Ioan Cânța, nominalizat în Finlanda în competiția „Antreprenorul migrant al anului 2020”. Povestea de succes a românului
Un român cu o afacere prosperă în Finlanda este finalist în competiția „Antreprenorul migrant al anului 2020”. Povestea lui Ioan Cânța a fost prezentată acum cinci ani, la PROTV.
Optzeci de întreprinzători au fost nominalizați la competiția din acest an. Printre cei trei finaliști este și Ioan Cânța. Câștigătorul concursului Antreprenorul Migrant al Anului va fi anunțat pe 9 decembrie 2020 la evenimentul Business Unplugged, relatează cotidianul Yrittajat.
Românul a prestat mai multe activități în Finlanda, țară în care a emigrat de mulți ani, din nordul României, împreună cu soția. Povestea lui, dar și a altor compatrioți care și-au făcut un rost peste hotare, a fost prezentată în seria de emisiuni „România Scandinavă” difuzată la PROTV în anul 2015.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
De atunci, Ioan Cânța vorbea despre firma de construcții pe care o pusese pe roți. Iată că acum societatea BNA-Flonel Oy este considerată un exemplu de succes în Finlanda.
Înregistrată în 2013, în Helsinki, societatea a început cu servicii de curățenie și apoi s-a extins la curățarea birourilor, inclusiv de reziduurile provenite din construcții. Compania furnizează astfel de servicii, precum și forță de muncă calificată, în toată Finlanda, în prezent.
Directorul Ioan Cânța s-a confruntat cu prejudecăți din cauza originilor sale românești și din acest motiv, a muncit de două ori mai mult pentru a-și dezvolta afacerea și pentru a câștiga încrederea clienților, arată sursa citată.
Firma românului investește în responsabilitatea socială a întreprinderilor prin sprijinirea unor organizații caritabile precum Fundația pentru Cancer din Finlanda și Asociația finlandeză a persoanelor cu dizabilități fizice. În plus, oferă condiții de muncă echitabile zecilor săi de lucrători, mulți angajați de mulți ani în companie.
Potrivit datelor registrului firmelor din Finlanda, societatea lui Ioan Cânța are o cifră de afaceri de 2,2 milioane euro și 45 de angajați.
Acum cinci ani, Ioan vorbea despre contractul onorat pentru spatiile de birouri.
„La 3 jumătate se termină munca pe şantier, de la 8 jumătate, 8 ore jumate, şi o jumătate, adică pauza de masă e neplătită. Nu avem un preţ fix, lucrăm la oră. Pe un şantier poţi să ai mai multe lucrări, cu mai multe preţuri.”
„Este al patrulea şantier unde lucrează cu mine, şi aşa cum vedeţi, ştiu ce au de făcut!”, spunea şeful de şantier.
Ioan a fost mai întâi taximetrist, apoi a avut două mici restaurante, pe care le-a vândut şi a investit în firma care acum se ocupă cu lucrări de construcţii şi servicii de curăţenie pe şantiere. Cei doi soţi munceau cot la cot cât e ziua de lungă, şi bat oraşul în lung şi în lat, ca să fie prezenţi unde au contracte.