Imaginea uluitoare surprinsă în spațiu. Specialiștii NASA au rămas șocați | FOTO
Telescopul spațial Hubble al agenției spațiale americane a capturat o imagine uimitoare a unui sistem stelar binar numit R Aquarii, care a fost descris ca un "aspersor pentru gazon care a luat-o razna".
Experții spațiali au observat un „aspersor pentru gazon" cosmic, potrivit NASA. Telescopul lor spațial Hubble a oferit un prim-plan colorat al uneia dintre „cele mai turbulente stele din galaxia noastră", potrivit publicației Daily Star.
Sistemul stelar binar, R Aquarii, situat la aproximativ 700 de ani-lumină distanță, a fost văzut având erupții violente care scuipă filamente masive de gaz incandescent, creând un "model spiralat imens printre stele."
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 46.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 10:00
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
Oamenii de știință de la NASA au explicat fenomentul: „Fluxurile stelare răsucite fac ca regiunea să arate ca un aspersor pentru gazon care a luat-o razna."
Agenția spațială consideră că acest lucru arată în mod dramatic modul în care universul redistribuie produsele de energie nucleară formate în adâncul stelelor și apoi aruncate înapoi în spațiu. R Aquarii face parte dintr-o clasă de stele duble cunoscute sub numele de stele simbiotice, steaua principală fiind una gigant roșie, foarte veche, iar companionul său, o stea compactă arsă sau așa numita „pitică albă”.
Steaua primară gigantică roșie, clasificată ca o variabilă Mira, este de peste 400 de ori mai mare decât Soarele nostru. Savanții NASA au adăugat: „Steaua monstru umflată pulsează, își schimbă temperatura și variază în strălucire pe o perioadă de aproximativ 390 de zile. La apogeu, steaua este orbitoare, având o strălucire de aproape 5.000 de ori mai mare decât cea a Soarelui nostru."