul de bine. Umblăm cu sprijin, nu prea ieșim pe afară. Avem un cadru cu care ne deplasăm. Sigur, nu mai avem 23 de ani, ci 93, e o diferență”, a spus fostul președinte.

El a mărturisit și că nu prea mai iese din casă și că își petrece timpul citind și vorbind cu prietenii apropiați.

Tinerețea și activitate politică din perioada comunistă

În 1949 a absolvit Liceul Spiru Haret din București, după care și-a efectuat studiile universitare la Facultatea de Electrotehnică a Institutului Energetic de la Moscova.

Este căsătorit din 1951 cu Nina Iliescu, de profesie inginer și cercetător ştiinţific în domeniul coroziunii metalelor.

Cei doi nu au copii.

În 1956, Iliescu a pus bazele Uniunii Asociațiilor Studenților din România.

Între 1979 - 1984, a condus Consiliul Naţional al Apelor şi a participat la elaborarea unor proiecte de anvergură privind gospodărirea şi utilizarea resurselor de apă ale ţării.

După o perioadă a fost demis pe fondul unor motive politice, potrivit blogului său personal.

Între anii 1967 - 1971, a fost ministru pentru problemele tineretului, după care, timp de şase luni, a fost secretar al Comitetului Central al Partidului Comunist Român.

A îndeplinit funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Timiş, între anii 1971 - 1974, precum şi pe cea de preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi, în perioada 1974 - 1979.

Acțiuni politice după revoluția din 1989

În seara de 22 decembrie 1989, după declanșarea Revoluției Române, Iliescu a fost desemnat președinte al Consiliul Frontului Salvării Naționale (CFSN), organism al puterii provizorii de stat.

De asemenea, a elaborat Comunicatul de țară și l-a anunțat la posturilor de radio și televiziune.

În Comunicatul de țară erau menționate obiective de natura politică şi socială ce vizau transformările care aveau să marcheze ireversibil destinul României: demolarea sistemului totalitar, a monopolului unui singur partid, instaurarea democraţiei, a pluralismului politic, instituirea statului de drept, construcţia societăţii civile, etc.

La sfârşitul lunii ianuarie 1990, Iliescu s-a numărat printre fondatorii formaţiunii politice Frontul Salvării Naţionale (FSN), care mai târziu a fost împărțit în Partidul Democrat şi Partidul Democraţiei Sociale din România.

În perioada februarie - mai 1990, a fost ales Preşedintele Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională, organism nou creat care a preluat prerogativele puterii provizorii în stat şi în care au fost incluşi reprezentanţii tuturor partidelor politice apărute imediat după Revoluţia din '89.

Ion Iliescu, președinte al României

Pe 20 mai 1990, Iliescu a fost ales preşedintele României pentru doi ani, așa cum prevedea Legea Electorală.

Atunci s-au organizat pentru prima dată alegeri libere, după o perioadă de după aproape o jumătate de secol de totalitarism.

La alegerile prezidenţiale din 27 septembrie 1992, Ion Iliescu a candidat din partea Frontului Democrat al Salvării Naţionale şi a obţinut mandatul prezidenţial după al doilea tur de scrutin, organizat la 11 octombrie 1992, când l-a învins pe Emil Constantinescu.

A obţinut 61,5% din voturi și pe 30 octombrie 1992 a fost instituit în funcția de președinte al țării pentru un mandat de patru ani.

La alegerile generale din noiembrie 1996, a candidat din partea Partidului Democraţiei Sociale din România și a ajuns în turul doi, dar a pierdut în fața lui Emil Constantinescu. 

În paralel a candidat la alegerile parlamentare pe listele pentru Senat şi a devenit liderul grupului parlamentar al PDSR.

Pe 17 ianuarie 1997, în Conferinţa Extraordinară a Partidului Democraţiei Sociale din România (azi Partidul Social Democrat), Ion Iliescu a fost ales preşedinte al PDSR, funcţie în care a fost reales de încă două ori, la Conferinţa Naţională din 20 - 21 iunie 1997 și la cea din 9-10 octombrie 1999. 

În 2000, a câștigat alegerile prezidențiale, cu 66,83% din voturi și a depus jurământul de credinţă în faţa Parlamentului la 20 decembrie 2000.

Între anii 1996 - 2000 a fost senator PSD, iar în perioada 2004 - 2008 a făcut parte din Uniunea Națională PSD+PUR.

Pe 10 decembrie 2006 a fost ales cu unanimitate de voturi Preşedintele de onoare al Partidului Social Democrat.

La alegerile parlamentare din 2008, a luat decizia să nu mai candideze pentru un nou post de senator.

Trimiterea în judecată în dosarul Mineriadei

Pe 13 iunie 2017, Parchetul Militar i-a trimis în judecată pe: Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu, Mugurel Cristian Florescu în dosarul Mineriadei pentru infracțiuni contra umanității.

Fostul preşedinte Ion Iliescu este acuzat de procurorii militari că a dat ordinul pentru evacuarea în forţă a manifestanţilor din Piaţa Universităţii.

Procurorii militari au susținut că, în zilele de 11 şi 12 iunie 1990, autorităţile statului au hotărât să declanşeze un atac violent împotriva manifestanţilor aflaţi în Piaţa Universităţii din Bucureşti.

Atacul s-a desfășurat în dimineaţa zilei de 13 iunie 1990 și s-a soldat cu moartea prin împuşcare a patru persoane, vătămarea integrităţii fizice sau psihice a unui număr total de 1.388 de persoane, privarea de dreptul fundamental la libertate din motive de ordin politic a unui număr total de 1.250 de persoane.

În data de 10 decembrie 2020, instanța a decis retrimiterea dosarului la Parchet, pentru refacerea rechizitoriului.

Trimiterea în judecată în dosarul Revoluției

În dosarul Revoluției, fostul preşedinte Ion Iliescu este acuzat că a indus în eroare opinia publică în mod constant, repetat, sistematic, prin apariţiile sale televizate şi emiterea de comunicate (mecanism de exercitare a puterii de stat) şi şi-a asumat, în intervalul 22-30 decembrie 1989, operațiunea sistematică de inducere în eroare a opiniei publice exercitată de cadrele militare cu funcții de conducere ale MApN.

Aceste fapte ar fi avut drept consecințe generarea și amplificarea psihozei generalizate a terorismului, psihoză cauzatoare de numeroase situaţii de foc fratricid generalizat.

Astfel, în perioada 22 - 30 decembrie 1989, au fost provocate  857 de decese, 2.382 de persoane au fost rănite și au existat 585 de privări grave de libertate cu încălcarea regulilor generale de drept internaţional.

În data de 9 aprilie 2019, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Justiție și Casație a decis trimiterea în judecată a fostului președinte Ion Iliescu, a lui Gelu Voican Voiculescu și a lui Iosif Rus pentru crime împotriva umanității.

Însă peste doi ani, Instanţa Supremă a întors dosarul la Parchetul Militar după ce a constatat existența mai multor probleme din rechizitoriu.

Pe 3 august 2022, după refacerea rechizitoriului de către procurorii militarii, dosarul Revoluției a fost retrimis la ÎCCJ.

Dosarul Revoluției în prezent

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a stabilit vineri, 24 februarie 2023 că nu are competenţa să judece dosarul Revoluţiei și a trimis cauza la Curtea de Apel Bucureşti, potrivit Agerpres.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
33 de ani de la Revoluția din 1989. Firul istoric al evenimentelor care au schimbat România
33 de ani de la Revoluția din 1989. Firul istoric al evenimentelor care au schimbat România

Vineri, 16 decembrie 2022 se împlinesc 33 de ani de la începutul Revoluției Române din 1989.

Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu, trimişi în judecată în dosarul Revoluţiei pentru crime împotriva umanităţii
Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu, trimişi în judecată în dosarul Revoluţiei pentru crime împotriva umanităţii

Fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu şi fostul şef al Aviaţiei Militare Iosif Rus au fost trimişi în judecată de Parchetul de pe lângă ÎCCJ în dosarul Revoluţiei, pentru crime împotriva umanităţii.

Iliescu, la 32 de ani de la evenimentele din '89: România este un proiect al tuturor. Doar aşa Revoluţia are un sens
Iliescu, la 32 de ani de la evenimentele din '89: România este un proiect al tuturor. Doar aşa Revoluţia are un sens

România va reuşi să îşi depăşească problemele dacă societatea va rămâne solidară, iar democraţia nu va fi golită de conţinut, afirmă fostul preşedinte Ion Iliescu, miercuri, în ziua în care se împlinesc 32 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989.

Recomandări
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat vineri că Rusia îşi concentrează atacurile sale hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi, informează AFP.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.

Reacție neașteptată a Iranului după atacul atribuit Israelului. „Mai degrabă infiltrare decât atac”
Reacție neașteptată a Iranului după atacul atribuit Israelului. „Mai degrabă infiltrare decât atac”

Teheranul minimizează exploziile de vineri atribuite Israelului şi anunţă că nu intenţionează să se răzbune, în dorinţa de a evita un război în regiune.